zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

kandidaten Auto van het Jaar 2009

 

20 juni 2008 - De voorlopige selectie van de ´Auto van het Jaar 2009´ verkiezing is bekend. In september zal de definitieve lijst bekend worden gemaakt. Twee maanden later, op 17 november, wordt de opvolger van de Fiat 500 bekroond.

Nieuwe auto’s die mee willen dingen voor de titel ‘Auto van het Jaar’ moeten op zijn minst in vijf Europese landen worden verkocht op het moment dat de jury haar stemmen uitbrengt. Een ander criteria is dat er per jaar minimaal 5.000 stuks van het betreffende model moeten zijn verkocht. Is de auto momenteel nog niet leverbaar op de markt? Dan wordt bekeken of deze verkoopprognose haalbaar is.



39 kandidaten
  Car of the Year heeft de voorlopige lijst van 39 kandidaten bekend gemaakt. In september volgt de definitief selectie die gaat strijden om deze prestigieuze titel. Na een aantal afvalrondes volgen twee stemrondes. Deze vinden plaats op 1 oktober en 14 november. De ‘Auto van het Jaar 2009’ wordt op 17 november bekend gemaakt. Onder de voorlopig kandidaten - op alfabetische volgorde - zitten, de Alfa Romeo MiTo, Audi A4, Audi Q5, BMW X6, BMW 7-serie, Chevrolet HHR, Chrysler Grand Voyager, Citroen Berlingo / Peugeot Partner, Citroën C5, Dacia Sandero, Dodge Journey, Fiat Linea, Ford Fiësta, Ford Kuga, Honda Accord, Honda Jazz, Hyundai H1, Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai i55, Jaguar XF, Jeep Cherokee, Lancia Delta, Mazda6, Mercedes-Benz GLK, Mitsubishi Lancer, Opel Agila / Suzuki Splash, Opel Insignia, Renault Kangoo, Renault Koleos, Renault Mégane, Seat Ibiza, Skoda Superb, Subaru Forester, Toyota Land Cruiser 200, Volkswagen Golf, Volkswagen Scirocco en de Volvo XC60.

Verkiezing
De ‘Auto van het Jaar’ is een internationale toekenning, die door een commissie van autojournalisten in heel Europa wordt toebedeeld. Elk jurylid moet, na een aantal strenge voorrondes, uiteindelijk de voornaamste auto uitkiezen die twaalf maanden voorafgaand aan de datum van de uitslag op de markt werd verkocht. De kandidaten worden onder meer op de volgende criteria beoordeeld: design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieubelasting en prijs. Na de laatste stemronde blijven er zeven kandidaten over. Vervolgens mag ieder jurylid 25 punten verdelen, die aan minimaal vijf auto’s moeten worden toegekend. Het maximaal punten per auto mag niet meer dan tien bedragen. Tevens mag er maar één auto de hoogste score per jurylid krijgen. De totale som van alle juryleden wijst uit wie zich een jaar lang ‘Auto van het Jaar’ mag noemen. Vorig jaar was dat de Fiat 500.

De jury
De jury van bestaat uit 59 leden, die 23 Europese landen vertegenwoordigen. Het aantal juryleden per land is afhankelijk van de grootte van de automarkt en het belang in autoproductie. Nederland wordt vertegenwoordigd door een drietal leden. Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje vertegenwoordigen met elk zes leden het grootste aandeel.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10