zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

VW en Renault-Nissan steggelen over wie de grootste is

 

31 januari 2019 - 'Volkswagen is de grootste autobouwer ter wereld', aldus VW. Niet waar, beweert Renault-Nissan: 'Wij zijn wederom de grootste!' En zo hebben we opnieuw te maken met een gevalletje 'wij van wc-eend adviseren"¦ wc-eend'. Toyota heeft sowieso niet de meeste voertuigen geproduceerd in 2018.

Een jaar geleden was het gesodemieter ook al aan de gang. Nu, een jaar later, steggelen Volkswagen en Renault-Nissan opnieuw over wie 's werelds grootste fabrikant is. Daar is wat voor te zeggen, want het is maar net hoe je de term 'fabrikant' interpreteert. Mag het enkel om personenauto's draaien, of tellen andere voertuigen op vier wielen, zoals trucks en bestelbusjes, ook mee? Als het aan het Frans-Japanse autoconcern ligt telt alleen de normale auto. En daarvan wist het vorig jaar 10,76 miljoen stuks te bouwen. Namens de Volkswagen Groep rolden er in dezelfde periode 10,83 miljoen voertuigen van de band.



Maar net hoe je teltKijk, daar heb je het al"¦ 'voertuigen'. Uit nadere analyse blijkt dat dit zowel om Golfjes, Fabia's, Arona's, Chirons, Urussen als P-series en TGX-en te gaan. Die laatste twee zijn modellen van Scania en MAN, en de 2018-verkopen van deze twee truckdochters waren goed voor 230.000 eenheden. Kortom, enkel aan personenauto's verkocht Volkswagen in totaal 10,6 miljoen exemplaren. De alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi beweert in zijn telling geen trucks, bussen en andere commerciële voertuigen te hebben meegerekend en zodoende met recht de grootste (auto)fabrikant ter wereld te zijn. Net zoals in 2017.

En Toyota? Dat bleef steken op 10,49 miljoen eenheden. Of dit nu louter auto's zijn of ook andere vierwielers maakt voor het opeisen van de derde plaats niet uit.

Waarom China zo belangrijk isDe top-3 nam met een gezamenlijke verkoop van ruim 32 miljoen voertuigen bijna de helft van de totale wereldmarkt voor rekening. In totaal werden afgelopen jaar 68.256.300 auto's verkocht.

Per land is China verreweg de grootste, met maar liefst dik 23 miljoen verkochte auto's. Dat is 52(!) keer zo groot als de Nederlandse automarkt " begrijp je nu waarom China zo belangrijk is (geworden) voor automerken? Ook de VS is nog steeds van levensbelang met ruim 17,2 miljoen verkochte auto's in 2018. Europa was goed voor 15,6 miljoen stuks.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10