zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft bazen vergeet secretaressedag

19 april 2006 - Bijna de helft van alle bazen vergeet de secretaresse op secretaressedag - de dag waarop zij in het middelpunt zou moeten staan. Van de management assistenten die op vandaag, 20 april, wel een attentie ontvangen, moet 24 procent het zelf regelen, zo blijkt uit onderzoek van Pluimen, marktleider op het gebied van beleveniscadeaus. Bovendien worden de meeste cadeaus pas op het laatste moment aangeschaft.

Persoonlijk cadeau
'De derde donderdag in april vestigt zich al aardig als de nationale secretaressedag: de dag dat de ruggengraat van iedere geoliede organisatie in het zonnetje wordt gezet. Daarom is het best opvallend dat Nederlandse bazen pas op het laatste moment beseffen dat er een cadeautje gekocht moet worden. Nog gekker is het natuurlijk om de secretaresse haar eigen bloemetje te laten halen. Nog steeds het meest gegeven cadeau,' zegt Joren van der Pluijm, directeur van Pluimen, 'Een bloemetje is wel een leuke attentie,' maar het ultieme cadeau is altijd nog het persoonlijke cadeau.

Dankbetekenis


De secretaresse is de spil van het bedrijf en een complimentje op zijn tijd misstaat niet. Vanuit deze gedachte is secretaressedag ontstaan. In 1952 werd in Amerika de National Secretaries Week gelanceerd. Een onderdeel van deze week was de Professional Secretaries Day met als doel bewustwording te creëren voor de grote bijdrage van secretarieel personeel. Eind jaren tachtig werd de secretaressedag in Nederland geïntroduceerd. Bij ons kreeg de dag vooral een dankbetekenis. Managers bedanken hun rechterhand met een attentie.

Secretaresse van het Jaar
Overigens is deze week ook de verkiezing Secretaresse van het Jaar van start gegaan. Deze verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door uitzendbureau Manpower. Managers kunnen hun assistent nomineren via www.secretaressevanhetjaar.nl. Op 31 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw H. Bannerman  |   | 
20-04-2006
 | 
08:31 uur
Toch wel teleurstellend dat zo weinig leidinggevenden juist op deze dag hun "rechter hand" vergeten.....En dat de secretaresse dan ook nog zelf haar (zijn) eigen bloemetje maar moet kopen vind ik echt schandalig! Maar misschien echt passend in deze tijd (ookal vind ik het geen excuus) waar blijkt dat het erg moeilijk is om elkaar te complimenteren met werk dat goed is afgeleverd. Negatieve feedback is snel gegeven, maar een schouderklopje schijnt steeds schaarser te worden. Dus bazen, denk ook eens verder dan secretaresse-dag.....
medinu@planet.nl  |   | 
20-04-2006
 | 
10:47 uur
Ik vind de secretaressedag niet meer passen in deze tijd. Er wordt ten eerste steeds meer in teamverband gewerkt en daarbij hebben alle leden invloed op de resultaten en kwaliteit van het werk.
Verder getuigt het absoluut niet van een emancipatoire gedachte (zijn er geen manlijke secretaressen?) en grote flauwe kul om een cadeautje mee te nemen.

De filosofie zoals deze in de VS was in 1952 spreekt nog steeds veel meer aan, maar dan dienen andere afdelingen ook op gezette tijden in het zonnetje gezet te worden. Veel beter is dat positieve erkenning en waardering voor iemands kwaliteiten wordt gegeven direct op die momenten dat iemand goed werk heeft laten zien. Die erkenning moet niet afhankelijk zijn van een dag in het jaar. Moeder- of vaderdag en Valentinesday is evenzo bizar!

Nederland heeft de oorspronkelijke Amerikaanse geste onderuitgehaald en verlaagt tot een zoetsappig familietafereel waar zakelijkheid ver te zoeken is. Dat past niet bij Nederlanders, maar ook niet bij de oorspronkelijke Amerikaanse filosofie endoelstelling. Overdracht en tegenoverdracht tussen baas en secretaresse spelen in het Nederlandse 'model' zeer waarschijnlijk ook een grote rol.

Waar Nederlandse managers beter hun energie in kunnen steken zijn fatsoenlijke omgangsvormen en collegiale ondersteuning van elkaar en hun medewerkers. Helaas staan Nederlanders ook daarin in schril contrast met andere collega's in de internationale arena. Zelfs als ze vaker een bloemetje mee zouden nemen! Het gaat om de wijze waarop je iets brengt, de verpakking en de woorden: c'est le ton qui fait la musique.
mevrouw E. KREEK  |   | 
20-04-2006
 | 
16:59 uur
Ik hecht daarentegen wel waarde aan Secretaressedag. De secretaresse is vaak de schaduw achter een directeur of manager. En 1x per jaar komt ze vanuit de schaduw in het zonnetje. Ik ben dit jaar zeker niet vergeten. Mijn werkgever is uitermate attent. Dus ik ben ook dit jaar weer verrast met een fantastisch cadeau!
Ruben  |   | 
20-04-2006
 | 
21:57 uur
Ik ben het helemaal eens met de reactie van medinu@planet.nl, waarom deze afdeling wel in het zonnetje zetten en anderen niet? Tuurlijk begrijp ik vanuit een secretaresse dat dit hartstikke leuk is en wel eens ondergewaardeerd worden (wie niet?), maar waarom verdien jij meer een dag dan een telefoniste of productiemedewerker (alleen al uit principe zou ik hierom niks willen wanneer ik secretaresse was).

Daarnaast is het inderdaad zo dat het de emancipatie van het beroep niet echt ten goede komt.

Wat ik echter het meest storende vind is dat websites en de media hier zoveel aandacht aan geven, helemaal doordat een dergelijk onderzoek door een organisatie is uitgevoerd die belang heeft bij een dergelijke uitkomst. Het is puur een reclamestunt en aandachttrekkerij.

Wees gewoon tevreden met het salaris dat je krijgt en het jaarlijkse kerstpakket, dat is in oorsprong de beloning voor je werk... niet het bosje bloemen of ander kado. Geniet daarnaast meer van een complimentje dan van zoiets.

Groet,

Ruben

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10