zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Consument nog steeds benadeeld door telecomsector'

16 november 2015 - De telecomsector houdt de AFM (de Autoriteit Financiële Markten) in een wurggreep waar de consument de dupe van is. Telecombedrijven voldoen op dit moment niet aan de Wet Financieel Toezicht (WFT).

De toezichthouder (AFM) heeft tot dusverre niet ingegrepen, zo ontdekte de Vastelastenbond onlangs. Ruim een jaar geleden kregen de Nederlandse telecombedrijven een tik op de vinger van de Hoge Raad, omdat ze de voorschriften van de Wet Financieel Toezicht aan hun laars lapten met het verstrekken van 'gratis' telefoons aan consumenten. De consument gaat een lening aan verpakt als abonnement.

Reactie VVD en AFM
De indruk is dat een sterke lobby van de telecomsector de AFM momenteel weerhoudt van het nemen van gepaste maatregelen. De VVD heeft in de Tweede Kamer zelfs een amendement ingediend. Zij vinden dat de wetgeving haar doel voorbij schiet en dat de telecomsector gevrijwaard moet worden van de WFT regels. Dit zou alleen maar rompslomp opleveren voor bedrijven en consumenten. De mogelijke inmenging van de AFM in de telefoniemarkt wordt door VVD-Kamerlid Aukje de Vries zelfs spottend getypeerd als een paarse krokodil.

Consument is de dupe
Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond reageert verbaasd: "Een vrijstelling van de telecomsector werpt wel een aantal vragen op. Kan het in de toekomst voorkomen dat een consument wel een telefoon van Euro800,- kan kopen op afbetaling bij een telefoonabonnement, maar dat een laptop op afbetaling bijvoorbeeld weer niet mogelijk is? Waar ligt dan de grens? Is een laptop bij een telefonie-abonnement dan weer wel mogelijk?"
Het amendement van de VVD en de lobby van de telecomsector lijken goedbedoeld, maar men moet ook bedenken: de WFT is er zeker niet voor niks. Deze wet is in het leven geroepen om consumenten te beschermen. De wet eist transparantie en duidelijke informatievoorziening: maandelijkse betalingen, rente, termijnen... dat alles moet helder zijn. Alleen dan kan een consument een bewuste keuze maken. Deze regels zijn geen ‘paarse krokodil', maar bieden een reële bescherming voor Nederlandse consumenten. Het zou dus goed zijn als de AFM - ondanks de lobby - gewoon stevig toezicht houdt én blijft houden op de telecomsector’.

Telecomsector overtreedt wet
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de telecomsector lijken niet direct iets met elkaar te maken te hebben, maar schijn bedriegt. Onlangs werd namelijk duidelijk dat telecombedrijven de Wet financieel toezicht massaal overtreden hebben, in verband met gratis telefoons die bij telefonie-abonnementen werden verstrekt. Normaalgesproken leidt een dergelijke overtreding tot een harde afstraffing van de AFM, maar de telecomsector lijkt tot op heden de dans te ontspringen. De AFM staat tandeloos langs de kant van de weg.

Sterke lobby
De reden achter deze merkwaardige gang van zaken is waarschijnlijk dat de telefoniebedrijven een sterke lobby voeren. Deze is ontstaan na een uitspraak van de Hoge Raad in 2014 waarbij duidelijk werd dat een abonnement met gratis toestel een vorm was van een zogenaamde koop op afbetaling. Dat betekende dat klanten ineens hun contract gedeeltelijk konden beëindigen en telecombedrijven plotsklaps dienden te voldoen aan de Wet financieel toezicht. De AFM die toeziet op naleving van de WFT dient actie te ondernemen, maar is tot dusverre onzichtbaar.

Koop op afbetaling
Het zit zo: een gratis telefoon wordt middels hogere abonnementskosten terugbetaald aan de provider. Dit is een vorm van koop op afbetaling en valt onder de Wet financieel toezicht. Het was tot op heden voor de consument echter niet duidelijk dat hij een contract aan ging voor koop op afbetaling. De klant wist dientengevolge ook niet welk gedeelte hij van zijn maandelijkse abonnement betaalde aan de afbetaling, en tegen welk geldend rentepercentage hij dat deed. Daarnaast werd niet gecontroleerd of de klant kredietwaardig was, om een overmatige schuldenlast te voorkomen.

Andere sectoren
'Gratis' telefoons beperken zich niet tot de telecomsector zo ontdekte de Vastelastenbond eerder. Bij een energiecontract is het namelijk ook mogelijk om een 'gratis' telefoon of Ipad te krijgen. Dit is wederom koop op afbetaling. Energieleveranciers voldoen op dit moment niet aan de wet financieel toezicht. Of de energieleveranciers ook onder de uitzondering van de telecomwet vallen is voor de AFM nog niet duidelijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Helft autobestuurders gebruikt smartphone tijdens het rijden
 Gespecialiseerde ransomware-leveranciers verdienen riante salarissen
 Topmanagers van HEMA, Shell en CGI finalisten Young Captain Award 2017
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese jongerenpartijen eisen netneutraliteit van EU
 Vijf telecomtrends waar u uw voordeel mee doet
 Verslechterd imago schaadt arbeidsmarkt telecombranche
 'Telecomsector kan twintig procent besparen met lean telco'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Een zwangere medewerkster, bent u goed voorbereid?
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Goede beveiliging verkleint risico autodiefstal met 75 procent
reacties
Talenten willen werken voor hoog presterende organisaties (2) 
Openbaar vervoer of taxi? De tarieven voor Europese steden op een rij (1) 
IoT gaat mainstream (2) 
Meer dan een kwart van vacatures staat langer dan 60 dagen open (3) 
Sleepwet komt er, hoe u zelf uw privacy kunt beschermen (2) 
Bedrijven komen pas in actie na cyberaanval (1) 
'Een beetje integer' (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 0.5  4.2 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Unilever 47.79  -2.9 %
Sligro food 38.89  -1.8 %
Update: Spanje wil regionale verkiezingen in Catalonië
Spanje wil regionale verkiezingen in Catalonië
Beursupdate: AEX op Wall Street
meer beurs
top10
Ligt het aan mij of ligt het aan hen?
'Een beetje integer'
Werknemer krijgt liever compliment van manager dan salarisverhoging
Sleepwet komt er, hoe u zelf uw privacy kunt beschermen
War for Talent bepaalt het salarisklimaat
Te veel informatie – tips en trucjes uit de zakelijke wereld
Projecten? Zie het eens als een lust in plaats van een last!
LinkedIn tips voor managers
Managers beduidend tevredener dan medewerkers
Nederlanders zeer trouw aan zorgpolis van de baas
meer top 10
vacatures
meer vacatures