zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Het is heet. Zo snel stijgt de temperatuur in de auto

 

24 juli 2018 - Nederland gaat gebukt onder een lange, zinderende zomer. Eentje die al halverwege de lente begon en waaraan maar geen einde lijkt te komen. Het is genieten voor zonliefhebbers. Echter de warmte levert ook serieuze gevaren op. In mum van tijd een ondragelijk hete auto bijvoorbeeld.

Ook nu, na weken van droogte, maximale zonuren en diverse waarschuwingen door de politie en GGD, valt het nog steeds regelmatig te lezen of horen: iemand heeft z'n kind of dier achtergelaten in een auto die in de zon stond te bakken.Nogmaals, zoiets is enkel logisch wanneer je door een safaripark rijdt, daar waar wilde en mogelijk hongerige roofdieren vrij rondlopen. In zo'n geval is het verstandig ook ruiten en deuren gesloten te houden, ondanks de tropische temperaturen buiten. In alle andere gevallen geldt: laat nooit een levend wezen achter in een warme auto! Ook niet tijdens een vlugge boodschap bij de super- of rommelmarkt. De temperatuur stijgt namelijk sneller dan je denkt.



Zo snel!
Is het buiten een graad of 25, dan is het in de auto waarvan de motor niet draait (en dus ook niet de airco) al snel 35 graden. Al na tien minuten wordt dat kwik bereikt, om na een half uur de +40 graden aan te tikken. Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het in de auto na tien minuten 40 graden en na een half uur zelfs 48 graden Celsuis! Opstaande ruiten helpen dan echt niet meer.

Broeikas
Voor de komende week is er vrijwel dagelijks een snikhete 35 graden voorspeld en wie dan z'n auto ongemoeid in de zon laat staan, zou kunnen barbecuen op de motorkap. Een interieurtempratuur van tegen de 50 graden Celsius is in luttele minuten bereikt. Zeker bij de auto voorzien met een lederen meubilair. De auto wordt een broeikas.

Onbegrijpelijke slachtoffers
Onbegrijpelijk, maar waar: jaarlijks overlijden er nog altijd circa twintig mensen aan oververhitting in een auto. Vaak gaat het daarbij om kinderen, sterk vanwege het feit dat zij hun lichaamstempratuur nog niet optimaal kunnen reguleren en zodoende sneller oververhit raken. Bij dieren, zoals honden, verloopt dit nog veel sneller. Die hebben zeer waarschijnlijk al het loodje gelegd wanneer het buiten voor ons mensen aangenaam zomers is. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10