zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Belezenheid vergroot uw carrierekansen!

Door: Wout Plevier,   01-03-2013,   09:34 uur
 

Veel managers moeten heel veel lezen maar komen er of niet aan toe of moeten het leeswerk onder druk wegwerken. "Win tijd door Snellezen" is een methodiek die u betere focus geeft, u sneller leer lezen, uw analyses leert verbeteren, uw begrip laat toenemen en uw weer controle geeft over uw leeswerk en tijd. Ontdek hier alvast 6 tips die u kunnen helpen.

De laatste tijd is er veel vraag naar trainingen in snellezen oftewel ‘visueel lezen’ zoals Wout Plevier dit noemt. Niet alleen bij mensen van bepaalde beroepsgroepen zoals juristen en managers uit het bedrijfsleven, maar langzamerhand bij allerlei andere mensen die uit hoofde van hun beroep of studie heel wat informatie per week moeten verstouwen. Waarom lezen de meeste mensen zo langzaam en met weinig begrip. Of met heel hoog begrip maar tergend langzaam. En kan dit anders?

Op welke theoretische inzichten is snellezen gebaseerd?
Snellezen is bovenal zien; Waar u nu in een oogopslag steeds van een tot 4 woorden in uzelf opneemt, kunt u bij snellezen leren tien tot 14 woorden in een oogopslag waar te nemen. Een snellezer kan, behalve meerdere woorden op een regel, ook in een oogopslag woorden lezen en begrijpen op twee of drie regels tegelijk. En dat met 90% begrip! Probeert u de volgende oefening maar eens: kijk naar een film met ondertiteling en kijk eens of u de zin in een enkele fixatie vanuit het midden kunt zien/ lezen zonder van links naar rechts te springen.
 
Snellezen houdt ook in stillezen.
De meeste mensen horen de woorden die ze lezen in hun hoofd cadansen. De woorden spreken vanaf de pagina. Veel lezers spreken de woorden uit tegen zichzelf, omdat ze hebben leren lezen via de hardopleesmethode. Voor een beginnend lezer is het kunnen uitspreken van woorden fundamenteel. As u weet welke letter voor welke klank staat, en hoe lettercombinaties klinken, kunt u ieder woord dat u tegenkomt uitspreken en lezen. Voor een volwassene is het belangrijk dit te temperen. Als de stem namelijk overheerst, dan ligt uw focus op uitspreken van de tekst en niet op het opnemen van de tekst. Keith Rayner ontdekte dat we de stem wel nodig hebben om een bepaalde mate van begrip te krijgen maar hij mag niet overheersen. Bovendien wil uw oog vaak sneller bewegen dan uw stem. Hierdoor neemt u minder op. Tip: Lees dit artikel en leg u aandacht meer op waarnemen van logische woordgroepen: U herkent dan eenvoudig de kern l en slaat de informatie goed op. 
 
Traag lezen leidt tot verlies van focus
Het probleem met de hardopleesmethode is dat u erdoor wordt afgeremd. U leest niet met de snelheid waarmee u denkt, maar met de snelheid waarmee u praat. Hardop lezen is een prima methode voor beginnende lezers, maar als u een snellezer wilt worden, zult u het geluid op een gegeven moment moeten laten verstommen. Het uitspreken (hardop of stil) van woorden kost tijd en vermindert de focus en het begrip. Uw aandacht ligt immers niet op het waarnemen van de tekst maar op het uitspreken ervan. Bovendien zien uw ogen, doordat ze sneller willen gaan, op een gegeven moment andere tekst dan de tekst die u uitspreekt. Dit is uiterst verwarrend waardoor de lezer zal terugspringen, delen van de tekst zal herlezen en zal stilstaan. Als u een snellezer wilt worden, moet u dit afleren. Lees een magazine en kijk eens of u de stem kunt temperen en meer kunt overschakelen op zien van tekst. Tip: leg uw aandacht meer op zien van de tekst. Zeg in uw hoofd continue 1 ,2 ,3 terwijl u leest. u zult merken dat dit eerst verwarrend is maar naarmate u verder komt zult u ook merken dat de aandacht hierdoor juist beter op de tekst komt te liggen. U kunt namelijk niet 1,2,3 zeggen en ook nog de tekst uitspreken.
 
Snellezen is ook het decoderen van woorden!
Als u tijdens het lezen een woord tegenkomt dat u niet kent of herkent, moet u het decoderen. Beginnend lezers moeten bijna alle woorden decoderen die ze tegenkomen. Maar hoe meer u leest, hoe minder woorden u hoeft te decoderen, omdat u door te lezen uw woordenschat vergroot. U leert meer woorden kennen. Kortom, hoe groter uw woordenschat, hoe sneller u kunt lezen, omdat u tijdens het lezen niet hoeft af te remmen of te stoppen om woorden te decoderen die u niet kent. Denk maar eens aan uw eigen naam…spreekt u deze ook nog uit? Tip: verken een tekst eerst voor op moeilijke woorden en haal de betekenis op. Start dan pas met lezen van de tekst.
 
Snellezen is bovenal snel begrijpen.
Uw hoeveelheid begrip wordt bepaald door drie zaken: uw leessnelheid, uw woordenschat, uw bekendheid met het onderwerp en uw vermogen om krachtig te associeren. Als U niet op de juiste snelheid leest, vermindert uw begrip. Wanneer uw leessnelheid te laag is, dan raakt door het lage tempo uw brein continue afgeleid. Gaat u echter veel te snel dan zal op een gegeven moment uw begrip verminderen. Het ontdekken van de reikwijdte in begrip en snelheid is een van de dingen die een "nieuwe" snellezer dient te ontdekken. De rek is echter enorm en valt door training factor 3 – 10 te verhogen. Omdat u bij snellezen meerdere woorden tegelijk ziet, kunt u de betekenis in context zien. U kunt de betekenis uit meerdere woorden tegelijkertijd halen die gezamenlijk een meer complete betekenis aangeven. Als u dan wat u leest ook nog visualiseert, dan slaat u met hoog begrip alle informatie op in uw lange termijn geheugen.
 
Snellezen is een ultieme vorm van concentreren!
Iedere vorm van lezen vergt concentratie. Snellezen vereist echter onafgebroken, sterke concentratie, omdat u veel dingen tegelijk doet als u leest. U ziet en leest de woorden op de pagina, maar moet tegelijkertijd alert blijven op de boodschap die de schrijver wil overbrengen. Terwijl u leest, moet u de zaken in perspectief zien, en de details scheiden van de hoofdzaken. U moet weten wanneer u moet doorkijken, wanneer u moet snellezen en wanneer u moet afremmen om tot de kern door te dringen.  De contradictie is dat u snellezen uitvoert op een zeer ontspannen manier terwijl u toch hongerig (bijna agressief) de tekst absorbeert en verwerkt. Tip: verbeter uw concentratie door vandaag maar 1 ding tegelijk te doen en af te maken, voordat u doorgaat naar een nieuwe taak. U bespaart 25% tijd als u dit met alles doet. Leer werken in gelijksoortige blokken activiteit!
 
Wat is ervoor nodig om sneller te leren lezen ?
Vrijwel iedereen kan leren snellezen. Uit testen blijkt dat als het basisniveau op orde is, mensen het in 3 weken kunnen leren. Het is een methodiek die een stuk fysieke training vergt in oprekken van de blikwijdte waardoor grotere groepjes van woorden waargenomen kunnen worden. 
 
Daarnaast is het bovenal een methodiek die deelnemers leert om: inzicht te krijgen in tekststructuur, ontspannen en gefocust te lezen, tekst voor te verkennen, woordkennis te vergroten (met de meest frequent gebruikte woorden), structuur aan te brengen in hun leerproces, goede geheugentechnieken praktisch toe te passen. Als gevolg hiervan neemt de leessnelheid sterk toe en kan informatie ook nog eenvoudig herinnerd worden. Het is letterlijk ervaringsleren: door te doen krijgt u resultaat. 
 
Wat levert het op voor mensen die dit hebben geleerd ?
De resultaten van snellezen zijn eenvoudig meetbaar. Door het doen van testen en oefeningen die een nulpunt en een eindpunt hebben, kunt u de voortgang van deelnemers meten. Bij mensen die hebben leren snellezen ziet men dat het leestempo toeneemt met factor 3-10. De concentratie tijdens lezen en leren neemt sterk toe. Ze hebben 25% meer begrip van een tekst dan voor de training en krijgen meer plezier in lezen en leren. Ook kunnen ze ongeveer 30% meer informatie opslaan en onthouden. De analytische vaardigheden worden beter en het levert meer lees- en leertijd op. En in deze tijd van drukte, wie wil dat nu niet. Als u interesse hebt, neem dan gerust contact met mij op. En test uw leesvaardigheid maar eens op www.woutplevier.nl/snelleestest Ik help u graag naar de identiteit van een snellezer.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Dat is logisch
  Vijf veelgehoorde misvattingen over zelfsturing
  Van stress naar ontspannen werken in 2018...Zet je wens om in concrete daden!
 
reacties
 
aletta  |   | 
11-12-2013
 | 
19:37 uur
Ik zou graag het ebook Breinpower ontvangen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
reacties
Vier dingen die managers moeten kunnen (1) 
Consument wil geen auto meer bezitten (1) 
Dat is logisch (1) 
Wat betekent een kostbare fout voor mijn positie? (1) 
Smart Industry, revolutie of evolutie? (2) 
Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht (1) 
Geen waardering voor vrouwen die onderhandelen tijdens sollicitatie (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Wall Street overwegend in het groen
Consumentenkrediet VS groeit harder
meer beurs
top10
Vier dingen die managers moeten kunnen
Leidinggevende scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiënten
Bazen van Nederland staan hun stoel af aan kinderen
Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
Niet langer veilig achter de firewall
Minder kans op armoede met gewone baan
Vacatures in Amsterdam moeilijk te vervullen
Breng mensen en technologie in balans
Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties
Slechts twee op de vijf bedrijven beveiligen cloudgegevens met encryptie
meer top 10
vacatures
meer vacatures