zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe CAO flexbranche: van baan- naar werkzekerheid

5 juli 2012 - Op 1 januari 2013 komt er een nieuwe CAO voor de flexbranche: de ContinuFlex-CAO. De bedenkers - waaronder Rendert Algra, voormalig voorzitter van vakbond De Unie - komen met een concept dat het gemakkelijk en veilig maakt voor werkgevers om personeel in dienst te nemen en dat tegelijkertijd veel zekerheid geeft aan werknemers.

Oud-Tweedekamerlid Algra is bestuursvoorzitter van de vernieuwde branchevereniging NVUB en is overtuigd van de ContinuFlex CAO die de NVUB voor de werknemers van haar leden af gaat sluiten: "Dit is de CAO waar de branche en de politiek nú op zitten te wachten. In het huidige economisch getij is het risicovol om personeel aan te nemen. Werkgevers zoeken daarom maximale flexibiliteit in arbeidscontracten. Voor personeel betekent dat onzekerheid en weinig bescherming. Die tegenstelling zorgt in toenemende mate voor een verlammende situatie op de arbeidsmarkt. En verlamming is het laatste wat we nu nodig hebben." 



Oplossing

De ContinuFlex CAO geeft antwoord op de vragen die spelen in de payrolling-sector. Terwijl payrolling snel groeit omdat het voorziet in de flexibiliteit die werkgevers wensen (op dit moment werken in Nederland 200.000 mensen met een payroll-contract), neemt het maatschappelijk en politiek verweer tegen payrolling toe vanwege de zwakke positie van werknemers. De Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO) belegde vorige week zelfs een branche-breed overleg om naar oplossingen te zoeken. "Die oplossing ligt nu binnen handbereik," stelt Algra. 

Niet in beton

De nieuwe bestuurders van de NVUB zijn ervaren professionals uit de arbeidsbemiddeling en het arbeidsrecht. Een van hen is Paul Bremmer, mede-eigenaar van Online-People, een arbeidsbemiddelingsbureau met een landelijk netwerk van franchisenemers. Bremmer is een van de ontwerpers van de nieuwe CAO. Hij vertelt: "We houden nog even voor onszelf wat de precieze constructie is van de CAO, maar onze pay-off zegt eigenlijk alles: van baan- naar werkzekerheid. Daarnaast is het zo dat de CAO zoals we hem nu hebben nog niet in beton is gegoten. We willen juist de laatste twintig procent invullen in overleg met de markt en de politiek. Daarom organiseren we begin september een symposium waarin we de contouren bespreken, en samen de fine-tuning willen doen." Eind november zullen we de CAO presenteren. Per 1 januari 2013 is de CAO actief."
Naast Algra en Bremmer zijn ook Twan Sprenkels en Johan Zwemmer bestuurslid. Sprenkels is voormalig bestuursvoorzitter van ROC Deltion College en zal zich binnen de NVUB richten op opleidingen en loopbaanbegeleiding. Zwemmer is advocaat bij Boekel en Neree en promoveert dit najaar op het thema 'Pluraliteit van werkgeverschap'.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het Nieuwe Werken, het nieuwe leidinggeven
 Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven
 Arbeidsmarkt 2012: mismatch tussen vraag en aanbod van talent
 Verregaande flexibilisering roept om nieuwe HR-oplossingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10