zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmarkt koelt verder af

15 juli 2009 - Ook in de zomer koelt de arbeidsmarkt verder af, het vacatureaanbod daalde in juni wederom aanzienlijk, zo blijkt uit de Monster Employment Index. Het online vacatureaanbod daalde met vier punten naar een niveau van 92 punten. Vergeleken met vorig jaar juni daalde de Index zelfs 55 procent, dit is de grootste jaarlijkse afname sinds de start van de Index begin 2005.

Enkele sectoren vertoonden een stijging van het vacatureaanbod, waarvan de gezondheidszorg & sociale dienstverlening en de publieke sector met respectievelijk zeven en zes punten het sterkst toenamen. "Al verschijnt er af en toe een voorzichtig teken van mogelijk herstel van de economie, de Nederlandse werkgevers heeft dit nog niet overtuigd. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft aangegeven inmiddels te hebben gesaneerd", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Dit zie je terug in de Index waar de sectoren HR en administratie al maandenlang scherp dalen. Het waren in juni dan ook voornamelijk de overheidssectoren waar nog een toename van het vacatureaanbod te bespeuren viel." 



Publieke sector en gezondheidszorg

Waar in mei nog alle sectoren een daling van het vacatureaanbod lieten zien, waren er in juni vijf sectoren waarvan de Index niet daalde. De overheidsgerelateerde sectoren gezondheidszorg & sociale dienstverlening (+zeven) en de publieke sector (+zes) vertoonden de sterkste stijging van het online vacatureaanbod. Het vacatureaanbod binnen de publieke sector ligt hiermee nog wel 33 procent lager dan in juni 2008. Ook voor de juridische sector (+één) en binnen de sector onderzoek & ontwikkeling (+één), nam de Index licht toe. Het aanbod binnen de financiële dienstverlening bleef onveranderd en staat 66 procent lager dan een jaar geleden.
Onderwijs liet met negen punten de grootste daling van de Index zien, deze staat nu 39 procent lager dan in juni vorig jaar. Ook de sectoren administratie (-zeven), productie (-zes), horeca & toerisme (-vijf) en techniek (-vijf) daalden wederom aanzienlijk in juni. In vergelijking met juni 2008 laat alleen de sector landbouw & visserij geen daling van de Index zien. De Index van de administratieve sector en HR daalde met respectievelijk 75 en 79 procent het meest sinds vorig jaar juni. 

Flevoland

Alleen in Flevoland steeg het vacatureaanbod in juni licht, de Index nam er met één punt toe. Zeeland liet met negen punten de grootste afname van de Index zien, gevolgd door Drenthe (-zeven) en Groningen (-vijf). Met een afname van het vacatureaanbod van elf procent is Zeeland de provincie die vergeleken met juni vorig jaar de kleinste daling laat zien. Noord-Holland zag het vacatureaanbod het sterkst afnemen, vergeleken met een jaar terug staat de Index er nu 65 procent lager. 

Europees vacatureaanbod

Wederom daalt de Nederlandse Monster Employment Index harder dan de totale Europese Index. De Index van het vacatureaanbod in Europa daalde met twee punten licht. Het was de vierde achtereenvolgende daling van de Europese Index. Nederland daalde met 4 punten het hardst, gevolgd door Italië (-twee), Duitsland (-twee) en Frankrijk (-één). In België en Groot-Brittannië steeg het online vacatureaanbod met één punt licht, de Index van Zweden bleef onveranderd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Student is vertrouwen in arbeidsmarkt niet kwijt
 Afgestudeerde ziet arbeidsmarkt met angst en beven tegemoet
 Problemen op de arbeidsmarkt zullen nog wel even duren
 ICT arbeidsmarkt stort in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10