zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft bedrijven doet weinig aan preventie

9 oktober 2006 - De helft van alle Nederlandse werkgevers maakt geen tot weinig gebruik van preventieve maatregelen om verzuim terug te dringen, zo blijkt uit onderzoek van Aon Consulting onder 716 HR-professionals. Bij vijf procent van de organisaties, veelal kleine bedrijven, geeft de verantwoordelijke HR-professional aan ook voor de toekomst niet te verwachten dat preventieve maatregelen ingevoerd zullen worden.

Bij de organisaties waar wel gebruik wordt gemaakt van preventieve maatregelen, is de HR-professional over het algemeen tevreden over het verzuimbeleid. Gemiddeld geeft de HR-professional het verzuimbeleid een 7,2.

Toch is volgens Jan Oldenziel, consultant bij Aon, altijd nog eenvijfde van de HR-professioanals minder tevreden over het gevoerde verzuimbeleid van zijn organisatie. Dat is volgens hem opvallend aangezien de HR-professional zelf dikwijls onderdeel is van dit beleid.



Aandacht voor werkplek
De meest voorkomende preventieve maatregel is het aandacht hebben voor de werkplek. De ondervraagde HRM'ers geven daarnaast aan dat meer verantwoordelijkheid leggen bij het management effect sorteert in het terugdringen van verzuim. "Het gaat dan vooral om het opnemen van de rol en taken van de afdelingsmanager in protocollen", aldus Oldenziel. "Wanneer de afdelingsmanager een zieke werknemer belt heeft dat een groter effect. Ook kan hij direct afspraken maken over wanneer de zieke werknemer weer denkt te kunnen werken."

Gezonde leefstijl
Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de werkgevers een gezonde leefstijl van zijn werknemers stimuleert. Eén op de drie stimuleert meer beweging van het personeel. Door de ondervraagde HR-professionals wordt het coachen van zieke medewerkers het meest genoemd als verbeterpunt in het verzuimbeleid. Duidelijkere instructies bij ziekteverzuim komen op de tweede plaats.


Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Jan de Boer  |   | 
18-10-2006
 | 
16:26 uur
Als werknemer van ING-Groep wil ik mijn leidinggevende(n) en/of hoger management overtuigen dat het belonen van een ziektevrij kalenderjaar inspirerend werkt en daardoor een preventief karakter uitstraalt. Mijn vorige manager beloonde mijn ziektevrij jaar 2005 op eigen initiatief met 3 extra verlofdagen. Mijn huidige managers huldigen de gierige "kruideniersmentaliteit" door te zeggen dat het geen beleid is dit onderscheidend "gedrag" op deze wijze te belonen. Kunt u mij informeren hoe ik dat management, behalve dan door me wel eens lekker ziek te melden, kan overtuigen dat deze prikkel een goed intrument is in het ziekteverzuimbeleid ???

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10