zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Trump-rally op financiŽle markten

10 februari 2017 - De winst van Trump heeft de financiële markten de afgelopen twee maanden behoorlijk in beweging gezet. De verwachting van belastingverlagingen heeft de Amerikaanse aandelenbeurs vleugels gegeven, terwijl de kapitaalmarktrente juist hard is opgelopen.

Is dat allemaal dankzij The Donald? In dit artikel deelt Lukas Daalder van Robeco zijn visie op een geheel eigen wijze de meest interessante en informatieve nieuws uit de financiële wereld.
Toen de wereld op 9 november ontwaakte met het nieuws dat niet Clinton, maar Trump de volgende Amerikaanse President zou worden, brak er in de eerste instantie paniek uit op de wereldwijde aandelenmarkten. De Nikkei sloot ruim vijf procent lager, Europa opende drie procent in de min en ook de Amerikaanse futures stonden fors lager. 

Sentiment op aandelenmarkt draaide snel
Lang duurde de verkoopdruk echter niet, want nadat Trump zijn overwinningsspeech had gehouden, draaide het sentiment en werden alle verliezen al snel weer weggewerkt. Of althans, de verliezen op de aandelenmarkt, want de obligatiemarkt kreeg het op die bewuste dag juist zwaar te verduren, waarbij de tienjarige kapitaalmarktrente met 0,2 procent punt opliep (twintig basispunten). De hoop van de ene markt (aandelen) bleek de angst voor de andere (obligaties), iets wat heel duidelijk naar voren komt. Tot aan de dag van de verkiezingen liepen de beleggingsrendementen in Amerikaanse aandelen en Amerikaanse obligaties nog gelijk op, maar in de zes weken die volgde ontstond er een gat van meer dan rtwaalf procent. 

Bijna alle beleidsvarianten negatief voor de obligatiemarkt
De ontwikkeling in de obligatiemarkt is op zich goed te begrijpen. Hoewel het beleid van Trump nu vorm begint te krijgen, zijn zo’n beetje alle beleidsvarianten negatief voor de obligatiemarkt. Zo moeten belastingverlagingen en grote infrastructurele projecten betaald worden, wat naar alle waarschijnlijkheid tot een stijging van het overheidstekort en daarmee de uitstaande schuld gepaard gaat. Daarnaast leidt het stimuleren van een economie waar de arbeidsmarkt al redelijk krap is, waarschijnlijk tot meer inflatie, iets wat er ook gebeurt als de invoertarieven ingevoerd gaan worden. Hogere schuld, meer inflatie, de Amerikaanse centrale bank die de korte rente verhoogt: het is wel duidelijk waarom obligaties onderuitgingen. "Let wel, ik zeg niet dat hij dit allemaal gaat doen – ook ik ben in gespannen afwachting op de concrete details en haalbaarheid van zijn beleid -maar welke richting hij ook kiest, het lijkt slecht voor obligaties."  

Minder eenduidig
De optimistische interpretatie die de aandelenmarkt aan de overwinning van Trump heeft gegeven, is wat dat betreft een stuk minder eenduidig. Uiteraard, een belastingverlaging voor het bedrijfsleven vertaalt zich rechtstreeks door in een stijging van de nettowinst, maar mocht het tot een handelsoorlog komen, dan is dat uiteraard verre van gunstig. Oplopende inflatie, hogere financieringskosten, lonen die stijgen: het zijn allemaal zaken die de winstmarge onder druk zetten, dus het enthousiasme op de beurs lijkt wat moeilijk te verklaren. Dat ook de Europese beurs sinds de verkiezingen met ruim tien procent is opgelopen, lijkt wat moeilijk te verklaren op basis van de plannen van Trump: "hij gaat toch niet de Europese belastingen ook verlagen?"

Alternatieve verklaring
Er is echter een alternatieve verklaring voor het enthousiasme van de aandelenmarkt en die heeft niets met Trump te maken. Wie de macrodata de afgelopen maanden in de gaten heeft gehouden, kan het moeilijk ontgaan zijn dat de economische activiteit in de VS, maar ook in Europa vanaf het midden van het jaar duidelijk in de lift zit. 
"Hetzelfde beeld krijgen we als we kijken naar de citi-surprise index, die weergeeft in hoeverre de gepubliceerde data mee- of tegenvallen ten opzichte van consensus." De index laat zien dat voor het eerst sinds lange tijd de economische data van alle regio’s sinds halverwege dit jaar per saldo positief verrassen. De groei trekt aan, de werkloosheid loopt sneller terug dan verwacht, het vertrouwen zit voor de verandering weer eens in de lift. Ook als er geen verkiezingen zouden zijn geweest, zou het een scenario zijn geweest waarbij aandelen het relatief goed zouden doen. 

Zichzelf bedanken
The Donald zal zich hier overigens niet al te veel van aantrekken. Toen eind december bekend werd gemaakt dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen verder was gestegen, was hij er als de kippen bij om zichzelf te bedanken. "Thanks Donald! Dat het consumentenvertrouwen al sinds mei in de lift zit, hoef ik hier denk ik niet te melden," besluit Daalder.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Genomineerden DDMA E-mail Awards 2017 bekend
 Managers lopen grote securityrisicoís tijdens mobiel werken
 Dure ruimbagage zorgt voor overvolle handbagagerekken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trump-effect leidt tot meer investeringen in Nederland
 Piek in zoekopdrachten VS naar vacatures in Canada
 'Winst Trump luidt periode van onzekerheid in'
 Politieke onzekerheid in binnen ťn buitenland treft operatie
 
 
reacties
 
M  |   | 
14-02-2017
 | 
17:11 uur
Als leek had ik ook nog wel kunnen gokken dat aandelen het in beginsel goed zouden doen en obligaties minder goed.

Het is voor mij eerder de vraag in hoeverre het beleid van Trump een volgende crisis gaat veroorzaken, als we daar niet al op af aan het stevenen waren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De top-5 Checklists van Brisk Magazine
- Checklist SWOT
- Checklist Assertiviteit
- Checklist Vergaderen
- Checklist Effectief Tijdbeheer
- Checklist Beslissingen nemen
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Eugene Bay treedt af als Chairman van VBAT Group
reacties
Lage lonen in horeca, transport en uitzendbranche (1) 
Helft Nederlanders weet niet wat chatbot is (1) 
Hoogopgeleiden positiever over flexibilisering dan laagopgeleiden  (2) 
Zes feiten en fabels over refurbished (2) 
Drie manieren om waarde toe te voegen met innovatie (2) 
BKR registratie bij roodstaan heeft geen grote gevolgen (1) 
Bedrijven hebben moeite met vinden van goede financiŽle professionals (1) 
beurs
AEX index: 527.87 -0.06 %
Stijgers Dalers
Value8 5.75  6.5 %
Arcadis 16.1  6 %
Nutreco 47  3.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Randstad 52.14  -3.6 %
Galapagos 74.41  -2.3 %
Wall Street kleurt groen
Glencore bevestigt interesse in Bunge
Olieprijs loopt verder op
meer beurs
top10
Helft Nederlanders weet niet wat chatbot is
Hoogopgeleiden positiever over flexibilisering dan laagopgeleiden
Recruiters verleggen focus van vinden naar verleiden
Werknemers stellen meer eisen door groeiend vertrouwen
Marktplaats gaat strijd aan met vacaturesites
Developer: Nederland wereldleider in Data Science
'Beveiliging e-mail is een maatschappelijke verantwoordelijkheid'
HR speelt grote rol in digitale transformatie
'Patchen ernstige kwetsbaarheden moet anders'
CO2-uitstoot steden gehalveerd dankzij stadsverwarming
meer top 10
vacatures
meer vacatures