zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Moe, dronken of stoned? Volvo zet je aan de kant

 

21 maart 2019 - Zweden zijn dol op veiligheid en ze zijn ook niet vies van een beetje betutteling. Onlangs kondigde Volvo al aan dat ze de maximumsnelheid van al hun auto's gaan begrenzen op 180 km/h. Nu komt daar een systeem bij dat alle vormen van risicovol gedrag bestraft met een verbanning naar de vluchtstrook.

Al decennialang is veiligheid een speerpunt van Volvo. Dat begon ooit met de driepuntsgordel, giga-bumpers en balken in de portieren. Die hang naar veiligheid zien we niet alleen bij Volvo, maar vroeger ook bij Saab. Mensen tegen onheil van buitenaf, maar vooral ook tegen zichzelf beschermen, zit dan ook in de Zweedse volksaard. Dat zie je terug in de Zweedse alcoholpolitiek, de helmplicht voor fietsers onder de 15 jaar en ook in de overdreven behulpzame teksten bij woongigant Ikea ("Pak je dienblad hier", "Laat hier je winkelwagen achter"). Veel Zweedse ouders doen hun peuters zelfs een 'thuishelm' op hun hoofd. Lief of betuttelend? Daarover lopen de meningen uiteen. Hoe dan ook heeft Volvo de wereld beloofd dat er vanaf volgend jaar geen dodelijke verkeersslachtoffers in nieuwe Volvo's meer vallen.Auto stilzettenEen nieuwe stap in de richting van dat nobele streven is een systeem dat auto's tot stilstand kan brengen als de bestuurder zwaar is afgeleid door vermoeidheid of door alcohol- en drugsgebruik.

De introductie van deze nieuwe technologie ie mede ingegeven door cijfers van het Amerikaanse ministerie van Verkeer. Daaruit blijkt dat in 2017 bij bijna 30 procent van alle dodelijke auto-ongelukken een bestuurder betrokken was die onder invloed was van drank of drugs.

Camera's houden bestuurder in de gatenVolvo wilt dit probleem aanpakken door camera's en sensors in de auto te installeren die het gedrag van de bestuurder monitoren. Vervolgens kunnen de veiligheidssystemen ingrijpen als de man of vrouw achter het stuur onder invloed is of is afgeleid. In eerste instantie worden er waarschuwingssignalen gegeven, maar als de bestuurder daarop niet adequaat reageert, kan het veiligheidssysteem de snelheid van de auto verlagen, een hulpverzoek aan Volvo on Call versturen en uiteindelijk de auto tot stilstand brengen en parkeren.

Ogen dicht en slingerenVoorbeelden van gevaarlijk gedrag zijn gedurende langere tijd een compleet gebrek aan stuurinput, bestuurders die hun ogen dicht hebben, extreem slingeren of bijzonder trage reacties vertonen.

De installatie van camera's is gepland voor de volgende generatie van Volvo's variabele SPA2-platform. De eerste modellen op dit platform komen begin 2020. Informatie over het aantal camera's en de plaats waar ze in het interieur gemonteerd worden, maakt Volvo later bekend.

Volvo Care KeyVolvo presenteerde onlangs ook de Care Key, waarmee Volvo-rijders de topsnelheid van hun auto kunnen beperken voordat ze die uitlenen. Vanaf modeljaar 2021 is de Care Key standaard bij alle nieuwe Volvo's.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Na foto's en video's, nu een leerparty: Bentley Flying Spur voert spanning op
  Volkswagen Polo en Golf TGI met derde aardgastank voor grotere actieradius
  Mazda CX-30 krijgt prijskaartje
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10