zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Handel in aandelen door commissarissen niet ongebruikelijk

6 september 2001 - Commissarissen mogen best aandelen hebben in bedrijven waarop zij toezien. Maar duidelijk beleid ontbreekt.

De affaires rond Boonstra werpen de vraag op of het niet tijd is voor strengere regels. Cor Boonstra ging in de fout als commissaris van Ahold toen hij vorig jaar tijdens de gesloten periode zijn aandelen in het concern van de hand deed zonder dat officieel te melden aan de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).



Joep Brentjens, commissaris van VNU, verkocht in maart zijn aandelen in de uitgever en meldde dat wel keurig aan de STE vlak voordat het concern bekendmaakte af te zien van een voorgenomen emissie. Een commissaris die handelt in aandelen van het bedrijf waar hij op toeziet is geen novum. De vraag is echter of hij zijn functie als onafhankelijk toezichthouder, die er ook moet zijn voor de werknemers en de crediteuren van een onderneming, wel goed kan uitvoeren indien hij tevens aandeelhouder is.

De meningen zijn verdeeld. En het beleid van organisaties als VNO-NCW en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) is tweeslachtig. Hun aanbevelingen voor `het treffen van optieregelingen voor ondernemingsbesturen' van juli dit jaar gaan slechts marginaal in op effectenbezit onder commissarissen.

Uit onderzoek van adviesbureau Towers Perrin, op basis van de jaarverslagen over 2000, blijkt 55 procent van de beursgenoteerde ondernemingen toezichthouders te hebben die ook aandeelhouder zijn. Een belangrijk deel van deze groep bestaat uit voormalige bestuurders, die na hun terugtreden de overstap maakten naar de raad van commissarissen. In Groot-Brittannië wordt dat gezien als een pre. maar Britten zijn dan ook meer gericht op aandeelhouderswaarde en de 'non-executives' zijn er nauwer betrokken bij de bedrijfsvoering dan commissarissen in Nederland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10