zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Nieuwe BMW M5 breekt los!

 

21 augustus 2017 - Met een acceleratie naar 100 km/h in een schamele 3,4 seconden en een berg koppel van 750 Nm bij zowat een stationair toerental is dit de krachtigste en snelste M5 ooit. En - jawel - de allereerste met standaard vierwielaandrijving en een drift-modus.

Het wachten is voorbij. Na een reeks gelekte beelden en video's, spyshots en teasers, is de nieuwe BMW M5 eindelijk officieel losgebroken. Krachtig, sneller en lichter dan voorheen, zonder dat je dit er meteen van afziet trouwens.Bovenal effectiever
Natuurlijk overtreft de nieuwe M5 zijn voorganger. Zo gaat dat nu eenmaal in autoland, zeker in diens hogere regionen. Elk nieuwe generatie moet beter, krachtiger en sneller zijn dan z'n voorganger. Bij de M5 is dat niet anders en toch zit het verschil in prestaties " ten opzichte van z'n directe voorganger " niet zozeer in het toestoppen van meer pk's maar des te meer in de verhoogde effectiviteit van de nieuwe aandrijflijn.Immers, extreem veel krachtiger is de wederom gebruikte 4.4 liter V8-biturbo niet met een maximumvermogen van 600 pk, een plus van 40 pk ten opzichte van het vorige model. En ook aan gewicht werd niet bijster veel gewonnen. 15 kilogram slechts, ondanks een dak van CFRP en een lichtgewicht uitlaatsysteem. Klinkt nogal magertjes is het niet? Vergeet dan vooral het voortaan standaard aanwezige xDrive-vierwielaandrijvingsysteem niet. Dat is namelijk ontegenzeggelijk zwaarder dan de vorige aandrijflijn waarbij louter de achterwielen werden aangedreven. Per saldo heeft BMW M dus meer aan gewicht bespaard dan deze kille cijfers doen denken. En dan nog: de nieuwe M5 knalt zomaar eventjes een volle seconde sneller naar de 100 km/h dan voorheen. Kortom, dit moet wel grotendeels te danken zijn aan de aandrijflijn.

Sneller schakelen
De overbrenging wordt verzorgd door een 8-traps automaat. Net als voorheen. Maar ook de verbeterde M-transmissie gaat efficiënter te werk, waardoor de spurt vanuit stilstand naar 200 km/h nog maar elf tellen kost en 305 km/h aangetikt kan worden alsof het niets is. Wel eerst de snelheidsbegrenzer " tegen betaling " laten verwijderen dan, want normaliter hakt die erin bij 250 km/h vanwege een hopeloos ouderwetse traditie.

Vijf rijmodi, één drift-modus
Het karakter van de M5 kan bepaald worden middels vijf voorgeprogrameerde rijmodi. Twee daarvan zijn gebaseerd op combinaties van het stabiliteitsysteem DSC (DSC aan, MDM en DSC uit) en drie veranderen het gedrag van het M xDrive-systeem (4WD, 4WD Sport, 2WD).In de standaardmodus (met DSC en 4WD aan) laat het systeem enige slip van de achterwielen toe tijdens het uitaccelereren van bochten. Maar trouwe M5-aanhangers zullen het meest blij worden van de 2WD- oftewel de drift-modus. In deze stand is namelijk volledige achterwielaandrijving actief en laat de kont van de M5 zich extra makkelijk uitbreken.

Koolstof-keramische remmen
Naast een potig maar vertrouwd uiterlijk is de nieuwe BMW M5 standaard uitgerust met 19 inch wielen met daarachter enorme remschijven die met heel veel reserve op hun taak zijn berekend. Nog beter is echter mogelijk. Optioneel zijn namelijk koolstof-keramische schijven verkrijgbaar die bovendien 23 kilo besparen ten opzichte van de standaard remmerij. Ook optioneel is 20 inch lichtmetaal waarvan de banden 275/35 R20 vóór en 285/35 R20 achter meten.

First Edition
De nieuwe M5 beleeft zijn wereldpremière op de IAA Frankfurt, medio september. Bestellen kan daarvoor al voor nog onbekende Nederlandse prijzen. We schrijven bewust prijzen, want de M5 valt vanaf de verkoopstart ook als speciale First Edition te bestellen welke in een gelimiteerde oplage van 400 exemplaren zal worden uitgebracht en altijd gespoten zal worden Frozen Dark Red Metallic, een BMW Individual-kleur.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
  Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten
  Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
meer top 10
vacatures
meer vacatures