zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Cadillac Provoq: compacte SUV met brandstofcel

 

8 januari 2008 - Cadillac laat zich met de Provoq van haar groene kant zien. De conceptcar debuteert op de NAIAS in Detroit en wordt aangedreven door een brandstofcel. Tevens laat Cadillac met de Provoq zien hoe een compacte SUV crossover van het merk eruit kan komen te zien.

Cadillac toont haar visie op de luxe crossover van de toekomst. En hoe kan het ook anders, die SUV moet wel een groen tintje hebben. Cadillac heeft voor de gelegenheid dan ook de vijfde generatie brandstofcel van GM gebruikt en deze verpakt in de Provoq. De brandstofcel genereert elektriciteit waarmee de elektromotoren worden aangedreven. Het grootste voordeel hiervan is dat de Provoq slechts water uitstoot en geen schadelijke CO2-gassen de wereld inbrengt.Brandstofcel
Om de auto voort te bewegen liggen er meerdere waterstoftanks onder de laadvloer. Deze hebben een capaciteit van 6 kg en voeden de brandstofcel onder de motorkap. Daar wordt het waterstof gemengd met zuurstof om zodoende elektriciteit te genereren en 88 kw oftewel 120 pk op te wekken. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in het accupakket en tevens aan de elektromotoren doorgevoerd. Deze drijven zowel de voor- als de achterwielen aan en maken het mogelijk om in 8,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt op 160 km/h. Zeer nette waarden voor een superschone auto als de Provoq. Eveneens zeer belangrijk is dat de Provoq een actieradius heeft van 483 km, waarvan 450 km op waterstof en 32 km enkel en alleen op het accupakket. Diverse besparende maatregelen hebben deze gunstige waarden mogelijk gemaakt. Zo kan de grille automatisch worden afgesloten tijdens het rijden om zodoende de aërodynamica te verbeteren, worden er speciale banden gemonteerd en is er veel aandacht besteed aan de aërodynamica van de onderzijde en de spiegels. Al deze toepassingen laten duidelijk blijken dat het productiestadium van de waterstofauto´s steeds dichterbij komt.

Cadillac design-DNA
Maar het is niet enkel en alleen een ´groene´ visie die Cadillac met de Provoq laat zien. Ook het design toont ons een tipje van de sluier. Het zou zomaar eens kunnen zijn dan Cadillac een compacte SUV crossover op de markt gaat brengen en deze Provoq als basis gebruikt. De auto is duidelijk ontworpen volgens Cadillac´s nieuwe designfilosofie die met de CTS werd ingezet. De rechtopstaande koplampen en achterlichtunits zijn een overduidelijk design-kenmerk van de moderne Cadillac´s. Bovendien heeft de auto een dynamische lijn gecombineerd met de nodige luxe elementen.

Interieur
In het interieur overheerst een luxueuze sfeer. De donkere tinten worden afgewisseld met contrasterende kleurstellingen om het geheel chique en modern over te laten komen. Het grote LCD-scherm in het dashboard geeft talloze informatie over de auto en de systemen in de Provoq. Verder zien we een USB-aansluiting om bijvoorbeeld een iPod te koppelen en is er een carkit met Bluetooth aanwezig. De gebruikte materialen zijn grotendeels milieubewust gekozen en de zonnepanelen in het dak voeden de elektrische systemen in het interieur. Alles in het teken van brandstofbesparing.

Visie op de toekomst
Zoals gezegd toont Cadillac met deze conceptcar Provoq haar visie op de toekomst. De auto heeft een moderne styling en past perfect binnen het huidige modellengamma van de Amerikanen. Het grootste voordeel is dat de auto slechts water uitstoot en daarmee wederom een bewijs is van de opkomst van de brandstofcel.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Volkswagen Arteon Shooting Brake komt eraan
  Nieuwe BMW 4-serie neemt afstand van 3-serie
  Eindelijk elektrische BMW's: de iX3 en i4 komen eraan
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
[Infographic] Marketingmogelijkheden met beschikbare klantdata
Je e-mail marketingsoftware is gevuld met veel klantgegevens: ’kale’ gegevens waar je waarschijnlijk weinig oog voor hebt. Bekijk je data eens anders en ontdek dat er een wereld aan marketingmogelijkheden opengaat. Deze infographic van Spotler helpt je vast op weg.
Download de infographic
Lees verder
Zo geef je het kantoor een nieuwe look
reacties
Ruim helft Nederlanders heeft vriendschappelijke band met collega’s  (1) 
Uurtarief freelancers gestegen (1) 
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
top10
Diversiteit in coronatijd: acht tips voor managers
Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan
Werkend Nederland minder productief door het thuiswerken, maar meer tevreden
Kort door de bocht coaching?
Zes lessen voor jonge leiders tijdens de coronacrisis
Voor driekwart van de finance professionals is datagedreven bedrijfsvoering een meerjarenplan
Driekwart twijfelt aan betrouwbaarheid online informatie over financiële producten
Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
C-suite is zwakke schakel in Mobile Device Security
Adverteerders besteden in 2019 2,2 miljard euro aan digital advertising
meer top 10