zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Ford toont geëvolueerde Kuga

 

10 januari 2011 - Ford?s nieuw C-platform zal in de nabije toekomst de basis zijn voor minstens tien nieuwe Fords. De nieuwe Focus staat erop, zo ook de C-Max en Grand C-Max. Een andere komende Ford die ervan gebruik gaat maken is de Vertrek, een SUV wat lijkt de nieuwe generatie Kuga te zijn.

De Ford Vertrek Concept, althans het productiemodel hiervan, zal wereldwijd worden verkocht, maar Ford heeft hem deels ontworpen voor de Noord-Amerikanen. "De Vertrek is volgens ons een compromisloze oplossing die wereldwijd potentiële consumenten voor een Sports Utility Vehicle zal aanspreken," aldus Derrick Kuzak, group vice president bij Ford Global Product Development. "Het is een revolutie in vergelijking met wat je in Noord-Amerika in dit segment meestal aantreft, en vergeleken met producten van buiten Noord-Amerika is het een stijlvolle ontwikkeling. Ford is daarbij uitgegaan van de toegenomen gemiddelde lichaamslengte van de inzittenden. De Vertrek is zodoende een slag ruimer dan de Kuga. Aan de buitenkant zou dit niet meteen merkbaar moeten zijn, een rankere en meer gestroomlijnde vorm verbergt dit.



Terreinbeul?
Het ontwerp draagt tevens bij aan het doel om de zuinigste en schoonste compacte SUV neer te zetten. Een nieuwe generatie EcoBoost-motoren staan hiervan aan de basis. De Ford Vertrek Concept is uitgerust met de nieuwe 1.6 liter EcoBoost. Specificaties blijven uit, maar met ‘een vermogen van een veel grotere motor’ moet de hint duidelijk genoeg zijn. Over de rijtechniek en -kwaliteiten is men eveneens ietwat vaag van stof: ‘De Vertrek is geschikt om op ruw terrein te rijden’. We gaan er dus vanuit dat de auto over vierwielaandrijving beschikt. Goed nieuws voor Europeanen: dieselen kan ook met de Vertrek. Als mogelijk verkrijgbare oliestoker noemt Ford de 2.0 liter Duratorq TDCi. Deze is nog verder verfijnd wat resulteerde in een lager verbruik en een gunstigere emissiewaarde.

Efficiëntie
Alle motoren zullen overigens worden uitgerust met het Auto-Start/Stop-systeem. Onder gecombineerde rijomstandigheden zou dit volgens Ford wel vijf procent aan brandstof en CO2-uitstoot kunnen schelen. In de stad en in druk verkeer, waar de auto vaak stilstaat, kan dit zelfs oplopen tot tien procent. Een Smart Regenerative Charging-systeem laat de dynamo meer stroom produceren wanneer de auto op de remmen of de motor afremt. De bewegingsenergie van de auto wordt omgezet in elektrische energie zonder daarvoor extra brandstof te gebruiken. Deze ‘gratis’ stroom wordt gebruikt om de accu bij te laden en is later weer beschikbaar voor de elektrische systemen.

Vroege vogel
Wanneer we met de Ford Vertrek kunnen rijden – waarvan overigens niet duidelijk is of het productiemodel ook deze wel erg Nederlandse naam krijgt – is niet bekend. Voorlopig nog niet denken we; het exterieur mag er dan tamelijk productierijp uitzien, het interieur doet dat nog niet echt, al hopen we dat het definitieve model veel van het getoonde interieurdesign meekrijgt. Het ziet er gelikt en chique uit. De Vertrek lijkt zodoende eerder een vroege aankondiging te zijn, net zoals men dat deed met de Kuga destijds.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10