zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wie door wil groeien als technisch professional, moet multidisciplinair zijn

12 november 2015 - Er dreigt een gigantisch tekort aan technisch personeel te ontstaan in Nederland. Daarnaast stijgt niet alleen de vraag naar techneuten, ook neemt het aantal eisen toe dat gesteld wordt aan managers binnen de techniek.

Dat blijkt uit onderzoek van Michael Page onder Nederlandse technische professionals. "Als u wilt doorgroeien richting een hogere managementfunctie binnen de techniek moet u multidisciplinair zijn," zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page. "Door de toenemende mate van automatisering en de focus op kostenreductie en efficiency-verhoging, moet u over uw eigen discipline heen kunnen kijken."



Combinatie van vaardigheden
Uit analyses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig zijn om in de groeiende behoefte te voorzien. Er studeren ondanks allerlei aanmoedigingsinitiatieven structureel te weinig mensen af aan technische opleidingen.
Michael Page constateert dat er met name een grote schaarste is aan professionals die techniek weten te combineren met managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis. "Mensen die een technische opleiding hebben gevolgd, groeien vaak door binnen een specialisme. Zij houden zich liever met innovaties bezig dan met de technische, organisatorische of bedrijfskundige implicaties hiervan later in het proces. Dit is de kracht van innovatie, maar tegelijkertijd een valkuil waar vanuit het management voor gewaakt moet worden," zegt Voogt. Maar liefst 91 procent van de ondervraagde technische professionals vindt het werk steeds meer multidisciplinair worden. Een ontwikkeling die overigens door bijna alle respondenten als zeer positief wordt ervaren.

Mogelijkheden van interim-management
Mede dankzij deze ontwikkeling liggen er op de interim-markt veel kansen voor mensen die deze capaciteiten hebben, vooral binnen operationeel en projectmanagement. Hoewel 44 procent van de ondervraagden een interim-functie overweegt, werkt momenteel slechts dertien procent als interimmer. Terwijl u als interimmer potentieel meer kunt verdienen dan wanneer u in vaste dienst bent. Dat weinig mensen uiteindelijk voor een interim-functie kiezen, heeft volgens 62 procent van de ondervraagden te maken met de inherente onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de interim-markt. Bovendien geven technici aan, dat ze zich graag voor langere tijd aan een organisatie willen binden om complexe projecten te realiseren en lange termijn doelstellingen te halen.
"Overweegt u als interim-professional aan de slag te gaan, breng dan vooraf duidelijk in kaart hoe groot de markt is voor uw expertise, want uiteindelijk blijft inhoudelijke kennis een doorslaggevende factor," waarschuwt Voogt. "Opdrachten zult u moeten vergaren door een netwerk op te bouwen en uzelf te verkopen. Hierdoor zijn ook commerciële vaardigheden zeer belangrijk.
Interim-opdrachten binnen operationeel en projectmanagement ontstaan vaak doordat een proces vastloopt en men er met eigen mensen, klanten of leveranciers niet meer uit komt. Daardoor moet u goed kunnen communiceren met verschillende disciplines en functieniveaus, zowel binnen als buiten de organisatie waar u voor werkt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier succesfactoren voor het leiden van virtuele teams
 Zeven tips om leiding te geven aan technisch specialisten
 Interimmers: essentiële drijfveer van herstellende economie
 Top-manager vaker interim
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10