zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorkom dat de printer het lek is binnen de organisatie

6 oktober 2017 - De ene hack na de ander komt voorbij in het nieuws; het is inmiddels wel duidelijk dat computers en bestanden goed beveiligd moeten worden. Multifunctionele systemen (MFS’s) en printers worden echter vaak over het hoofd gezien, terwijl dit net zo goed computers zijn die zich op het netwerk bevinden.

De ene hack na de ander komt voorbij in het nieuws; het is inmiddels wel duidelijk dat computers en bestanden goed beveiligd moeten worden. Multifunctionele systemen (MFS’s) en printers worden echter vaak over het hoofd gezien, terwijl dit net zo goed computers zijn die zich op het netwerk bevinden. De ene hack na de ander komt voorbij in het nieuws; het is inmiddels wel duidelijk dat computers en bestanden goed beveiligd moeten worden. Multifunctionele systemen (MFS’s) en printers worden echter vaak over het hoofd gezien, terwijl dit net zo goed computers zijn die zich op het netwerk bevinden. Doordat bedrijven geen goede beveiligingsmaatregelen nemen voor deze systemen, zijn ze een makkelijke ingang voor hackers. Robin Schieveen, Product Manager Office en Services bij Konica Minolta Business Solutions Nederland legt uit op welke manieren organisaties hun MFS’s en printers kunnen beveiligen. 



Toegangsbeheer
Stel in wie er toegang heeft tot de MFS’s en printers binnen de organisatie. Dankzij toegangsbeheer kunnen alleen geautoriseerde personen gebruikmaken van de systemen. Deze personen worden geïdentificeerd via gebruikersauthenticatie: denk aan het instellen van een persoonlijk wachtwoord, een kaartauthenticatie of het instellen van een biometrische vingeraderscanner.

Databeveiliging
Als MFS’s en printers op openbare plaatsen staan, kunnen vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. Documenten worden bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd op de harde schijf van een printer opgeslagen of liggen in gedrukte vorm in het uitvoerblad. Om te voorkomen dat deze data wordt misbruikt, kan er een automatische verwijderingsfunctie worden aangezet op de harde schijf. Na een bepaalde periode worden gegevens dankzij deze functie verwijderd. Daarnaast zorgt het instellen van een extra beveiligingscode ervoor dat documenten niet op het uitvoerblad terechtkomen zonder dat de juiste persoon bij de printer aanwezig is.

Scanveiligheid
Naast het beveiligen van de kopieer- en printfunctie, is het belangrijk niet de scanopties te vergeten. Door een gebruikersauthenticatie in te stellen voorkomt men dat onbevoegde personen documenten kunnen inscannen. Daarnaast is het mogelijk om het handmatig invoeren van een bestemming te blokkeren, zodat een document alleen naar een vooraf ingesteld e-mailadres kan worden gestuurd of enkel niet naar externe e-mailadressen.
MFS's en printers zijn ontworpen voor integratie in netwerkomgevingen. Dit betekent dat deze systemen dezelfde beveiligingsrisico's lopen als elk ander netwerkapparaat. Het belangrijkste is dan ook dat MFS's en printers net zo goed worden beveiligd als de andere systemen binnen het netwerk.
 
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Printers regelmatig over het hoofd gezien in security-aanpak
 Bedrijfsleven heeft geen inzicht in printgedrag en -kosten
 De printer: het analoge lek in de beveiliging?
 Waarom de printer uw grootste beveiligingsrisico kan zijn
 
 
reacties
 
wat is een VPN  |   | 
7-10-2017
 | 
13:45 uur
Sowieso zijn erg veel randapparaten zeer slecht beveiligd. Steeds vaker worden er ook botnets opgebouwd van routers / printers / iot apparaten.

Er zou eigenlijk in de toekomst een Europese wettelijk verplichte beveiligingsstandaard moeten komen voor apparaten die verbinding met het internet kunnen maken.
VPN  |   | 
25-06-2018
 | 
12:51 uur
Tegenwoordig zit iedereen toch gewoon op een VPN abonnement? Of zijn er nog gebruikers die dit niet kennen?
VPN vergelijken  |   | 
6-03-2020
 | 
09:37 uur
Door je printer te verbinden met een wifi netwerk dat via een VPN loopt sluit je al een aantal risico's uit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10