zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland derde op mondiale lijst belastingparadijzen

14 december 2016 - Nederland neemt de derde plaats, na Bermuda en de Kaaiman-eilanden, in op de lijst van de vijftien ergste belastingparadijzen ter wereld, zo stelt Oxfam Novib in haar nieuwe, internationale rapport Tax Battles.

Het is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg. Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, neemt de achtste plaats voor haar rekening. Het nieuwe rapport roept op tot het beëindigen van de mondiale belastingrace naar de bodem, waar belastingparadijzen een grote rol in spelen. Internationale belastingparadijzen, waaronder Nederland, vormen een ernstige bedreiging voor armoedebestrijding wereldwijd.

Belastingparadijzen voor multinationals
Uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport Tax Battles komt naar voren dat de vijftien van belastingparadijzen voor multinationals wordt aangevoerd door Bermuda, gevolgd door de Kaaimaneilanden ( 2 ), Nederland ( 3 ) Zwitserland ( 4 ) Singapore ( 5 ) Ierland ( 6 ) Luxemburg ( 7 ) Curaçao ( 8 ) Hong Kong ( 9 ) Cyprus ( 10 ) de Bahamas ( 11 ) Jersey ( 12 ) Barbados ( 13 ) Mauritius ( 14 ) en de Britse Maagden-eilanden ( 15 ) als laatste. Door deze landen lopen ontwikkelingslanden miljarden dollars aan belastinginkomsten mis die kunnen worden ingezet voor scholen, ziekenhuizen en het creëren van banen.
Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib en opsteller van het rapport: "Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven''.

Zwarte lijst
Voor dit nieuwe rapport is uniek onderzoek uitgevoerd naar belastingparadijzen voor multinationale ondernemingen en komt uit terwijl binnen de EU gewerkt wordt aan het opstellen van een zwarte lijst van belastingparadijzen. De top vijftien van belastingparadijzen is gebaseerd op hun score op o.m. de volgende criteria: geen of zeer lage tarieven voor de vennootschapsbelasting, het verstrekken van oneerlijke en onproductieve fiscale prikkels, en een gebrek aan medewerking aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking (waaronder informatie-uitwisseling over belastinggegevens met andere overheden). Deze criteria zijn geselecteerd omdat het bedrijven de grootste mogelijkheden bieden tot het ontwijken van belasting.

Fiscale schandalen
Veel van de landen uit de top vijftien zijn betrokken bij fiscale schandalen. Zo kwam Ierland in het nieuws over een belastingovereenkomst met Apple die het mogelijk maakt dat de technologie-gigant maar 0,005 procent aan vennootschapsbelasting betaalt in Ierland. Eerder werd bekend dat Luxemburg met veel multinationals geheime afspraken maakte om hun belastingafdracht te verminderen. Nederland staat internationaal ook bekend als belastingparadijs voor multinationals en hield vorige week nog, als enige EU-lid, tegen dat in 2019 een belangrijk belastinglek wordt gedicht door een nieuwe EU-richtlijn.
.Belastingontwijking door multinationals kost ontwikkelingslanden jaarlijks ten minste 100 miljard US dollar aan belastinginkomsten. Dit is genoeg geld om 124 miljoen kinderen naar school te kunnen sturen.

Schadelijke concurrentiestrijd
Het Oxfam Novib-rapport toont ook aan dat belastingparadijzen slechts een deel, of een uitwas, zijn van het onderliggende probleem. Landen zijn regionaal en wereldwijd verwikkeld in een schadelijke concurrentiestrijd. Overal verlagen landen hun tarieven voor vennootschapsbelasting, of verlenen ze andere belastingvoordelen, om de gunst van bedrijven. Het gemiddelde tarief voor vennootschaps-belasting voor G20-landen was 40 procent 25 jaar geleden - vandaag is het minder dan 30 procent.
Het verlenen van fiscale prikkels aan bedrijven kostte Kenia 1,1 miljard US dollar per jaar - bijna het dubbele dat Kenia uitgeeft aan volksgezondheid. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België en Hongarije maakten dit jaar bekend hun tarieven voor de vennootschapsbelasting verder te willen verlagen.

Roekeloze concurrentie
"Er zijn geen winnaars in deze race naar de bodem op belastingtarieven. Gewone mensen - met name de armste - betalen de prijs voor deze roekeloze concurrentie. Belastingen voor burgers gaan omhoog en bezuinigingen op essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, nemen toe. Regeringen moeten samenwerken om deze race een halt toe te roepen zodat bedrijven hun aandeel aan belastingen gaan betalen," aldus Berkhout.

Bodem op vennootschapsbelasting
Oxfam Novib roept alle regeringen op om samen te werken om belastingontwijking en de race naar de bodem op vennootschapsbelasting te stoppen:
- Stop oneerlijke en onproductieve belastingvoordelen en werk regionaal en mondiaal samen aan een vennootschapsbelasting die een eerlijke en vooruitstrevende bijdrage levert aan de samenleving en aan het behalen van de internationale ontwikkelingsdoelen
- Zorg ervoor dat zwarte lijsten van belastingparadijzen zijn gebaseerd op objectieve, algemene criteria met inbegrip van de vraag of een land nul-tarieven voor vennootschapsbelasting aanbiedt;
- Verbeter fiscale transparantie door te eisen dat alle grote internationale bedrijven volledige openheid te geven over waar ze actief zijn (omzet, personeel, etc.) en hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze actief zijn.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen
 Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
 2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Afrika verliest miljarden door belastingparadijzen
 Nederlandse banken vaag over belastingontwijking
 Nederland biedt multinationals fiscale sluiproute
 Nederland belastingparadijs voor U2 en Rolling Stones
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Nedap 41.27  5.1 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Altice 8.1  -12.1 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Air france - 10.98  -4 %
Comcast benadert 21st Century Fox voor deal
VNC geeft aandelen uit ter financiering overnames
Opnieuw recordresultaten Applied Materials
meer beurs
top10
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
Veiligheidsrisico's papieren data onderschat bij invoering AVG
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
De Week van de Belegger: belegt u al?
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
meer top 10
vacatures
meer vacatures