zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw

15 februari 2018 - 73 procent van de mannen in Nederland zegt tevreden te zijn over hoe zijn partner met geld omgaat. Van de vrouwen is 67 procent hierover tevreden en vindt negen procent dat haar partner slecht met geld omgaat.

Van de stellen is 40 procent het over geldzaken niet altijd met elkaar eens. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet dat vrouwen bewuster met geld omgaan dan mannen. Ze checken vaker of afschrijvingen kloppen, vergelijken vaker prijzen en kijken vaker of ze een aankoop kunnen betalen voordat ze hem doen. Bij 31 procent van de stellen denken de partners verschillend over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Dit blijkt uit de factsheet Geld en Relatie 2018, waarin het Nibud op een rij heeft gezet hoe mannen en vrouwen omgaan met de huishoudfinanciën. Deze cijfers zijn een voorpublicatie van een groter Nibud-onderzoek naar de financiële administratie van consumenten, dat in april naar buiten komt.


 
40 procent oneens over geldzaken
Bij 40 procent van de stellen zijn de partners het niet altijd met elkaar eens over geldzaken. Het Nibud ziet dat zij het doorgaans oneens zijn over de vier volgende onderwerpen:
 
  • Gedrag: de een vindt dat de ander te veel of juist te weinig geld uitgeeft
  • Prioriteiten: waar geven we geld aan uit, wat is belangrijk?
  • Macht: wie houdt zich bezig met de financiën, wie bepaalt wat?
  • Verdeling: wie brengt welk bedrag in en wie betaalt wat?
  •  
    Vrouw gaat bewuster met geld om dan de man
    Driekwart van de mannen vindt dat zijn partner goed met geld omgaat. Van de vrouwen vindt 67 procent dat. Bij 31 procent van de stellen denken de beide partners verschillend over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Het Nibud ziet dat vrouwen bewuster met geld omgaan dan mannen. Ze checken vaker of afschrijvingen kloppen (82 versus 74 procent van de mannen), vergelijken vaker prijzen (61 versus 53 procent) en controleren vaker voor ze een aankoop doen of ze het kunnen betalen (86 versus 77 procent). Ook maken vrouwen vaker een boodschappenlijstje: 76 procent versus 64 procent van de mannen. Het Nibud adviseert stellen regelmatig met elkaar van gedachten te wisselen over geld en geldzaken. Verschillend denken over geld hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om goede afspraken te maken over de financiën en de administratie.
     
    Een van beiden doet administratie
    Bij bijna 70 procent van de huishoudens doet een van beide partners de financiële administratie. Het gaat dan om het bewaren van belangrijke documenten op een geordende manier en het op tijd betalen van alle rekeningen. Bij stellen ouder dan 50 jaar doet de man dit vaker dan de vrouw. Bij alle stellen komen e-mailberichten over de vaste lasten – van bijvoorbeeld de energiemaatschappij, internetprovider of verzekeringsmaatschappij - twee keer zo vaak op het e-mailadres van de man terecht. Het Nibud adviseert om voor de financiële administratie een gezamenlijk e-mailadres te maken waarop alle post binnen kan komen. Bij twee op de tien stellen gebeurt dit. Bij 45 procent van de stellen komen e-mailberichten van partijen waarmee contracten zijn afgesloten binnen op verschillende e-mailadressen. Het Nibud adviseert stellen bij wie een van beide partners alle administratie op zich neemt, ervoor te zorgen dat de ander ook op de hoogte is van de gezamenlijke abonnementen, contracten en inlogcodes.
     

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Gelderlanders zijn vrijgeviger dan Duitsers
      Millennials beleggen vaker en nemen meer risico
     Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel
     Nederlanders besparen fors ondanks aantrekkende economie
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10