zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding

5 juni 2015 - Het beëindigen van een huwelijk door echtscheiding is de afgelopen 30 jaar in Nederland bespreekbaar geworden. Het aantal echtscheidingen heeft een vlucht genomen.

De cijfers liegen er niet om: 38 procent van de gesloten huwelijken of geregistreerde partnerschappen eindigt in een echtscheiding of ontbinding van het partnerschap. Onderzoek over en aandacht voor echtscheiding is aan de orde van de dag. Het woord vechtscheiding wordt hierbij zowel in de media als in de volksmond te pas en te onpas gebruikt. 



Wat is een vechtscheiding?
Familierechtadvocaat Paul de Gier, partner bij familierechtkantoor SmeetsGijbels, roept op zorgvuldiger en bewuster om te gaan met de term vechtscheiding. "Tegenwoordig wordt iedere echtscheiding waarbij de rechter beslissingen moet nemen, een vechtscheiding genoemd. Dat is echt onjuist en kan leiden tot onnodige schade bij de afwikkeling van die echtscheiding," aldus De Gier.

Vermogende Nederlanders
Dit geldt nog eens extra voor bekende en vermogende Nederlanders die verwikkeld zijn in een echtscheiding. Daar ligt immers ook nog het risico van reputatieschade op de loer. De scheiding van deze personen wordt immers veelal breeduit besproken in de diverse media. Professionele en minder professionele partijen geven hierop hun niet altijd even professionele mening. Dat kan tussen de scheidende partijen tot extra spanningen leiden die de afwikkeling alleen nog maar moeilijker maakt.
Wat De Gier betreft zou van een vechtscheiding pas gesproken mogen worden, als partijen, met hun advocaten, niet in staat zijn om hun geschilpunten op een zakelijke wijze op te lossen, omdat zij verstrikt blijven in verwijten naar elkaar. Kortom, als de exen blijven ruziën in plaats van hun problemen op te lossen. Emoties horen bij een echtscheiding, maar uiteindelijk moet de echtscheiding zakelijk worden afgewikkeld op een manier die voor beide echtgenoten respectvol is.
Als de echtgenoten er samen echt niet uitkomen, moet iemand anders de beslissingen nemen. Dat is de rechter. Dat maakt een scheiding echter nog niet tot een vechtscheiding. Een vechtscheiding wordt het pas als de echtgenoten ook in de rechtszaal door blijven ruziën. Een goede familierechtadvocaat coacht zijn cliënt dus ook op dat punt, juist teneinde een vechtscheiding te voorkomen.

De top vijf oorzaken van een vechtscheiding:
1. Niet verwerkte emoties. Dit is de allerbelangrijkste oorzaak van een vechtscheiding. Het proces van accepteren van het feit dat de echtscheiding aanstaande is, loopt zelden gelijk bij de partijen.
2. Zorg over toekomst (alimentatie, huisvesting, carrière)
3. Persoonlijkheidsstoornis (narcisme, borderline)
4. Zorg om de kinderen
5. Bedrog (vreemdgaan)

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoogopgeleide vrouw is gelukkiger in de liefde
 Tien tips om uw huwelijk met een workaholic te redden
 Huwelijksperikelen leiden tot hoog ziekteverzuim
 Werkende vrouwen hebben beter huwelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10