Reactie: Interessant artikel. Dit sluit heel goed aan op de whitepaper ‘The Humanizing Turn” van Cees Min Ph.D. Dit is een management model dat is ontstaan uit het Groot Nationaal Leiderschapsonderzoek dat in samenwerking met de VU en MIT Boston is gehouden. Meer gegevens hierover en het opvragen van de whitepaper is te vinden via de volgende link: http://www.resetmanagement.com/nl/modern-leidinggeven/humanizing-turn Iedereen is uitgenodigd om mee te praten over de dilemma’s via de linkedin groep “the Humanizing Turn”
Reactie: Ik toon respect voor mensen die respect tonen voor andere meningen en zienswijzen, ongeacht of deze bewezen / ondebrouwd zijn. Buiten geschetste kaders durven denken, goeroe's passeren en het zelf leren in plaats van alles ingegoten te krijgen.
Daarnaast ben ik zelf werkzaam in corporate recruitment en niet meer in het HRM vak, dus daar verdiep ik mij ook niet (meer) in. Vind ik overigens ook niet erg nodig om een (waar)neming te posten.
Als je je wat meer in het vak had verdiept, veel had gelezen over de ontwikkelingen in het vak dan had je wellicht geweten voor wie je zo weinig respect vertoont.
Zienswijzen uit de jaren '60, nee, daar sta ik niet voor open, omdat inmiddels al lang bewezen is dat die niet werken, zelfs contraproductief zijn.
De jonge talenten die ik begeleid zien dat, in tegenstelling tot anderen, gelukkig en aan hen draag ik het stokje graag over.
Ik vrees voor jou loopbaan als je deze ouderwetse zienswijzen blijft aanhangen.
Helaas heb je bescheidenheid blijkbaar niet geleerd in die 40 jaar. Net als enige vorm van tact en het open staan voor de zienswijzen, denkwijzen en theorieën van jongere generaties die het stokje van jou gaan overnemen.
Reactie: Beetje jammer dat de vacatures bij Ciber genoemd worden. Hun eisen:
''Afgeronde relevante Bachelor/Master opleiding
Minimaal 5 jaar implementatie ervaring in meerdere producten van SuccessFactors
Minimaal 2 jaar pre-sales ervaring
Minimaal 10 SuccessFactors projecten uitgevoerd
Kennis van XML of HTML is wenselijk.
Analytisch sterk en een uitstekend probleemoplossend vermogen
Communiceert helder en zakelijk''
Als je dat aan boord hebt hoef je volgens mij helemaal niets te doen op Social Media want die recruiter klopt vanzelf wel aan je deur.
Natuurlijk zijn het wel goede tips van Ruud Reijmerink maar er zit een aandachtspuntje in de staart van het artikel.
''10. Heb geduld. Verwacht niet dat u binnen een dag resultaat boekt. Het is een proces dat soms een aantal maanden duurt.''
Het lijkt me dat een werkzoekende vooral en in de eerste plaats bezig moet blijven in zijn of haar expertise. Of met cursussen, inderdaad in discussies op het internet, vrijwilligerswerk of verzin het maar. Als je maar in het ritme blijft. Op die manier houd je de controle en dat maakt je sterker want actief worden op Social Media en dan gaan zitten afwachten...
Reactie: Hallo,
zie het artikel Corrupte vakbondstuig en toga criminelen: http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100004899/corrupte-vakbondstuig-en-toga-criminelen.html
Reactie: Wat een typisch en commercieel gebral weer. In het hele artikel wordt gesmeten met zaken die een normaal mens niet eens wil begrijpen.
2013 is een jaar voor velen alleen al proberen het hoofd boven water te houden. Voor veel mensen en bedrijven zou het er zeker wel eens erop of eronder kunnen worden. Werkeloosheid zal toenemen en CIO's zijn vooral bezig met downsizen en vooral geen geen geld uitgeven waar het niet moet.
Traditioneel is de IT de hoek vaak waar de eerste klappen vallen. En terecht zou ik bijna zeggen. Want.... stort de boel nu in elkaar? Niet echt blijkt. Maar, men kan ook onnadenkend te werk gaan en veel te ver gaan. Dan krijgen we excessen zoals KPN vs hacker, de nadelen van een niet redundant uitgevoerd cruciaal knooppunt a la Vodafone in Rotterdam of door inertie en incompetentie zaken zoals het failliet van overheids ICT.
Cloud is een verhaal want nu al aan kritiek onderhevig is en als voormalig cloud gebruiker zal ik deze commerciële droom niet zo snel propageren. Privé cloud is niets meer of minder gewoon je data bij een extern datadienst te parkeren waarbij je dit alleen zou doen uit louter financiële overweging ter besparing, niet vanwege een toegevoegde waarde want financieel gezien is het lokaal opslaan van data, zaken in eigen hand houden dus, absoluut niet duurder.
Hetgeen het wel duurder maak is de inhuur voor dagelijks onderhoud. Dat het hele byod verhaal maar geen hogere vlucht wil nemen in het nuchtere Nederland, lijkt me heel evident. Zo ouderwets ben ik niet maar het gepriegel op een blackberry om een email te moeten breien is nu eenmaal aan flinke tekortkomingen onderhevig en het gebruik van een tablet voor voorgeprogrammeerde taken en beperkte data invoer een hele handige oplossing.
Voor het uitgebreid gebruik om grotere en zwaardere documenten te produceren of te onderhouden domweg niet zo geschikt. Ook een aantal gewenste applicaties is nu eenmaal niet altijd even geschikt voor een tablet.
De veelgehoorde kreet dat 'werknemers' het steeds vaker zouden eisen/wensen? Een rondje eenvoudig navragen leert hier in ieder geval dat men androids/blackberry/tablet heel aardig vind maar dan vooral om te pingen/WA-en en leuke gimmigs en gadgets met elkaar te delen. Als tool gedeeltelijk ingezet met zeker niet voor alles geschikt. Bovendien is het niet aan de werknemer te bepalen welke middelen er ter beschikking worden gesteld maar nog altijd aan de werkgever uiteindelijk. Kwestie van samen kijken naar de grootste toegevoegde waarde.
Wat het landschap der IT professionals zelf betreft? Daar zijn de grootste klappen al gevallen en menig professional die de IT min of meer is ingerold, vraagt zich momenteel af of er nog wel plaats is voor haar/hem in dat IT landschap. De vakidioten houden hun eigen ontwikkeling wel bij.
Weet u wat mijn wens is voor 2013? Dat dat gat van communicatie tussen IT en Non - IT nu eindelijk eens wordt aangepakt. Organisaties zijn klaar met het veel te veel betalen voor strategische zaken zoals IT. Dat gebeurde dan ook stelselmatig door in het artikel opgevoerde namen.
Laten we gezamenlijk in 2013 terug keren naar 'Versimpeling' ipv telkens maar weer nieuwe namen en commerciële wegen te bedenken voor bestaande zaken. Automatiseren is besparen. Dat begrip is niet al te veel professionals in de IT gegeven overduidelijk. Daarnaast zien we ook de effecten van het loslaten van echt gekwalificeerde professionals uit angst dat. En die twee zaken zullen ongetwijfeld in 2013 ook vaker plaats gaan nemen ben ik bang.
IT is een pracht instrument. Schaalbaar, Voorspelbaar. Jammer dat veel commerciële clubjes dit nog steeds niet blijken te willen begrijpen.
Reactie: Het artikel laat weer eens duidelijk zien hoe amateuristisch personeelszaken (ik kan dat echt geen HRM noemen) wordt bedreven.
Als ik lees dat slechts 10% tools heeft om talent in te schatten en als ik weet dat van die 10% velen het verschil tussen competentie en talent niet kennen (gewoon even vragen aan die lieden), terwijl voor minder dan 100 euro per medewerker een perfecte tool daarvoor én voor echt strategisch HRM beschikbaar is, dan wordt ik niet alleen droevig maar ook pessimistisch over de toekomst van onze bedrijven.
We schijnen in een crisis te zitten, maar niemand heeft er moeite mee dat 90% van het talent wordt verkwist en gemiddeld 30% van de personeelkosten verspillingen zijn.
Reactie: Ik wil graag een correctie neerzetten op bovenstaande. De mensen met burnout zijn vaak de mensen die veel energie in een bedrijf steken met lange toekomst visie. Deze mensen irriteren zich vaak ook mateloos aan het gedrag van collega's die het allemaal niets interesseert en hun geld toch wel krijgen. Dat is de basis van het probleem burnout. Dat heeft niets met superego. Vaak zijn dit de meest goede werknemers met veel energie en toewijding. Het draait vaak om 20% die het verdient voor de 80%. Dit zijn mensen met inzicht en goede kwaliteiten die vaak geïrriteerd worden door de stompzinnige beslissingen van het management waardoor het nu ook zo beroerd gaat in vele sectoren. Dit is een inzicht die bij de meeste ontbreekt en is terug te vinden bij het begrip Maslow. Als de lucht in een bedrijf overmatig slecht ruikt ontstaat er ook een wrange geur. Daardoor gaat iemand anders ademen. De vraag is niet wie er moet veranderen maar wat. Daarbij is ook de juiste opvoeding een vraagteken. De huidige maatschappij is ingericht als beide ouders die werken en de kind is tegenwoordig een bezit en geen gift. Als er eenmaal een kind is gaat het op de zelfde manier als de hond. Het is er en kijk eens wat ik heb. Dit is de verkeerde instelling en leid dan ook tot de huidige weg die bepaalt niet de juiste is. De huidige mens loopt met een ipod rond en naar het schijnt is soceal media the thing. We kunnen beter met elkaar bezig zijn in plaats van individueel op een eiland zitten. Daar irriteren zich er vele aan en dat is de hoofdoorzaak van burnout. Het ego gedrag van anderen wat misselijk maakt. Daarbij onstaat ook steeds meer druk vanuit de overheid die niet snapt dat de mens volgens een maslow principe werkt en dus steeds meer afneemt. Opbouw werkt, afbreuk niet. Dat is heel simpel management maar wordt door de meeste niet eens begrepen en vele steken hun kop gewoon letterlijk in het zand.
Reactie: Ik heb met interesse dit prediken voor eigen parochie gelezen en kan de rode of blauwe draad maar niet vinden.
Het meest lastige is niet het vertalen van HR/Talent analytics naar een personeels plan. Misschien is het de auteur ontgaan dat het 'erg rommelig' is op de arbeidsmarkt en dat menig organisatie bezig is juist afscheid te nemen van professionals.
In veewl gevallen is het een wisseling van de wacht want veel ouder en duurder personeel wordt met de flexwet in de hand ingewisseld voor jonger, goedkoper en minder ervaren personeel.... tenminste als die kan worden gevonden.
Even inhakend op dat HR en Talent analytics.
Meer dan 80% van recruiters en HR professionals zijn niets meer en minder dan een doorgeefluik. We kunnen dat, helaas, niet anders dan concluderen omdat er een hausse blijkt aan onzinnige, onvolledige of niet bestaande vacatures die worden gepubliceerd.
Ook de wijze waarop werving en selectie plaats vind roept op zijn minst verwondering op dus als men stelt 'de juiste professional maar niet te kunnen vinden...' zegt men feitelijk dat de criteria en de manier die men hanteerd, niet functioneert.
Talent
Talent is er genoeg. Alleen zijn er in Nederland misschien maar 10% van die recruiters en HR specialisten die een goede manier hebben dat talent in te schatten en inzichtelijk te maken. Dat betekend dus dat 90% dit niet of nauwelijks kan.
En toch hebben wij een berg aan 'talent managers' die zich bezig houden met talent management?
Momenteel bevinden wij ons in een crisis en we hebben nog steeds het idee, gezien de maatregelen die veel organisaties aan het nemen zijn, of Human Capital wel op juiste waarde word geschat. En daar zit hem nu net de grootste schadepost.
Reactie: Dit onderzoek verbaasd mij niets. Vooral de laatste twee jaar merk ik in mijn coachingspraktijk dat de balans tussen werk en privé vaak het focuspunt van de coaching is. Teveel werkdruk en overuren zorgen voor spanningen thuis. De privétijd wordt dan ingeleverd. Andersom kom ik minder vaak tegen. Maar in geval van echtscheiding of problemen met de kinderen kan het werk de dupe worden. In de meeste gevallen is er dan echter ook een werkdruk aanwezig. Blijft de vraag natuurlijk: hoe houd je de balans? Vaak grijpen mensen te laat in. De situatie is dan al verergerd door bijvoorbeeld fysieke klachten of uitval. Maar in alle gevallen speelt stress en vermoeidheid een cruciale rol. Ik probeer mensen de rust weer te laten vinden door grenzen te stellen, privétijd uit te breiden maar vooral door stress-situaties aan te pakken met EFT. Emotional Freedom Techniques is hierbij een uitstekende tool.
Mijn onlangs verschenen boek 'EFT Werkt!' bespreekt hoe je lastige werksituaties kunt oplossen met EFT. Eerder verscheen 'Innerlijke rust met EFT'
Reactie: Timon
Helaas wordt op veel HBO's personeelszaken gedoceerd, dat noemen ze dan wel HRM, maar het is het helemaal niet!
Er wordt opgeleid voor een beroep dat al 30 jaar niet meer bestaat!
Recruitment is een onderdeel van HRM, het is de inkoop van medewerkers.
En HRM, Human Resource Management, gaat wel degelijk over de kwaliteit en kwantiteit van personeel. Je bepaalt hoeveel mensen van welke kwaliteit er nodig zijn op korte, middellange en lange termijn en zet daar strategieën voor uit.
Helaas heb is dat op je opleiding niet aan de orde geweest dus. En hoe denk je een vak te kunnen uitoefenen als je de essentie niet hebt geleerd?
Ik zou mijn collegegeld terug gaan halen als ik jou was!
Voor alle duidelijkheid, ik zit al 40 jaar in het vak, heb samen met wereldwijd erkende goeroes gewerkt aan echt HRM en heb mede aan de basis gestaan van de eerste universitaire opleiding HRM in Nederland. Ik weet echt wel waar ik het over heb!
Reactie: Ad, ik heb HRM gestudeerd. Je hoeft mij niet publiekelijk de les te lezen door open deuren in te trappen.
Overigens ben ik het niet eens dat HRM volgens jou verantwoordelijk is voor de personeelsbezetting in welke vorm dan ook. Laat dit lekker bij Recruitment liggen. Die kunnen dat veel beter dan algemeen opgeleide HRM'ers. En je kan inderdaad zeggen dat Recruitment onder HRM valt, maar ga dan eens goed kijken naar het verschil tussen een 'HR Adviseur' en een 'Corporate Recruiter'.
Met je punt over de NVP ben ik het meer dan eens. Die mogen wel eens al hun commissies opschorten of vernieuwen. Roepen om verandering maar vastklampen aan hoe je het altijd hebt gedaan, begint nu echt vervelend te worden.