zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Moe, dronken of stoned? Volvo zet je aan de kant

 

21 maart 2019 - Zweden zijn dol op veiligheid en ze zijn ook niet vies van een beetje betutteling. Onlangs kondigde Volvo al aan dat ze de maximumsnelheid van al hun auto's gaan begrenzen op 180 km/h. Nu komt daar een systeem bij dat alle vormen van risicovol gedrag bestraft met een verbanning naar de vluchtstrook.

Al decennialang is veiligheid een speerpunt van Volvo. Dat begon ooit met de driepuntsgordel, giga-bumpers en balken in de portieren. Die hang naar veiligheid zien we niet alleen bij Volvo, maar vroeger ook bij Saab. Mensen tegen onheil van buitenaf, maar vooral ook tegen zichzelf beschermen, zit dan ook in de Zweedse volksaard. Dat zie je terug in de Zweedse alcoholpolitiek, de helmplicht voor fietsers onder de 15 jaar en ook in de overdreven behulpzame teksten bij woongigant Ikea ("Pak je dienblad hier", "Laat hier je winkelwagen achter"). Veel Zweedse ouders doen hun peuters zelfs een 'thuishelm' op hun hoofd. Lief of betuttelend? Daarover lopen de meningen uiteen. Hoe dan ook heeft Volvo de wereld beloofd dat er vanaf volgend jaar geen dodelijke verkeersslachtoffers in nieuwe Volvo's meer vallen.Auto stilzettenEen nieuwe stap in de richting van dat nobele streven is een systeem dat auto's tot stilstand kan brengen als de bestuurder zwaar is afgeleid door vermoeidheid of door alcohol- en drugsgebruik.

De introductie van deze nieuwe technologie ie mede ingegeven door cijfers van het Amerikaanse ministerie van Verkeer. Daaruit blijkt dat in 2017 bij bijna 30 procent van alle dodelijke auto-ongelukken een bestuurder betrokken was die onder invloed was van drank of drugs.

Camera's houden bestuurder in de gatenVolvo wilt dit probleem aanpakken door camera's en sensors in de auto te installeren die het gedrag van de bestuurder monitoren. Vervolgens kunnen de veiligheidssystemen ingrijpen als de man of vrouw achter het stuur onder invloed is of is afgeleid. In eerste instantie worden er waarschuwingssignalen gegeven, maar als de bestuurder daarop niet adequaat reageert, kan het veiligheidssysteem de snelheid van de auto verlagen, een hulpverzoek aan Volvo on Call versturen en uiteindelijk de auto tot stilstand brengen en parkeren.

Ogen dicht en slingerenVoorbeelden van gevaarlijk gedrag zijn gedurende langere tijd een compleet gebrek aan stuurinput, bestuurders die hun ogen dicht hebben, extreem slingeren of bijzonder trage reacties vertonen.

De installatie van camera's is gepland voor de volgende generatie van Volvo's variabele SPA2-platform. De eerste modellen op dit platform komen begin 2020. Informatie over het aantal camera's en de plaats waar ze in het interieur gemonteerd worden, maakt Volvo later bekend.

Volvo Care KeyVolvo presenteerde onlangs ook de Care Key, waarmee Volvo-rijders de topsnelheid van hun auto kunnen beperken voordat ze die uitlenen. Vanaf modeljaar 2021 is de Care Key standaard bij alle nieuwe Volvo's.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Zien jullie het verschil met de vorige Subaru Outback?
  Waarom de Kia Stinger GTS een dwarse rakker is
  Aston Martin DBS 59 wil dat we die ene Le Mans-overwinning niet vergeten
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Zeven seo factoren die óók in 2019 werken (1) 
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
top10
Drie handige kantoorapps in 2019
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
Slechts drie op de tien bedrijven werven succesvol flexibele workforce
Jonge bedrijven behoren tot snelst stijgende retailmerken
Retailmanagers hebben behoefte aan betere supply chain-visibiliteit
Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
Meer vrouwen nodig voor de digitale vooruitgang van Nederland
meer top 10