zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De enorme voordelen van domheid

Door: Michel Hoetmer,   09-07-2006,   08:36 uur
 

Tom Hanks speelt Forrest Gump in de gelijknamige film. Forrest Gump is wat men in de volksmond ook wel een achterlijke jongen noemt. Forrest stond bij het uitdelen van hersencellen achterin de rij. Toen ik de film voor het eerst zag had ik de diepere boodschap niet door. Over domheid gesproken! Ik bekeek de film gewoon uit vermaak. Pas bij de tweede keer kreeg ik gevoel voor de achterliggende gedachte.

Op het eerste gezicht lijkt het leven van Forrest een samenraapsel van allerlei toevalligheden. Hij wordt een uitstekende hardloper, American Football speler, bereikt succes met ping pong, ontmoet tal van presidenten en wordt vervolgens ook nog eens multimiljonair, omdat hij zijn geld in "fruit" belegt. Hij had geen idee hoe Apple computers de wereld zou veranderen. Maar het bracht hem wel rijkdom. 





Intelligentie

En de mensen om hem heen? Ze zijn stuk voor stuk veel slimmer dan Forrest. En… ze mislukken hopeloos! Hun intelligentie zit ze lelijk in de weg. Zelfreflectie als beperkende factor. Forrest is daartoe niet in staat en stijgt tot grote hoogten. Zijn motto: "Stupid is as stupid does". Als Forrest ergens aan begint, dan maakt hij het af. 



Geestelijk gehandicapt

Vandaag moest ik aan Forrest Gump denken toen wij op bezoek gingen bij kennissen in een plaatsje vlak in de buurt van Philadelphia (VS). Hun dochter, Martha*, is geestelijk gehandicapt. Ze is twintig jaar, maar heeft het IQ van een kleuter, leeft in haar eigen wereldje en een normaal gesprek met haar is onmogelijk. En toch doet ze soms het onmogelijke. 



Cijferslot

Ze is bijvoorbeeld heel handig met computerspelletjes en bereikt niveaus waar een gewone sterveling zoals ik alleen maar van kan dromen. Ze is ook dol op eten. Om te voorkomen dat ze teveel eet zit er een cijferslot op de koelkast. Het is een slot met vier cijfers. Als ik me mijn wiskundeles goed herinner zijn er dus zo’n tienduizend verschillende combinaties mogelijk. Het duurt dus wel eventjes voordat je de code breekt. En nu komt de grap. Martha breekt regelmatig de code! Ze heeft een engelen geduld. Ze ziet er evenmin tegenop om weer helemaal opnieuw te beginnen als haar ouders de code hebben veranderd. Normale mensen zouden nadenken en zeggen: "te veel mogelijkheden, te veel moeite. Ik begin er niet eens aan!" 



Eén taak

Zo niet hun dochter, ze probeert van alles en nog wat uit totdat het lukt. En dat is het grote voordeel als je niet gehinderd wordt door een stemmetje in je hoofd dat constant zegt: "Dit is zinloos, stop er mee!" Forrest Gump is natuurlijk een fantasie. Martha bestaat écht. Ze concentreert zich zonder bedenkingen op één taak. En brengt die taak tot een succesvol einde. 



Parallellen

Er zijn merkwaardige parallellen met de wereld van de verkoper. De meeste verkopers die ik ontmoet ontbreekt het niet aan intelligentie. Helaas is deze "intelligentie" regelmatig de bottleneck. Het speelt ze parten bij het aan de haak slaan van nieuwe klanten. Ze doen enkele pogingen, mislukken en dan zeggen ze: "Ik stop er mee, want dit is zinloos!" Precies zoals de meeste mensen zouden doen bij het ontcijferen van de combinatie op de koelkast. Ze breken nooit de code. 



Leren

Wij kunnen veel leren van "domme" mensen zoals Forrest Gump en Martha. Ze beginnen ergens aan, blijven proberen, mislukken talloze malen, maar ze gaan er mee door, net zo lang totdat het wel lukt. Af en toe kan het geen kwaad om een beetje domheid te adopteren en niet verder te kijken dan je neus lang is. Voeg dat vervolgens samen met een vleugje intelligentie en de wereld ligt aan uw voeten!



* In april 2009 ontivng ik het trieste bericht dat Martha in haar slaap is overleden

 
 Doorsturen    29 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Petra Megens  |   | 
10-07-2006
 | 
10:20 uur
De definitie van stupiditeit: steeds opnieuw hetzelfde doen en dan verwachten dat dat een ander resultaat oplevert. Forrest doet steeds andere dingen. Het genie van Forrest zit in zijn hart: hij weet precies wie hij kan vertrouwen is en hij weet precies wat hij wel en niet goed vindt. Met "een beetje domheid adopteren" ben ik het niet eens. Maar eenvoud, samen met een vleugje intuïtie: als verkopers dat nu eens hadden! Dan zouden ze niet steeds opnieuw hetzelfde verhaaltje ophangen en verwachten dat we deze keer wél aan de telefoon bleven. "Een beetje dom" is de kroonprins al.
Ko Leenknegt  |   | 
10-07-2006
 | 
11:52 uur
Bij het lezen van dit artikel moet ik denken aan de volgende uitspraak: "Er is verschil tussen geleerd, slim en verstandig." In Antwerpen zeggen ze: "het is gene lomperik." dat is nog een ander soort.
Het leren van fouten is essentieel om verder te komen. Een rem op dit leren is onder andere de intelligentie van de individuele persoon.
In mijn weblog besteed ik regelmatig aandacht aan dit onderwerp.
(Klik hier)
mevrouw Veronique Beauprez  |   | 
11-07-2006
 | 
07:41 uur
Er zit heel veel waarheid in dit artikel.
Mensen die veel denken vergeten 'Just do it' en verzeilen in eindeloos denken. Hun gedachtenwereld houdt hen tegen.
Francine ten Hoedt  |   | 
11-07-2006
 | 
09:34 uur
Het lijkt me niet zozeer domheid waardoor Forrest en Martha slagen, maar doorzettingsvermogen. En het is al heel lang bekend dat zelfs een dun stroompje water uiteindelijk een Grand Canyon tot stand kan brengen.
De vraag blijft alleen: wil ik al die energie stoppen in dat resultaat? Dus als je verkopers wilt motiveren om door te gaan met he aanprijzen van een product of dienst, dan is het misschien beter om hun commitment met het product of die dienst te vergroten, dan hun intelligentie omlaag te schroeven.
Niek Meijer  |   | 
11-07-2006
 | 
13:29 uur
In het artikel zit een kern van waarheid, maar ik denk niet dat er zo snel een vergelijking moet worden getrokken tussen zwakzinnigen. Je kunt hier namelijk wel degelijk onderscheid in maken.
Er zijn namelijk veel mensen waarvan andere mensen denken dat ze geestelijk gehandicapt zijn.
Ik denk dat veel geestelijk gehandicapten een bepaald deel van hun hersenen ver ontwikkeld hebben ten koste van een ander deel van hun hersenen. Het sociale deel van hun hersenen is bijvoorbeel nihil en hun reken vermogen heel hoog. Dit komt vaak voor bij hoog begaafden.
Zie het alsof iemand blind geboren wordt en daardoor zijn gehoor beter ontwikkeld.
Er zijn zelfs geestelijk gehandicapten die, als je ze een plaatje voorhoudt, gelijk exact het plaatje over kunnen tekenen.
Alleen onderzoek kan uitwijzen of iemand echt dom is.
heer M.J. Kosterman  |   | 
12-07-2006
 | 
13:26 uur
Je bent net zo slim als dat je dom bent en vice versa...!
mevrouw a prinssen  |   | 
13-07-2006
 | 
09:14 uur
In reactie op dhr. Meijer:
u bedoelt het vast heel goed, maar uw beeld van wat geestelijke handicaps inhouden en wat ze zijn is wat eenzijdig.
U spreekt hier vrij nadrukkelijk over verschijnselen van autisme.
Maar er zijn zeer vele vormen van geestelijke handicaps waarbij wel degelijk sprake is van een ernstig gereduceerd IQ.
Dat laat onverlet dat ook déze mensen hun talenten hebben en binnen de marges van hun mogelijkheden alles aangereikt moeten krijgen om die talenten te ontwikkelen.
Maar niet iedere Mongool is een Idiot Savant.
En ik zeg het maar even zo plat om de boodschap helder te krijgen.
Maarten van Zwetselaar  |   | 
13-07-2006
 | 
14:12 uur
Het valt me op dat er wordt gesproken over geestelijk gehandicapten. Deze formulering vind ik niet kloppen en beledigend.

Als je zegt dat iemand geestelijk gehandicapt is zeg je dat zijn geest/ziel/zijn gehandicapt is. Naar mijn idee mag je dit nooit van iemand zeggen. Als er iets mis is met het denkvermogen zou je het kunnen betitellen als verstandelijk gehandicapt. De hersenen zijn niet geheel ontwikkeld dus is er een handicap aan het verstand.

Toch zijn er ook weer mensen die zeggen dat dit ook een beleding is. De discussie gaat dan weer verder door en dan komen ze op een formulering: mensen met een functiebeperking.

Niet dat ik het allemaal zo belangrijk vind, maar ik zie toch graag het woord geeslelijk gehandicapt verdwijnen.
mevrouw J Brouwer  |   | 
13-07-2006
 | 
15:13 uur
waar een wil is is een weg... met een hoop doorzettingsvermogen en een beetje geluk kom je een heel eind!
Michel Hoetmer  |   | 
13-07-2006
 | 
19:26 uur
Het is niet mijn bedoeling mensen te beledigen. Als dat zo wordt opgevat bied ik daarvoor mijn verontschuldigingen aan. Ik laat de tekst zoals hij is. Mijn inziens is het niet correct om teksten tussentijds aan te passen. De reden daarvoor is logisch. Stel dat ik uw suggestie overneem? Dan kunnen de lezers uw commentaar niet meer plaatsen. Mensen zullen zeggen "waar heeft hij het over?"
esther  |   | 
14-07-2006
 | 
07:15 uur
ik denk dat wij "normale"mensen nog heel veel kunnen leren van verstandelijk gehandicapten.
wij hebben namenlijk het vermogen (of handicap) dat we ons bij heel veel dingen die we doen laten leiden door wat maatschappelijk gezien geaccepteerd is, daarbij vergeten wij heel vaak wat ons hart ons ingeeft te doen, daardoor zijn we geremd in heel veel dingen.
ik wou dat de normale mens zich eens wat vaker zou spiegelen aan het gedrag van de "gehandicapte"want dan zouden wij ons de vraag kunnen stellen, wie nou eigenlijk dom genoemd mag worden!
Karel Walg  |   | 
14-07-2006
 | 
15:59 uur
Voor sommige taken heb je behoefte aan domheid, voor sommige aan slimheid. Voor telefonische aqcuisitie kan je beter niet te slim zijn aangezien je dan sneller gefrustreerd raakt. Voor het verkopen van een complexe dienst met veel haken en ogen kan je niet te dom zijn aangezien je goed moet begrijpen wat de klant nodig heeft.
heer Ed Debipersad  |   | 
14-07-2006
 | 
22:03 uur
Domheid moet door iedereen erkend worden, alleen dan zal men bewust worden van intelligentie.
Kenneth Niekoop  |   | 
17-07-2006
 | 
16:38 uur
Er van uitgaand dat presteren gepaard gata met geestelijke druk leggen op het individu, lijkt de film en het verhaal van martha een contradictie met de wetenschappelijke benaderingen.
De vrijheid en ongebondenheid van de personages dienen ons aan het denken te zetten.
Mensen willen dagelijks te veel bewijzen uitgaande van de intelligentie, de scholing, de positie in het arbeidsproces etc.
Waaraan we met z'n allen voorbij gaan is dat deze selfprestation niet gebaseerd is op onze simpelheid en nuchterheid bij benaderingen.
De film wijst ons alles en martha geeft ons met z'n allen de voodeel van de twijfel.
Start gezonde intelligentie niet bij domheid in perspectief....
heer M.P.D. Odijk  |   | 
18-07-2006
 | 
07:32 uur
Ik denk dat het succes van gump meer ligt in "Geen woorden maar daden". Het heeft misschien wel met domheid te maken (wij leren immers: "eerst denken, dan doen") maar mensen die pragmatisch zijn en niet al te lui mogen best slim zijn en tóch hetzelfde doen.

Overigens zie ik wel een positieve correlatie tussen intelligentie en luiheid; misschien is dat meer het issue.
V.Beek  |   | 
20-07-2006
 | 
13:04 uur
Bij het lezen van de titel dacht ik: "Het is een zinloos artikel dus dat ga ik niet lezen".
Toch was ik zo dom om het helemaal uit te lezen, ik kan niet zeggen dat ik mij nu geslaagd voel.
Marc Overes  |   | 
25-07-2006
 | 
11:37 uur
Je bent waarschijnlijk pas echt dom als jezelf niet snapt hoe dom je bent. Dat zijn die figuren die op bepaalde momenten door blijven praten terwijl een luisterend oor meer resultaat zou opleveren.

Mis ik dat soms bij veel verkopers?
heer J Steynebrugh  |   | 
25-07-2006
 | 
18:02 uur
Domheid vermag wat liefde niet kan helen.

Voor mij is domheid een zichtbare vorm van luiheid en voor alles ongeïnteresseerdheid. Ik ken een aantal mensen zonder opleiding, niet de "snuggersten" die er bestaan, die ik niet dom zou noemen. Hoogstens onwetend.

Domheid is iets anders: een extreme vorm van "het zal me aan me kont roeste". Of "na mijn de sonfloet". Of "Sal me un wors wese".

Kijk, die vorm van domheid moet gewoon strafbaar worden.

Jos Steynebrugh


H. Kranenborg  |   | 
28-07-2006
 | 
10:08 uur
Als ik alleen al om me heen kijk. Steeds meer kom ik tot de slotsom dat we, uiteindelijk beschouwd, door de domheid worden geregeerd.

Het voordeel van domheid in deze is, dat als je dom bent je hier in ieder geval niet over na hoeft te denken.

Nadeel is, dat we zo nooit tot volle wasdom komen. Maar ja, je zou dom zijn als je je daar nu al zorgen om zou maken.
heer M.S Eckhardt  |   | 
1-08-2006
 | 
17:50 uur
De moraal van dit verhaal heeft niet echt met domheid te maken maar meer met wilskracht.

Wat Dhr. Hoetmer naar mijn idee wil aangeven is dat de domme die niet opgeeft verder komt dan de slimme die constant maar roept..
heer joost prinsen  |   | 
2-08-2006
 | 
08:44 uur
het verschil zit hem in de kennis. Ik zeg altijd,"mensen worden geremd door hun eigen kennis" hoe groter hun referentie kader, hoe meer bezwaren bij mensen op komen. Ze denken vaak te moeilijk terwijl de oplossing meestal dichter bij ligt dan verwacht.
Ik zeg altijd tegen mijn verkopers als ze geen deal hebben gesloten. "zo jongen nu heb een manier gevonden hoe het niet moet, en deze draagt bij aan de oplossing.
Ron van Rijswijk / Zelfstarters.nl  |   | 
9-08-2006
 | 
14:25 uur
Concentratie en geloof in een positief resultaat worden ongetwijfeld gehinderd door je intelligentie die zich allerlei andere scenario's kan voorstellen. Waardoor je gaat twijfelen en uit angst gaat handelen...
In veel organisaties gebeurt dus precies hetzelfde: geen heldere visie of focus en vooral veel vergaderen of allerlei scenario's die zich kunnen voordoen. Succesvolle organisaties hebben daarentegen een eenvoudig te begrijpen concept, bouwen op de kracht van hun medewerkers en geloven in positief resultaat.

Een praktische lijfspreuk voor elke situatie: datgene wat je aandacht geeft groeit !
Ton  |   | 
10-08-2006
 | 
22:48 uur
Iedereen (Bijna iedereen dan!) heeft wel een tallent, de kunst is alleen om het te ontdekken en vervolgens te gebruiken.

ria  |   | 
22-08-2006
 | 
11:07 uur
iets wat je niet op een normale manier naar buiten kunt brengen .moet je op een abnormale manier naar buiten brengen. en dat wordt dan automatisch talent genoemd.
NEDPOINT INNOVATIE  |   | 
22-08-2006
 | 
12:29 uur
De mensen die een hoge inteligentie hebben, denken dat ze daardoor meer zijn. En daarom zijn ze beperkt! Mensen met een lage inteligentie denken dieper na, en dat is de kracht van hun allesomvattende doorzettingsvermogen.Waardoor ze meer bereiken dat men dan niet snap;
Conclussie; Ieder mens is uniek in zijn haar of eigen denkwijze; We zijn allemaal gelijkwaardig; "MENS"!
heer A.J. Aerts  |   | 
24-08-2006
 | 
01:01 uur
Forest Gump gelooft ergens in. En slechts vanwege dat geloof, maar ook zijn vasthoudendheid, zijn ongeremde enthousiasme en het simpelweg niet kunnen zien van beperkingen krijgt hij zijn zaken voor elkaar. Een ander aspect dat hij minstens zo belangrijk vindt is grenzeloos vertrouwen in de mensen die hij om zich heen verzamelt.
heer J Müller  |   | 
24-08-2006
 | 
13:13 uur
Naar mijn idee heeft het te maken met 2 zaken. Je kunnen en willen focussen op één of heel weinig zaken en stamina of te wel volhouden. De meeste mensen die afhaken willen de energie er op een gegeven moment niet meer aan spenderen of er zijn ineens wel andere zaken waar je met je gespendeerde energie wél een resultaat kunt boeken. Dit heeft niets met intelligentie te maken.
Harry Knoors  |   | 
27-08-2006
 | 
19:48 uur
De vraag is wanneer iemand geestelijk tekort komt om het dan maar netjes te verwoorden.
Zelf hebben wij een zoon die een zware achterstand heeft.
Een profesor in Maastricht stelde zonder onderzoek en na 10 minuten al vast dat onze zoon authistisch zou zijn.
Best knap als hij al die tijd geen woord heeft gezegd en er geen onderzoek heeft plaatsgevonden. De lager geschoolden zoals zijn begeleidsters op school en de diverse consulentes beweren absoluut het tegendeel.
Wij zelf denken overigens ook het tegendeel.
Dus wat moet je met slimme mensen die niet kunnen nadenken zoals de hooggeleerde professor in Maastricht.
Voorts is het zo dat onze zoon op de computer een kei is met spelletjes en nog meer een kei is wanneer hij mensen in bepaalde situaties moet beoordelen of voor de gek moet houden. Dit zou een "normaal" mens niet lukken. Ik denk dat alle mensen hier op aarde zijn om iets toe te voegen.
Degenen die dat niet lukt zijn geestelijk gehandicapt ook al zijn ze nog zo geleerd. Als je de praktijk niet beheerst gooi de theorie dan ook maar overboord.
heer BRUNO CAPPELLE  |   | 
28-08-2006
 | 
11:05 uur
Ik denk dat het doorzettingsvermogen gekoppeld met een bepaald doel essentiëel is. Tiger Woods is super wanneer hij golf speelt en telkens weer wint. Soms hoor je dan, wat heeft hij geluk gehad, of je moet er maar talent voor hebben. Wat de meesten niet zien is dat hij gewoon bezeten is door de doelstelling die hij heeft waardoor hij zich telkens in vraag stelt en doorzet. De 7 tot 8 uren oefenenen, slagen, telkens opnieuw lijkt inderdaad dom en niet nuttig. De kalmte en concentratie die hij nodig heeft om te spelen zou hij niet hebben zonder goede voorbereiding en training. De combinatie doel, betrokkenheid en wilskracht is nodig wil je slagen.
Of dit nu dom is of niet is een oordeel en ben hiervoor niet geplaatst om dit te doen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10