zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Volvo lanceert ambitieus plan voor reductie CO2

 

9 oktober 2008 - Volvo wil de komende jaren de uitstoot van CO2 drastisch gaan verlagen. De Zweedse autofabrikant heeft een plan gelanceerd om binnen een paar jaar rond de 100 g/km te komen. In 2011 introduceert Volvo bovendien een micro-hybrid en een diesel hybride.

Volvo was één van de fabrikanten die bio-ethanol heeft gepromoot. Maar de Zweden zien ook in dat met alleen bio-ethanol niet op grote schaal valt te reduceren. Er zijn te veel hobbels op de weg. Volvo lanceerde dan ook een ambitieus plan voor de reductie van CO2 voor de middellange termijn.DRIVe-uitvoeringen
Om per direct CO2-uitstoot te reduceren heeft Volvo in Parijs drie DRIVe-modellen gelanceerd. Deze DRIVe-uitvoeringen van de C30, S40 en V50 werken volgens hetzelfde principe als de Bluemotion-modellen van Volkswagen. Met onder meer lage weerstandsbanden, een geoptimaliseerde aerodynamica, een verbeterd motormanagement en een stop-/startsysteem wordt het verbruik aanzienlijk gereduceerd en de CO2-uitstoot teruggedrongen. Met een CO2-uitstoot van respectievelijk 115 (C30) en 118 g/km (S40/V50) zijn de modellen relatief schoon, maar Volvo vindt dat het beter kan. En dat is ook zo. Audi lanceerde onlangs bijvoorbeeld een A4 TDIe Concept met 109 g/km. Volvo streeft er dan ook naar dat haar DRIVe-uitvoeringen op minder dan 100 g/km uitkomen.

GTDi technologie maakt downsizing mogelijk
Op het gebied van benzinemotoren start Volvo in 2009 met een compleet nieuwe generatie 4-cilinder turbomotoren met directe inspuiting, ook wel bekend als GTDi (Gas Turbo Direct injection) Met behulp van deze GTDi-technologie is het mogelijk een maatje kleinere motor te gebruiken, met vier in plaats van vijf cilinders, waarbij het vermogen er niet op achteruit gaat. Tegelijk wordt er wel een 20 tot 30 procent lager benzineverbruik gerealiseerd, alsmede significant lagere CO2-emissies.

Micro hybride alias stop/startsysteem
Aanzienlijke verbeteringen in CO2-uitstoot zullen niet in de laatste plaats worden bereikt door de introductie van de zogenaamde microhybride in het voorjaar van 2011. Volvo´s micro hybride - een start-stop systeem dat de motor stopt wanneer de auto stilstaat, biedt diverse voordelen ten opzichte van de start-stop systemen die nu door de concurrentie worden aangeboden. Volvo´s micro hybride kan worden gecombineerd met zowel een handgeschakelde versnellingsbak als met een automaat. Groot voordeel is dat de versnellingsbak niet in neutraal hoeft te worden gezet. "Een micro hybride zorgt voor een 4 to 5 procent lager gecombineerd brandstofverbruik. In de dagelijkse praktijk wordt het grootste voordeel echter in stadsverkeer behaald. Ons nieuwe systeem heeft het voordeel dat het met vrijwel al onze bestaande aandrijflijnen kan worden gecombineerd," aldus Volvo´s CEO Stephen Odell.

Diesel hybride met electrische aandrijving op de achteras
Volvo ontwikkelt momenteel bovendien een diesel hybride, waarbij de voorwielen worden aangedreven door een doorontwikkelde variant van Volvo´s bekende D5 turbodiesel, terwijl de achterwielen worden aangedreven door een separate elektromotor. De D5 motor wordt daarbij bovendien voorzien van een start-stop systeem. De samenwerking tussen de twee krachtbronnen en de verdeling van de aandrijfkrachten over de voor- en achterwielen wordt elektronisch en volautomatisch geregeld. Resultaat is een laag verbruik onder alle omstandigheden. Wanneer Volvo´s diesel hybride wordt gelanceerd in 2012, zal deze naar verwachting het tegen die tijd al sterk teruggebrachte brandstofverbruik van de D5 nog verder terugbrengen met 10 tot 15 procent. Vermoedelijk wordt het systeem gepresenteerd in de XC60.

Volgende stap: plug-in hybride
Na de diesel hybride is de volgende belangrijke stap voor Volvo de introductie van een plug-in hybride, waarvan de marktintroductie staat gepland voor 2012. De accu´s van de plug-in hybride worden (bijvoorbeeld ‘s nachts) opgeladen via een normaal stopcontact zoals dat in elk huis is te vinden. Hiermee heeft de auto een actieradius van circa 100 kilometer op louter electrische aandrijving. Indien noodzakelijk laadt de verbrandingsmotor tijdens het rijden de accu´s op. De C30 Recharge gaf ons daarvan al een voorproefje.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Na foto's en video's, nu een leerparty: Bentley Flying Spur voert spanning op
  Volkswagen Polo en Golf TGI met derde aardgastank voor grotere actieradius
  Mazda CX-30 krijgt prijskaartje
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
meer top 10