zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overstappers bespaarden in 2015 samen 313 miljoen euro

12 februari 2016 - Met een simpele overstap naar een nieuwe energieleverancier of andere verzekeraar hebben Nederlanders het afgelopen jaar 313 miljoen euro bespaard op hun vaste lasten.

Ongeveer een derde van de opsteker (32,5 procent, 102 miljoen) belandde uiteindelijk op de spaarrekening. Andere belangrijke doelen waren, net als in 2014, aflossing van schuld (negen procent, 28 miljoen) en investeringen in huis of auto (8,8 procent, 28 miljoen). Opvallend is de tweede plaats voor ‘runner up’ vakantie (10,5 procent, 33 miljoen).


Dit blijkt uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2015 van Pricewise.nl, in samenwerking met CG Selecties. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt onder meer in kaart hoeveel Nederlanders het afgelopen jaar zijn overgestapt, wat overstappers gemiddeld besparen en wat zij vervolgens met die besparing doen.

In de knip
De besparingen op zowel energie als zorgpolissen bedroegen gemiddeld 186 euro (vorig jaar: respectievelijk 183 euro en 239 euro). Wie switchte naar een andere autoverzekering hield gemiddeld 151 euro in de knip, tegen 128 euro in 2014.
De belangrijkste drijfveer om te veranderen van leverancier of verzekeraar is prijs. Afhankelijk van het product is 57 tot 79 procent van de respondenten vooral op zoek naar een goedkoper contract. Bij de zorgverzekering speelt dekking in relatie tot de persoonlijke gezondheidssituatie een belangrijke rol (45 procent). Bij de autoverzekering noemt 30 procent dekking een belangrijke drijfveer.

Grote hap
"Vaste lasten nemen meestal een heel grote hap uit het inkomen van veel mensen. Door te vergelijken kan men die vaste lasten in één klap behoorlijk omlaag brengen," reageert Hans de Kok, directeur van Pricewise. Hij noemt het ‘opmerkelijk’ dat mensen met lage inkomens het minst gebruikmaken van een vergelijkssite: "Die groep kan daar – verhoudingsgewijs – nou juist het meest profijt uit trekken." Mensen met een jaarinkomen tot 15.000 euro bruto vergelijken een stuk minder dan mensen met een salaris vanaf 60.000 euro: 73 procent versus 78 procent (zorg), 63 procent versus 74 procent (auto) en 73 procent versus 85 procent (energie).

Ingeburgerd
Vergelijken is intussen goed ingeburgerd in Nederland. Ruim de helft van de bevolking maakt gebruik van een vergelijkingssite. Dat geldt met name voor energiecontracten en zorgpolissen. Bij autoverzekeringen ligt dat wat lager (33 procent). Mannen vergelijken in alle drie gevallen meer dan vrouwen. Bij een nieuwe zorgpolis is het verschil miniem.

Vergelijking
Van de mensen die vergelijken gebruikt intussen ruim 80 procent een of meerdere vergelijkingssites. Voor zorgpolis en energiecontract gebeurt dat vaker dan voor een autoverzekering. Gemak en tijdsbesparing (tot 54 procent) spelen bij de keuze voor een vergelijkingssite een grote rol. Een kwart van de Nederlanders gaat soms ook geheel zelfstandig aan de slag met vergelijken. Slechts achttien procent vertrouwt dit toe aan een tussenpersoon.

Energie
Omtrent energie bestaat veruit de meeste drang tot overstappen. Liefst 26 procent van de ondervraagden verwacht dat hij binnenkort switcht naar een andere leverancier. Bij autoverzekeringen is die groep een stuk kleiner: veertien procent. En voor zorgpolissen – waarbij overstappen maar een beperkte tijd van het jaar kan – is het percentage elf. Dat seizoen is nu net ten einde. Bij veel ondervraagden lag daar dus niet meer de grootste focus op.

Totale besparing
De totale besparing van 313 miljoen die overstappers gezamenlijk in 2015 realiseerden op hun uitgaven, ligt ietsje lager dan het jaar ervoor. In 2014 werden de vaste lasten van die Nederlanders met 327 miljoen gedrukt.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders besparen ruim miljoenen met vergelijken en overstappen
 Consument angstiger om over te stappen
 Zeven tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering
 'Op tijd overstappen levert forse besparing op'
 
 
reacties
 
Michael Mulder  |   | 
15-02-2016
 | 
16:50 uur
De besparing op belkosten en verzekeringen zijn nog niet eens meegerekend. Daar valt voor een consument ook veel voordeel uit te behalen als er vergeleken wordt.
Mike  |   | 
20-02-2016
 | 
12:39 uur
Interessant. Is er ook bekend hoeveel heel Nederland jaarlijks bespaart door over te stappen naar een andere aanbieder van internet, bellen en tv?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10