zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Waterstof-SUV van Hyundai zo goed als productierijp

 

17 augustus 2017 - Enkele maanden geleden, op de Autosalon van Genève, was het nog nadrukkelijk een conceptcar. Nu is Hyundai's Next Generation FCEV bijna zo goed als klaar om in serieproductie te worden genomen.

De meeste neuzen mogen dan in de richting van de EV staan, auto's met een brandstofcel aan boord en daarmee rijdend op waterstof is volgens diverse fabrikanten alsook autokenners pas écht de toekomst van de automobiel. Hyundai is zo'n merk dat stevig aan de weg timmert om waterstofauto's op grote schaal aan te kunnen bieden, en met de Next Generation FCEV toont het aan dat de daadwerkelijke doorbraak van waterstofauto's niet ver meer weg is.



Te koop vanaf 2018
Hoe ver weg? Wel, Hyundai denkt de Next Generation FCEV (die ongetwijfeld een andere naam zal krijgen bij de lancering) in de loop van 2018 op de markt te kunnen brengen. Als opvolger van de iX35 Fuel Cell. Allereerst krijgt thuisland Zuid-Korea de eer, gevolgd door de VS en later ook Europa.

580 km ver
In principe is de Next Generation FCEV ook een elektrische auto. Echter het verschil met een EV zoals wij die heden kennen worden de elektromotoren van de FCEV niet gevoed door stroom uit een traditioneel accupakket, maar via een brandstofcel, gekoppeld aan een tank voorzien van waterstof. Een chemische reactie tussen de getankte waterstof en zuurstof wekt elektrische energie op en stuurt dat naar de elektromotoren, die de wielen aandrijven.Al met al is de waterstof-SUV van de Zuid-Koreanen 163 pk en 400 Nm sterk, en kan er 580 kilometer afgelegd worden op een volle tank met waterstof. Een stuk minder dan de 800 kilometer die Hyundai opgaf bij de conceptversie, maar nog altijd toereikend genoeg voor de vele consumenten en bovendien verder dan het gros van de huidige EV's.

Beperkte infrastructuur
En dan is het 2018 en staat de Hyundai FCEV in de showroom, moet je hem dan kopen? Dat is dezelfde lastige vraag die enkele jaren geleden nog boven de EV zweefde. Net als toen voor de elektrische auto gold, geldt nu voor de waterstofauto: de infrastructuur in veel landen is nog niet op waterstof ingericht. Oftewel, er zijn slechts een beperkt aantal tanklocaties. Al worden deze in rap tempo uitgebreid omdat men gelooft in de waterstof. Nu nog de aanschafprijs van auto's met een brandstofcel omlaag, evenals destijds met de EV, en de elektrische auto zoals we die nu kennen lijkt z'n beste tijd alweer te hebben gehad.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10