zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Focus op verzuim gaat ten koste van talentmanagement

22 oktober 2013 - HR-professionals vinden talentmanagement van het huidige personeel een topprioriteit (38 procent) en komend jaar wordt het alleen maar belangrijker (78 procent). Andere HR-thema’s, zoals verzuim, personeelsverloop en reorganisaties, verhinderen echter dat HR-professionals talentmanagement de gewenste aandacht kunnen geven.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.



Focus op interne en administratieve HR-taken
Uit het onderzoek blijkt dat de HR-professional vooral belang hecht aan het interne HR-beleid, waarin de inzet en ontwikkeling van bestaand personeel een rol spelen. Naast talentmanagement zijn verzuimaanpak (33 procent), duurzame personeelsinzet (32 procent), administratie automatiseren (27 procent) en reorganisaties begeleiden (24 procent) beleidsthema’s die dit jaar hoog op de agenda staan.
Opvallend is dat hoewel talenten van bestaande medewerkers ontwikkelen dit jaar het hoogste scoort, deze activiteit niet vaak deel uitmaakt van de dagelijkse werkzaamheden van HR-professionals. "We zien dat HR-professionals mede door de economische crisis in een spagaat terechtkomen. HR-professionals zijn meer met operationele zaken bezig op het gebied van arbeidsverzuim en personeelsplanning dan met de beleidsthema’s die er volgens hen toe doen," zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot.

Meeste geld aan opleidingen
HR-afdelingen met een eigen budget geven het meeste geld uit aan opleidingen (96 procent). Hoewel het meeste budget opgaat aan opleidingen, wordt er binnen HR nog maar weinig gebruik gemaakt van toepassingen die zich meer toespitsen op de verdere ontwikkeling van medewerker en organisatie (competentie- en performancemanagement).
Na opleidingen gaat het meeste budget naar arbodienstverlening (95 procent) en juridische ondersteuning of advisering (88 procent).

Werkkostenregeling in 2014 topprioriteit
Door het uitstel van de verplichte invoering van de Werkkostenregeling naar 2015, geeft nog geen kwart (23 procent) prioriteit aan de regeling. Dit is minder dan vorig jaar werd gedacht. Toen gaf nog de helft van de HR-professionals (48 procent) aan zich in 2013 te focussen op de Werkkostenregeling.
Hoewel de toekomst en de vorm van de Werkkostenregeling nog niet rond is, verwachten veel HR-professionals dat zij er volgend jaar meer prioriteit aan moeten geven. Acht op de tien HR-professionals (83 procent) geven aan dat de Werkkostenregeling volgend jaar een belangrijk beleidsthema voor hen wordt. "Het is een klassiek gegeven dat de HR-agenda in belangrijke mate gedicteerd wordt door wet- en regelgeving. De noodzaak aan wet- en regelgeving te moeten voldoen, lijkt een belangrijkere driver dan nut," constateert Van der Spek.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bepaal het rendement van talentmanagement in vier stappen
 Zeven tips om draagvlak voor talentmanagement te creëren
 HR Director ziet investering in talent als kerntaak, vandaag én morgen
 Zes ‘Zichtbare Bestuurders’ voor optimaal talentmanagement
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10