Reactie: Uit het hart gegrepen, Michel. Doet me denken aan een autodealer die ging verhuizen. Hij had al twee offertes binnen van architecten voor de inrichting van zijn nieuwe pand, toen een jonge jongen hem belde. Hij vroeg of hij een afspraak van 5 minuten kon maken om een idee te presenteren. De dealer ging akkoord en kreeg in die afspraak een prachtig nieuw plan te zien. De startende architect had alle info opgevraagd en een duidelijke tekening bij zich. Met daarin vernieuwende aspecten, die in het belang van de klant waren. Ondanks het feit dat zijn offerte iets duurder was dan de andere twee heeft hij de opdracht gekregen.
Mbt de vorige reactie: eens, iedereen voelt op zijn klompen aan dat dit werkt, al eeuwenlang. Alleen doen zo weinig mensen dat.....
Geniet van het Leven!
Rob Janssen
Reactie: Alle neuzen in dezelfde rischting zetten, betekent eerst die richting heel goed duidelijk maken. Hoe je dit doet komt in dit artikel al enigzins aan bod.
Het komt er op neer om iedereen die aandacht te geven die nodig is om te begrijpen wat de richting is, hoe die persoon kan bijdragen in het geheel, wat de bedoeling is met de aangegeven richting en waarom dit belangrijk is.
Een model dat hierin helpt is het model van de logische niveaus van Dilts en Bateson.
Reactie: Niets nieuws onder de zon in dit stuk. Mijn schoonvader deed niet anders en dat in de jaren 70. De klant intereseerde hem meer dan de verkoop van zijn produkt en idioot genoeg was hij zeer, nee uiterst succesvol als verkoper. Hij deed het beter dan ik die het uit de boekjes had geleerd van zogenaamde proffesionals. Wellicht was zijn leerschool om als tienjarige knaap met een koe door zijn vader naar de toenmalige Veemarkt naar Den Bosch gestuurd te worden, waarbij werd gezegd, dit moet die koe opbrengen. Zijn vader was trots op hem dat de gevraagde prijs altijd werd overschreden en Jantje tussen al die ouderen en ervaren handelaren overeind bleef.
Naderhand verkocht hij machines (kapitaalgoederen) als de beste verkoper van Nederland.
Jantje had het nooit over zijn machines, maar was geintereseerd in de zaak van de koper, zijn gezin, dochters en zonen en opa's en oma's. In een gesprek van pakweg 2 uur had hij het hooguit tien minuten over zijn machines.
Reactie: Goede product kennis is alles, want dan heb je op alle vragen een antwoord.
Als je ook nog eens iets verkoopt dat zijn leven verbeterd en goed is (geen troep). Hoef je niet te liegen en dat komt ten goede voor je lichaamstaal. Dan hoef je dat ook niet te verbergen(toneel te spelen) en zal je als een stand vaste verkoper overkomen. Op die manier behoud je je klanten.
Leer PsychoPsychologie dat is de klant er niet van bewust dat hij gemanipuleerd wordt.
Reactie: Ik ben verrast door het aantal mensen dat daadwerkelijk actie onderneemt om brandstof te besparen. Je zou juist verwachten dat mensen hun auto niet zo snel laten staan. Er zijn namelijk nog andere manieren om brandstof te besparen zonder de auto te laten staan, zoals het sneller opschakelen, uitschakelen van onnodige elektrische apparatuur in de auto en de motor uitzetten als je langer dan een minuut stil staat. Als een bestuurder zich meer bewust is van het rijgedrag valt er nog winst te behalen, wat uiteindelijk ook weer scheelt in de portemonnee.
Reactie: De vraag is erg vanuit het management gesteld. Het zou beter zijn de wijze van richting kiezen, houden en toetsen veel meer een gezamenlijk proces van alle medewerkers te laten zijn: dus van directeur tot en met jongste bediende.
Niet gedeelde richtingbepaling is veel moeilijker vast te houden in de werkpraktijk.
Natuurlijk zal de directeur, juist vanwege zijn/haar rol, een grotere verantwoordelijkheid hebben bij inrichten en uitvoeren van het proces van richting kiezen, maar ''iedere'' medewerker moet de kans krijgen mee te denken. Het leiding geven aan dit proces is maatwerk: gegeven organisatieopbouw, -cultuur en -dynamiek.
Als het (meerjaren)plan eenmaal bepaald is moet het in uitvoering worden genomen, en die uitvoering bewaakt, periodiek getoetst en zo nodig bijgesteld. De sturing bij een en ander zal ook op maat zijn. Aan vele meer taakvolwassen en gemotiveerde medewerkers en/of organisatieonderdelen kun je gerust de uitvoering delegeren. Anderen moet je begeleiden omdat ze (nog) onvoldoende gemotiveerd en/of bekwaam zijn om het alleen voor elkaar te krijgen. In het eerste geval zul je als leiding meer moeten stimuleren en in het laatste geval meer trainen/helpen en controleren.
Het is een klassiek viertallig onderscheid op basis van de assen bekwaam-onbekwaam tegen gemotiveerd-ongemotiveerd. Maar het werkt nog steeds. Alle nieuwe managementsystemen ten spijt.
Reactie: Er is nu een zekere ''balans'' tussen openbaar vervoer en vervoer over de weg. dus als het openbaar vervoer goedkoper gemaakt word, dan kan deze de toevloed van reizigers niet aan. domweg omdat voorgaande regeringen niet of veel te laat hebben geïnvesteerd in rijdend materieel.
we zitten dus vast aan alle kanten.
Niets doen is ook geen optie...tja
Reactie: Voor mij is dit een goed artikel. Ik heb zelfs door geklikt naar je blog. Goed om te lezen wat bounce rate is omdat ik niet snapte wat dat was. Ik ben nog niet lang aan het bloggen dus jouw artikelen hebben mijn interesse! Hartelijke groeten Karin Hensen
Denk je nu echt dat de overheid CO2 uitstoot proactief en daadwerkelijk gaat aanpakken?
De olie-lobby is hier geeneens voor nodig, denk alleen al aan de schatkist. Wat zou die mislopen zonder al die accijnsen.