zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder WW-uitkeringen verstrekt aan jongeren

27 mei 2015 - Het aantal jongeren met een WW-uitkering daalt de laatste maanden gestaag. Ook vragen jongeren minder vaak een nieuwe uitkering aan bij UWV.

Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal vacatures voor mbo'ers het afgelopen half jaar negen procent groter was dan in dezelfde periode vorig jaar. Verder kozen gediplomeerden uit het mbo in vergelijking met vorig schooljaar ongeveer even vaak voor doorleren in het onderwijs of om te gaan werken.



Lopende uitkeringen
Het aantal lopende WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar kwam eind maart uit op 29.487, ruim 4.000 minder (-dertien procent) dan een jaar geleden. Het aantal jongeren met een WW-uitkering liep in de laatste maanden van 2014 nog op. Dit is een gebruikelijke ontwikkeling voor de tijd van het jaar. Sinds januari 2015 neemt het aantal uitkeringen echter gestaag af. Het afgelopen jaar noteerde UWV in alle arbeidsmarktregio's een daling. In Gooi en Vechtstreek was de afname het grootst (-27 procent), in Noord-Limburg het kleinst (-een procent).

Minder nieuwe uitkeringen in bouw en onderwijs
Ook het aantal door UWV afgegeven nieuwe uitkeringen aan jongeren daalde. In het afgelopen half jaar verstrekte UWV tien procent minder nieuwe uitkeringen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De afname was het sterkst vanuit de bouwnijverheid en het onderwijs. In de sector vervoer en opslag was de afgelopen periode nog wel sprake van een stijging. In deze sector is weliswaar herstel van de arbeidsmarkt zichtbaar, maar vertaalt dit zich nog niet in een afname van het aantal nieuwe uitkeringen aan jongeren.

Aantal vacatures voor mbo'ers toegenomen
Uit cijfers van SBB blijkt dat het aantal vacatures voor mbo'ers in de periode september 2014 tot en met februari 2015 negen procent groter was dan in dezelfde periode een jaar geleden. In de handel, horeca en schoonmaak groeide het aantal vacatures het sterkst. De regio's Noord- en Midden Limburg, Midden en Noord-Oost Brabant en Rivierenland kenden de grootste toename van het aantal voor mbo'ers geschikte vacatures.

Vervolgkeuze na mbo-diploma constant
De keuze die mbo-studenten dit schooljaar maakten na het behalen van het diploma bleef in vergelijking met vorig schooljaar vrijwel constant. Van alle studenten koos vijftien procent (vorig jaar veertien procent) voor een vervolgstudie op het hbo. Het aantal studenten dat doorleert op het mbo bleef met 26 procent gelijk. De overige 59 procent (vorig jaar 60 procent) van de gediplomeerden kwam beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vanaf 2015 weer banengroei
 Baankansen nemen sterk af in jeugdzorg, kinderopvang en welzijn
 Zes voorstellen voor een werkende arbeidsmarkt
 Kans op werk het grootst in eerste maanden werkloosheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10