zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

 

4 juni 2018 - Elk jaar in juni wordt de stilte en idylle van de ruim 4000 meter hoge Pikes Peak in de Amerikaanse staat Colorado geruild voor het gehuil van motoren, het gegil van banden en het gejoel van een enthousiaste autosportminnende menigte. Al meer dan een eeuw is dat zo. Ook jaarlijks terugkerend is de inzet van een bijzondere auto. Volkswagen doet dat in 2018, maar deed dat in 1987 ook. Met deze Golf.

Deze Golf II Pikes Peak was dé bijzondere deelnemer in 1987. Een monster met vierwielaandrijving en zowaar twee onafhankelijk van elkaar werkende verbrandingsmotoren. Samen, zo werd gezegd, waren ze goed voor 600 pk. In realiteit was elk van de turbocentrales 326 pk sterk, ook al waren ze slechts 1.8 liter groot. De turbotechnologie was geleend uit de Group B van de rallysport. Ja, die turbomotoren die zo snel werden dat ze uiteindelijk werden verboden.



Voor- of achterwielaandrijving
Elk van de motoren dreef een as aan. Het was vanzelfsprekend de bedoeling om de Golf Pikes Peak zo snel mogelijk de berg op te stuwen. Maar in theorie kon elke motor apart bediend worden en was deze creatie net zo makkelijk als voor- of achterwielaandrijver te beschouwen.Terwijl de eerste motor op de traditionele plaats werd gemonteerd, kwam de tweede motor op de plaats van de achterbank te liggen. Om die gekoeld te krijgen werden sleuven in het dak en de flanken voorzien en werd de kofferklep voorzien van twee grote kokers waarin ventilatoren hitte aan de extra radiator onttrokken.

Jammer maar helaas
Aan het stuur verscheen Klaus-Joachim Kleint. Een rallypiloot uit Hamburg die de berg al twee keer eerder beklom. Een succes werd het evenwel niet. Het recept met de twee motoren leek niet te werken. Hij kreeg af te rekenen met een mechanisch defect en moest opgeven met de finish in zicht. Laten we hopen voor Volkswagen dat ze het dit jaar met de spectaculaire R Pikes Peak beter vergaat.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10