zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

BMW heeft (alweer) een nieuwe X4

 

14 februari 2018 - Zelden was een carrière van een auto zo kort als dat van de vorige generatie BMW X4. Al na vier jaar moet die het veld ruimer voor deze compleet nieuwe X4. Maar nu loopt de Sports Activity Coupé wel wat langer in de pas met de vorig jaar gelanceerde X3 waarop 'ie is gebaseerd.

Medio vorig jaar werd de geheel nieuwe X3 naar voren geschoven, nadat diens voorganger wel de gebruikelijke levenscyclus van 6 à  7 jaar volmaakte. Prima timing dus van BMW. Die van de eerste generatie X4 daarentegen"¦ Het Beierse merk had daarmee nogal lang gewacht. Toch wist het merk in die korte periode nog 200.000 exemplaren van het relatief compacte SAC-model weg te zetten. Een verdienstelijke prestatie. Van de geheel nieuwe X4 wordt minstens hetzelfde verwacht, juist nu deze nagenoeg gelijk optrekt met de X3.Meer van hetzelfde
Dat de 'oude' en nieuwe X4 bij de eerste oogopslag visueel nauwelijks van elkaar verschillen valt te begrijpen wanneer ze qua introductiemoment zo dicht op elkaar zitten. Maar dit heeft tevens te maken met de conservatieve weg die BMW enkele jaren is ingeslagen met haar design. In esthetisch opzicht biedt de X4 zodoende weinig nieuws onder de zon. De lichtunits, met name achteraan, zijn anders getekend, de bumpers wat prominenter en de heuppartij juist een tikkeltje eleganter.

Groeispurt
Grootste verschil zit 'm vooral in de gewijzigde proporties. Zo is de X4 voortaan 4,75 meter lang, 1,92 meter breed en 1,62 meter hoog. Dat is een fikse 8 centimeter in lengte erbij, terwijl de breedte toe is genomen met bijna 4 centimeter. En omdat de hoogte juist daalde met ruim 3 centimeter is het alsnog niet moeilijk de beide X4-generaties van elkaar te onderscheiden. De wielbasis groeide ook; met 5 centimeter, wat heeft geresulteerd in meer beenruimte. De 50 kilogram besparing zal je minder gauw merken, maar is wel mooi meegenomen en draagt volgens BMW bij aan een scherper en efficiënter rijgedrag. De lichtste X4 " de xDrive20i " legt nu ruim 1.700 kilogram op de weegschaal.

Meer maatwerk
Zoals ook bij de vorige generatie het geval was, is het interieur van de X4 krek eender aan dat van de X3. Om de hogere vanafprijs deels tegemoet te komen (hoewel die daarmee nog hoger wordt) laat BMW weten dat er voortaan veel meer personalisatiemogelijkheden zijn. Zo is de nieuwe X4 nu ook in het exclusieve Individual-programma opgenomen. De reguliere modellijnen " met elk specifieke kenmerken " heten xLine-, M Sport X en M Sport en bieden daarnaast ook tal van opties om de X4 grotendeels naar eigen smaak samen te stellen.Verder profiteert de nieuwe X4 uiteraard van dezelfde technologische vooruitgang als de X3, te weten zoal de nieuwste versie van iDrive, stembediening (dat standaard is), het Control Display met touchscreenfunctie en BMW gesture control. Die laatste twee zijn optioneel.

Motoren
Vanaf de marktlancering zijn er drie benzine- en vier dieselmotoren verkrijgbaar. De vermogens daarvan lopen uiteen van 184 pk tot 360 pk, steevast gekoppeld aan een automatische transmissie. xDrive-vierwielaandrijving is tevens altijd standaard.De grootste smaakmakers zijn de M40i en M40d. Beide sprinten ruim binnen de 5 tellen naar de 100 km/h en toppen moeiteloos 250 km/h. Ook beschikken deze quasi-M's over een dikker uiterlijk, een speciaal afgestemd M-onderstel en tal van zaken die de fervente stuurman (of -vrouw) zal kunnen bekoren.De nieuwe BMW X4 maakt zijn werelddebuut op de Autosalon van Genève, van 8 tot en met 18 maart. Niet lang daarna kan er gekocht worden. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
  Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten
  Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
meer top 10
vacatures
meer vacatures