zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Drie Mercedes C-klasse BlueEfficiency modellen

 

29 februari 2008 - Mercedes presenteert maar liefst drie BlueEfficiency-modellen op basis van de nieuwe C-klasse. De C 180 Kompressor en C 200 CDI werden op tal van punten aangepast om zodoende een gunstiger brandstofverbruik te realiseren. Geheel nieuw is de komst van de C 350 CGI, een V6 benzinemotor met directe brandstofinjectie.

De BlueMotion-modellen van Volkswagen, de EcoMotive-modellen van Seat en de EcoNetic-modellen van Ford behoeven inmiddels geen uitleg meer. Het zijn stuk voor stuk bestaande auto´s voorzien van brandstofbesparende maatregelen. Ook BMW is met haar EfficientDyanmics-programma zeer actief op dit gebied. Mercedes presenteert in lijn met haar Road to the Future-programma een drietal modellen op basis van de C-klasse. Onder de naam BlueEfficiency worden de modellen in de markt gezet. Het concept is geheel vergelijkbaar met dat van de eerder genoemde concurrenten.Gewichtsbesparing
Nagenoeg alle maatregelen hebben betrekking op zowel de C 180 Kompressor, de C 200 CDI en de C 350 CGI BlueEfficiency. Zo is er gewicht bespaard door een andere voorruit te monteren (- 1,2 kg), andere lichtmetalen velgen te ontwikkelen (- 7 kg) en ook op het gebied van isolatie en brandwerend materiaal aanpassingen door te voeren. Het resultaat is een gewichtsbesparing van 19 tot 32 kg, afhankelijk van het model.

Aërodynamica
Om de luchtweerstand verder te verlagen werden aërodynamische maatregelen getroffen. De al zeer goede CW-waarde van de C-klasse (0,27) werd met 7 procent verder verlaagd tot 0,25. Dat alles is te danken aan speciale platen aan de onderzijde van de auto, een aangepaste grille die de luchtstroom onder de motorkap vermindert en aangepaste spiegels. Ook een met 15 mm verlaagd onderstel en aërodynamisch geoptimaliseerde wielen dragen bij aan de verlaagd luchtweerstand. Tot slot zorgen de in samenwerking met Michelin ontwikkelde wielen voor een verlaagde rolweerstand. Tot 100 km/h draagt dit meer bij aan brandstofbesparing dan alle aërodynamische maatregelen bij elkaar opgeteld. Het pak aan maatregelen wordt compleet gemaakt door een geoptimaliseerd motormanagement, een handgeschakelde zesbak met verlengde versnellingen en een schakel-indicator op het dashboard. Dankzij dit laatste zal elke bestuurder eerder geneigd zijn over te schakelen.

Mercedes C 200 CDI BlueEfficiency en C 180 Kompressor BlueEfficiency
Voor de C 200 CDI hebben al deze maatregelen geleid tot een brandstofverbruik van 5,1 l/100 km, ofwel een winst van 0,6 l/100 km. Dat alles zonder de prestaties van de dieselmotor (136 pk) nadelig te hebben beïnvloed. De CO2-uitstoot is teruggedrongen van 160 g/km naar 135 g/km. Voor de C 180 Kompressor is men zelfs nog een stap verder gegaan. De cilinderinhoud van de benzinemotor werd gereduceerd van 1796 cc tot 1597 cc. Deze downsizing is gepaard gegaan met een verder optimalisatie van de verbrandingskamers en een vermindering van de weerstand. Hierdoor werd 0,35 l/100 km meer bespaard dan met enkel de BlueEfficiency-maatregelen. Het resultaat is een verbruik van 6,5 l/100 km tegenover 7,4 l/100 km voor de gewone C 180 Kompressor. De CO2-uitstoot ligt op 156 g/km tegenover 187 g/km voor de gewone C 180 Kompressor.

Mercedes C 350 CGI BlueEfficiency
Vanaf dit najaar geheel nieuw in het leveringsgamma van de C-klasse is de C 350 CGI. De motor is gebaseerd op de zescilinder in de C 350 en maakt gebruik van directe brandstofinjectie. Doordat de motor tot in detail werd geoptimaliseerd en er BlueEfficiency-maatregelen werden toegepast wist Mercedes het verbruik terug te dringen tot 8,4 l/100 km ofwel een winst van maar liefst 1,3 l/100 km. De prestaties van de 292 pk en 365 Nm sterke C 350 (CGI) zijn nog steeds prima; 0-100 km/h in 6,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/h.

Leverbaarheid
De Mercedes C 180 Kompressor en C 200 CDI BlueEfficiency staan vanaf de zomer bij de dealers. De C 350 CGI BlueEfficiency zal tegen het einde van het jaar aan het gamma worden toegevoegd. Mercedes heeft hiermee de aftrap gegeven voor de introductie van haar BlueEfficiceny-gamma. De prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Elektrische Volkswagen ID.4 nog dit jaar leverbaar, met 8% bijtelling
  Audi Sport gaat elektrisch met de Audi RS e-Tron GT
  Oh nee! Wederom een terugroepactie voor de Polestar 2
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
Leren en ontwikkelen in coronatijd: minder budget, meer online (2) 
top10
Dringend extra richtlijnen nodig voor de werkvloer, ook na corona
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Ransomware nog steeds de grootste bedreiging voor bedrijven
75 procent van de bedrijven past supply chain aan om toekomstbestendig te blijven
Drie op de tien jongeren kunnen manager niet uitstaan
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
COVID-19 levert positieve bijdrage aan digitalisering
Duurzame inzetbaarheid en maximale arbeidsparticipatie van groot belang
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
meer top 10