25 september 2013 - Eindelijk, maar dan ook echt eindelijk heeft BMW officieel iets losgelaten over de aanstormende M4 Coupé en M3 Sedan. Hoewel de speculaties telkens dicht bij de waarheid zaten, zijn die uiteindelijk toch net even anders dan gedacht.
Met een veronderstelde 450 pk zaten we dichtbij het daadwerkelijk vermogen. Dat ligt namelijk op ‘ongeveer 430 pk’. Maar dat wordt niet mede opgewekt aan de hand van drie turbo’s. BMW M houdt het bij twee stuks slechts. Echter afgaande waartoe dit geblazen duo in staat is hoeven we daar helemaal niet rouwig om te zijn. Ook met eentje minder dan verwacht schotelt BMW M ons een maximumkoppel voor dat met ‘meer dan 500 Nm’ veel hoger ligt dan de 4.0 liter V8 in de laatste generatie M3 (E92). Bovendien smeert de trekkracht zich uiterst breed uit; tussen een lage 1.800 tpm en een zeer hoge 6.000 tpm is het volledig beschikbaar. De 3.3 liter zes-in-lijn zelf is dan nog niet buiten adem. Het rood begint pas bij 7.500 tpm. Wat een giller!
Gewicht
De gewichtsbesparing die BMW heeft beloofd door veel exotische materialen toe te passen heeft uitgemond in een kentekengewicht dat lager ligt dan 1.500 kg. Hoeveel kilo’s de M4 Coupé en nieuwe M3 Sedan daadwerkelijk op de schaal leggen wordt later bekend gemaakt, maar de eerste 55 kg besparing hebben we in ieder geval al te pakken ten opzichte van de 1.555 kg van zijn voorganger. Kortom, ondanks dat het vermogen niet enorm is gestegen, is zodoende alsnog een puike vooruitgang qua snelheid te verwachten.
Handbak
Een kleine verrassing is het beschikbaar blijven een handbak. In de huidige, efficiënte automaatcultuur hadden we die eigenlijk niet meer verwacht. En nu maar hopen dat BMW de manuele M4 en M3 Sedan minstens zo zuinig heeft gekregen als de versies met 7-traps M-DCT automaat met dubbele koppeling én launch control. Anders wordt zelf poken, door ons belastingklimaat, opnieuw een duur grapje voor ons Nederlanders. Door de bank genomen presteert de gloednieuwe zescilinder-turbomotor 25% zuiniger dan de oude, atmosferische achtcilinder.
Actief differentieel
Voor optimale tractie is er een geheel nieuw differentieel ontwikkeld. In tegenstelling tot die tussen de achteras van de uitgaande M3 Coupé maakt de nieuwe gebruikt van – hoe kan het ook anders – veel meer elektronica. Onderstuur bij het uitaccelereren van bochten is zo goed als geëlimineerd, claimt BMW. En dat betekent sneller erin, sneller eruit, dus tijdswinst. Voor gecontroleerde spelerei bevat het zogeheten Active M Differential een M Dynamic Mode, een subsysteem van de stabiliteitscontrole, dat meer wielslip toelaat en er binnen relatief veilige grenzen vermakelijk gedrift kan worden. En wie maximaal los wil gaan kan het systeem compleet uitschakelen.
Allrounder
Het kopje boven deze alinea suggereert misschien iets wat je niet wilt bij een M-model, maar vrees niet, BMW M belooft dat de M4 door scherper stuurgedrag nog beter op het circuit tot z´n recht komt dan zijn voorganger. Het performancebedrijf kon echter de moderne technologieën niet in de wind slaan en heeft daarvan dankbaar gebruikgemaakt om hun nieuweling een toegankelijker karakter mee te geven. Concreet komt dat neer op verschillende modi voor zowel de (elektromechanische) besturing, de DCT-automaat alsook het onderstel. Al deze fundamentele onderdelen bevatten de elektronisch gestuurde modi Comfort, Sport en Sport+, met elk hun reeds bekende specifieke eigenschappen. Ze tot een minimum beperken kan, simpelweg door er niet in te investeren. Zo is het adaptieve M-onderstel namelijk optioneel, de andere twee zijn standaard.