zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Ultieme speed Zweed: Koenigsegg Jesko

 

5 maart 2019 - 1600 pk, 1000 newtonmeter en 485 km/h. Het zijn de kernwaarden van het nieuwste uit het Zuid-Zweedse dorpje à„ngelholm: de Koenigsegg Jesko.

Met de presentatie van de hybride Koenigsegg Regera in 2015 vreesden veel petrol heads dat Koenigsegg langzaam maar zeker volledig zou elektrificeren. Dat dat niet per se een ramp hoeft te zijn, bewijst de Pininfarina Battista, maar dat terzijde. Maar de mannen met benzine - en ethanol - in het bloed kunnen opgelucht ademhalen. De nieuwe Koenigsegg Jesko heeft met hybrides niets van doen.Vernoemd naar vader Von KoenigseggEerst even die naam: Jesko. Dat is geen Zweeds voor 'achterlijk snel' en al helemaal niet de naam van een partydrug waarmee je op elk dancefeest compleet uit je dak gaat. Nee, de Jesko is keurig vernoemd naar Koenigsegg senior, de vader van grondlegger Christian von Koenigsegg.

Alcohol werkt als speed Net als zijn voorganger, de Agera RS, heeft de Koenigsegg Jesko een volvette V8 voor de achteras. De twee turbo's van de vijfliter achtcilinder zijn iets groter dan voorheen en voorzien van luchtinjectie. Verder is het inlaattraject fijngeslepen en beschikt de V8 over een krukas met een recordlaag gewicht van slechts 12,5 kilo. Standaard levert de Jesko 1280 pk. Maar zoals iedere rechtgeaarde Zweed, komt-ie pas echt los met een stevige portie alcohol in zijn donder. Want gooi je de tank vol met E85-brandstof, die voor 15 procent uit ethanol bestaat, dan stijgt het vermogen naar een verbijsterende 1600 pk.

Supersnelle bakVia een nieuw ontwikkelde, supercompacte negentraps Light Speed Transmission brengt de motor zijn vermogen bliksemsnel op de achterwielen over. De vernieuwde LST-bak is een moderne variant van een transmissie met dubbele koppeling, waarmee je in één keer van de zevende naar bijvoorbeeld de vierde versnelling kunt terugschakelen. Met een gewicht van 90 kilo is de vernieuwde transmissie maar liefst 50 kg lichter dan een traditionele bak met dubbele koppeling.

Wat gaat de Koenigsegg Jesko kosten?Kijkend naar de foto's, is je vast niet ontgaan dat Koenigsegg een geinig spoilerpakketje op de koolstofvezel body van de Jesko heeft gemonteerd. Vooral het mega-scheermes achterop springt in het oog. Of het mooi is, laten we in het midden, maar er wordt wel 1000 kg downforce mee gecreëerd. Dat lijkt ons geen overbodige luxe bij snelheden van meer dan 450 km/h. Ook de verbeterde wielophanging, met drie schokdempers voor en achter, en meesturende achterwielen helpen de bestuurder zijn peperdure speeltje op de weg te houden. Wat gaat de Koenigsegg Jesko kosten? Geen idee, en dat willen we eigenlijk graag zo houden.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Na foto's en video's, nu een leerparty: Bentley Flying Spur voert spanning op
  Volkswagen Polo en Golf TGI met derde aardgastank voor grotere actieradius
  Mazda CX-30 krijgt prijskaartje
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Tesla wil meer geld ophalen (1) 
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor (1) 
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
top10
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
60’ers vaker inkomen, minder vaak uitkering of pensioen
Rijksoverheid heeft informatiebeveiliging en IT-beheer nog niet op orde
Aandachtspunten bij het ontwikkelen van visie
Helft Nederlanders kan op vakantie werk niet loslaten
meer top 10