zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Hoe krijgt u een coachee die ontspoort weer on track?

Door: Wout Plevier,   30-09-2010,   21:02 uur
 

Natuurlijk bent u na de vorige drie tips al goed op weg om een volleerd coach te worden. Toch komt het voor dat het denkproces van een coachee even weer opgestart dient te worden. Hier een elementaire tip om hen er weer snel uit te trekken.

Okay, geen lange verhalen dit keer. U zult zeggen:"kom maar op met die tip". Toch wel een korte inleiding en dan volgt de tip. 

Ik heb vaak een blind vertrouwen in het potentieel van een coachee. Ze weten en kunnen meer dan ze zelf denken. Ze hebben ook genoeg referentiemateriaal van zichzelf, uit hun directe omgeving of vanuit rolmodellen die het succesvol gedrag al vertonen dat ze ambiëren. Van al deze kennis kunt u als coach gebruik maken. De visie is simpel: als u het succesvolle gedrag door de coachee kan laten analyseren, dan kunt u wederom ook komen tot een aantal goede gedragsgerichte afspraken. 

Blokkade
Soms zit er echter een blokkade die opgeruimd dient te worden. Heel vaak weet de coachee echt wel wat het proces stopt. Het kan echter zijn dat de coachee niet weet wat hij er mee moet doen, of dat de coachee het bewustzijn mist of hij/ zij ander gedrag kan vertonen of dat er een bepaalde angst/ gene/ weigering/ twijfel zit om het gedrag te vertonen. Sommige coachees vertonen dan ontwijkingsgedrag. Op een dergelijk moment kan het zijn dat het denkproces stopt. 

Kaartspel
Aan u, als creatieve coach, de schone taak om het denkproces weer op te starten. U kunt hierbij gebruik maken van feedback, metaforen (verhalen met een onderliggende boodschap), films, foto's van bekende mensen. Nu komt de tip: een vriend van me heeft een spel "Kootsj". Werkelijk zo simpel en daardoor zo geniaal. In dat kaartenspel zitten 48 kaarten ingedeeld in een aantal categorien: familie, religie, helden etcetera. Op een dergelijk kaart staat bijvoorbeeld oma, Bono, Boedha, moeder Theresa etc. Met twee vragen: hoe zou persoon x naar uw vraagstelling kijken en wat zou hij u adviseren. 

Vragen stellen
De kunst is dan de vragen te stellen: en rustig te wachten... Bent u niet tevreden.. moedig de ander aan door stilte te houden en te knikken... te vragen en wat nog meer?... Het gave is dat u als coach het associatief vermogen aanboort van de ander om weer na te gaan denken over mogelijke acties, visies, oplossingen etcetera. U kunt de coachee ook de opdracht geven in twee minuten zo veel mogelijk opties te brainstormen over wat mogelijk zou kunnen.

Opties
Wederom: moedig de ander aan zijn best te doen en met zo veel mogelijk opties te komen. Overigens is dit niet alleen handig bij coaching. Het werkt ook bij teamcoaching, gesprekken die vastlopen, conflicten waarin u een wending wilt. Uw brein en dat van uw gesprekspartner werkt immers op basis van associatie. Dit betekent: zorg voor een andere invalshoek, verander de perceptierichting, haal iemand uit zijn eigen denkwijze waardoor diens brein in staat is andere associaties aan te boren. Succes met invoeren van uw patrooninterupties. Speel ermee en have fun! Het leven wordt er wederom een stuk zonniger van! Ik hoor wederom graag uw reacties!

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Ga vandaag met complimenten aan de slag!
  Dat is logisch
  Vijf veelgehoorde misvattingen over zelfsturing
 
reacties
 
Lianne Kok  |   | 
5-10-2010
 | 
11:20 uur
Deze tip werkt echt. Zelf heb ik dit spel al meerdere malen toegepast zowel individueel als in een team en de uitkomsten zijn verbazingwekkend. In eerste instantie dacht ik wat moet ik nou met deze spelkaarten maar na de eerste kennismaking ben ik om! Ik zou zeggen ga het proberen.
Marloes | Coachen  |   | 
22-09-2011
 | 
01:26 uur
Coachee 's hebben alle antwoorden en oplossingen al in zich. De coach helpt die antwoorden te vinden. Intuitief werken kaarten fantastisch. Zo helpt het 'toeval' de coachee de sleutel vinden!

Marloes Prins

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vakantieganger hamstert voor autoreis  (1) 
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiënten
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Leaserijder wil data delen voor onderhoud, minder files en verkeersveiligheid
Millennials geven topmanagement nieuwe betekenis
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
Business interruption en cyber-incidenten grootste risico’s voor bedrijven
Beveiligingsprofessionals verliezen 40 uur per maand door inefficiënte systemen
5G-wensenlijst consument schetst actieplan voor operators
meer top 10
vacatures
meer vacatures