zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Zwarte lijst incompetente bestuurders nodig'

21 juni 2012 - "Er zou een zwarte lijst moeten komen met namen van incompetente bestuurders. Het is onbegrijpelijk dat bestuurders die miljoenen aan gemeenschapsgeld hebben verkwanseld, enkele maanden later weer aan de slag kunnen op een andere bestuurderspositie." Dat is één van de stellingen die prof.dr. Gerard Mertens, expert corporate governance en decaan van de faculteit Managementwetenschappen aan de Open Universiteit, tijdens een Open Kennisavond poneert.

Over deze en andere stellingen gaat Mertens in debat met de substituut Nationale ombudsman, mevrouw mr. Addie Stehouwer, om oplossingen voor falend toezicht op organisaties te bedenken. 



Falend toezicht kost miljoenen

Mertens wil niet zwartepieten, maar vindt wel dat toezichthouders meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de gang van zaken. "Toezichthouders moeten ook strenger op competenties worden geselecteerd. Bovendien zouden zij verplicht periodiek moeten worden bijgeschoold," stelt prof. dr. Gerard Mertens. "Toezichthouders zijn ook dikwijls overgecommiteerd door het stapelen van functies. Dat is onwenselijk en ongeloofwaardig. Toezichthouders moeten meer tijd aan hun functie besteden en navenant beloond worden." 

Professionalisering van toezicht

Mertens pleit voor een professionalisering van toezicht. Een toezichthouder in een complexe organisatie zou een dag in de week moeten rondlopen in de organisatie. Alleen op deze manier is het mogelijk een goed beeld van de informele organisatie te krijgen en kunnen toezichthouders de informatie asymmetrie met bestuurders verkleinen.

 
 Doorsturen   18 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Stel ook RvC financieel aansprakelijk bij falen bestuur'
 Ontspoorde managers: herkennen en bestrijden
 Risicoprofiel voorspelt duistere kanten van leidinggevenden
 Aantal corporatiebestuurders met topsalarissen flink gedaald
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
21-06-2012
 | 
09:12 uur
Een zeer ongezond idee. Hoe lang duurt het nog voordat we ze op het stadsplein met tomaten en rotte eieren gaan bekogelen?
Daarnaast wordt het zeer arbitrair wie op de lijst mag staan. Alleen bestuurders of ook de top-ambtenaar die keer op keer wordt weggepromoveerd nadat hij weer eens een organisatie in de problemen heeft gebracht?
De hoogleraar die gesjoemeld heeft met zijn onderzoeken?
De DGA die een paar keer vergeten is de juiste cijfers aan de belastingdienst toe te doen komen?
Het hoofd van de scholengemeenschap die bewust gewerkt heeft aan een zo hoog mogelijk diplomapercentage?
De student die 'cum fraude' is afgestudeerd?

Het zal een moderne heksenjacht worden, waarbij talloze mensen veroordeeld zullen worden zonder een proces
Ron Ladage  |   | 
21-06-2012
 | 
09:46 uur
Eens met het artikel, alleen ben ik bang dat deze heren nog trots zullen zijn op zo’n lijst.
Vroeger had je fraudeurs, dieven en oplichters, woorden die gelijk een goed beeld geven bij die personen. Tegenwoordig heten ze bankdirecteur (vervanger voor bankovervaller), algemeen directeur (al weglaten zie Vestia) CIO, manager of wat ze nog allemaal weten te bedenken. De nieuwe soort criminelen die niet terugdeinzen om zichzelf te verrijken! Ze komen er altijd mee weg, want hun circuit loopt door tot de politiek, de regering en de rechters. Waardoor zorg onbetaalbaar wordt, banken failliet gaan en de economie kapot maken. Erger nog er is een nieuwe groep criminelen bijgekomen, de Europarlementariërs die 10% verhoging vragen en die met 50 jaar voor het luttele bedrag van €. 9000,-- per maand met pensioen gaan, dit om de “jongeren” een kans te geven. En het volk? Klaagt maar komt niet in opstand. Hoelang houdt deze idiote maatschappij het nog vol, uitende lijk leidt dit tot de val van onze democratie. Slaap zacht.
Julien Houben  |   | 
21-06-2012
 | 
09:48 uur
Wat gezegd van mensen die 30 of 20 jaar uitvoeren wat hun wordt gezegd door die topmanagers en dan genadeloos aan de kant worden geschoven, met of zonder brugpensioen. Deze mensen zien die topmannen met grote flair via hun connecties aan een soms nog betere job geraken. Hoelang nog denkt U?
Ad de Beer  |   | 
21-06-2012
 | 
10:13 uur
Waarom toch steeds weer dat afgeven op managers en topmensen? Er zijn talloze anderen die de maatschappij bedonderen.
Ik ken een vrouw die al 20 jaar van de soos trekt en als ze weer zeurt over geld. Als ik zeg dat ze zou kunnen gaan werken (wat ze echt kan) dan zucht ze dat ze allergisch is voor werken. En ja, de Soos en het UWV laten haar lekker trekken.
Of die werklozen die steeds maar weer werk weigeren omdat het te min is, waardoor Oost Europeanen hier het rot werk moeten komen doen.
Ja, er zijn zelfverijkers aan de top, maar ook op andere niveaus in de samenleving.
Laten we stoppen met deze populaire hobby van afgeven op een groep omdat enkelen de fout zijn ingegaan.
H.A.  |   | 
21-06-2012
 | 
10:18 uur
Leuk dat in de analyse van bovenstaande commentatoren al het zeer van de wereld samen komt in bestuurders en hun circuits.
Het is gewoon een beschrijving van hoe het is met onze verhoudingen en mores.

In een zeef vallen bepaalde afmetingen door de gaten, in ons menselijk systeem blaast het principe van tegendelen of contra-waarden de slechterikken omhoog. Net als veertjes, door gebrek aan gewicht.

Dat is de essentie van de dualiteit van ons bestaan.

Met ons nieuwe brein kunnen we nog niet goed omgaan. Het reptielenbrein overheerst. Er is nog wat evolutie nodig.
Daarom is het idee van de hoogleraar nog niet zo gek. Door het te proberen komen meer dingen aan het licht. Door het niet te proberen blijft het zoals het is.


Erik Overdick  |   | 
21-06-2012
 | 
10:18 uur
Het is interessant om te zien dat met regelmaat de 'zwarte lijst' weer van stal wordt gehaald in tijden dat het moeizaam gaat binnen economisch Nederland. Er moet immers iemand de schuld krijgen van ons 'leed' wat ons wordt aangedaan.

Ik herinner mij ook pogingen om 'zwarte lijsten' aan te leggen van medewerkers (!) die binnen organisaties puinhopen hebben achtergelaten en ontoelaatbaar gedrag hebben vertoond. Dit heeft het tot de dag van vandaag niet gehaald omdat het in strijd zou zijn met .... tja... zeg het maar....

Is er dan een goede oplossing? Ik zou liever werken aan een 'witte lijst' van mensen die goede bedoelingen hebben, of het nu bestuurders zijn of gerespecteerde medewerkers binnen organisaties.

De rotte appels? Ja, altijd aan blijven werken om deze snel uit de fruitschaal te halen.

En laten we niet vergeten dat de samenstelling van het complete team met coach - leider - bestuurder ook van invloed kan zijn op het falen of succes van de onderneming. Vrij vertaald; een bestuurder of medewerker komt wellicht veel beter tot zijn recht in een ander team of positie.

Ron Ladage  |   | 
21-06-2012
 | 
11:50 uur
@ Ad.
Het afgeven altijd weer op topmanagers is gewoon terecht. De goede nagelaten, want die dragen zorg dat een bedrijf winst kan maken. Maar een uitkeringstrekker gaan vergelijken met een topmanager gaat mij te ver. Wat die topmanager in een dag pikt, haal die door jou aangehaalde dame niet in een jaar. Beide zaken zijn verfoeilijk, dus beide zaken aanpakken en zorg dragen dat er een systeem komt, die niet met twee maten meet.
Ik heb er nu meer dan 50 jaar werken opzitten en heb nooit iemand belazerd, maar ben dan ook geen topmanager of uitkeringstrekker.
Antonie Kerstholt  |   | 
21-06-2012
 | 
19:08 uur
Het aanpakken van incompetente bestuurders en falende interne toezichthouders kan beter worden aangepakt door goede wetgeving op het gebied van behoorlijk bestuur en toezicht.Alleen in situaties waarin een organisatie failliet wordt verklaard is er effectieve wet en regelgeving op het gebied van onbehoorlijk bestuur.
Als jurist en econoom gespecialiseerd in governance,compliance en riskmanagement pleit ik al enige jaren voor het invoeren van ''wettelijke vermoedens '' van onbehoorlijk bestuur en falend toezicht. Ook in situaties dat de continuiteit van de organisatie nog is geborgd. Deze verzwaarde bestuurdersaansprakelijkheid zal zorg dragen dat incompetente bestuurders en toezichthouders zich wel twee keer zullen bedenken om op vacante posten te solliciteren.
Deze oplossingsrichting acht ik maatschappelijk effectiever en meer acceptabel dan het bijhouden van een zwartboek.
Verantwoordelijkheid dragen houdt immers automatisch in dat men ook aansprakelijk gehouden moet kunnen worden als de eindverantwoordelijkheid achteraf slechts gekwalificeerd kan worden als ernstig tekortschieten en falen.
In plaats van een exit bonus mee te nemen ontvangt men dan bij falend bestuur en toezicht als afscheidscadeau een snoeiharde schadeclaim.
Werk aan de winkel derhalve voor politici!
Paul  |   | 
21-06-2012
 | 
19:35 uur
Als ik zo de commentaren lees, dan vind ik dat van Ron hierboven nog het meest in evenwicht. Waarom is Ad zo fel tegen een lijstje en voelt hij de behoefte dat te bagatelliseren? Nou Ad, waar ben je bang voor?
Julien Houben  |   | 
22-06-2012
 | 
12:41 uur
We leven in een maatschappij in verval. Iedereen kijkt naar iemand anders en weigert voor zijn eigen deur te vegen. We hebben onze kinderen verwend en dragen daar nu de gevolgen van. Toen ik de leeftijd had van mijn zoon, en hogere studies volgde stond ik in de vakanties om 4H00 op, om 4h15 stond een busje met werkvolk voor de deur, en ik werkte als handlanger van 7h00 tot 19h00 en was om 21h00 thuis te moe om te eten?
Dit omdat mijn ouders anders mijn studies niet zouden kunnen betalen. Mijn zoon heeft nu een laptop, een PC en drie electrische gitaren.
Gelukkig is hij nog tevreden met zijn bestaan.
Want vele van zijn vrienden, zijn al ongelukkig als ze niet het laatste model I-Pod of GSM hebben.

Ad de Beer  |   | 
22-06-2012
 | 
09:47 uur
@Ron
Waar in ons land van twee van duizenden managers (Rijkman Groenink en Albayrak)bekend is dat ze aan zelfverrijking hebben gedaan, mogen we ze allemaal over een kam scheren en waar bekend is dat een bepaalde bevolkingsgroep voor 65% actief is met criminele activiteiten mogen we die groep niet over een kam scheren en wordt je uitgemaakt voor fascist.
Het is juist deze houding, deze cultuur die de polarisatie in ons land steeds verder doet oplopen.
De handjes op elkaar voor een zwarte lijst bestuurders, maar een meldpunt Polen doet de wereld op zijn grondvesten beven.
Laten we gewoon de mensen die langs de pot pissen straffen en niet generaliseren, dan ziet de maatschappij er ineens een stuk beter uit.
Ik ken veel managers die momenteel geen beleg op hun brood hebben, enkele en alleen om hun medewerkers wel te kunnen laten eten. Hoe denk je dat die mensen zich voelen met dit soort kortzichtige beweringen?
BTW, dat verhaal gelezen van die mensen die de soos voor 3 miljoen hebben opgelicht?
Guus van der Werf  |   | 
25-06-2012
 | 
08:05 uur
Alle zwarte, groene of blauwe lijsten lijken me zinloos, zolang er sprake is van coöptatie of vormen daarvan.

Het lijkt me zinniger te zien hoe benoemingen tot stand komen.
Ron  |   | 
26-06-2012
 | 
09:54 uur
@ Ad.
Leuk dat je denkt dat er maar 2 managers zichzelf lopen te verrijken (ben wel met je eens dat dit echt ongehoord is) zijn er nog vele managers, die tegen een te hoog salaris en het toekennen van bonussen aan zichzelf, denk aan de zorg, geen geld voor verplegend personeel, maar wel 5,6 % salarisverhoging voor de manager, ziekenhuizen, pensioenfondsen (slechte resultaten, wel veel te hoge salarissen voor de slecht functionerende managers, want die moeten toch voor winst zorgen, maar zichzelf ook weer bonussen toekennen), banken die een van de oorzaken van deze crisis zijn, dan kan je toch niet blijven beweren dat het 2 op de duizenden managers zijn.
Generaliseren doen we vaak om ons gelijk te halen en we doen daar de goede managers, maar ook de uitkeringstrekkers mee onrecht, daar zijn we het helemaal over eens.
Waar we , denk ik, het ook over eens zijn, is dat er een rechtssysteem moet zijn, die excessen aanpakken en daardoor zorgen dat in slechte tijden (dus voor managers bij verlies van geld in het bedrijf en frauderende uitkeringstrekkers) deze onjuiste zaken direct aangepakt dienen te worden. En dan zonder het vertrouwde hoge heren en lagere burgers rechtssysteem. Helaas zal het wel weer een utopie van mij zijn.
Even BTW leuk om je weer een met je te discuteren, was weer een hele lange tijd gelden.
Succes en veel gezondheid toegewenst.
Groeten Ron.
Barry  |   | 
27-06-2012
 | 
00:58 uur
Ik heb even getwijfeld om op dit onderwerp te reageren. Het ligt gevoelig, dat bewijst ook het grote aantal reacties (tot nu toe).

'k moet denken aan de toelichting die de heer Edwin Kaats onlangs uit zijn (en Wilfried Opheij z'n) wetenschappelijk onderzoek gaf: slechts 15% van de beslissingen in samenwerkingsverbanden zijn gebaseerd op rationele argumenten. De rest is onder meer gefundeerd op eigen belang...

Ook moet ik denken aan een artikel die ik besneeuwde winter van 2009/2010 heb geschreven (zie link), ''zouttekort of beleidstekort''. Als we de klant meer centraal stellen (en minder ons eigen belang), in mijn andere woorden: dienend leiderschap, komen we een heel stuk verder.

En is de social media eigenlijk niet reeds een soort van black-list? Ik denk daarbij aan de 'schoppende agenten' op youtube... Is dat niet reeds een trend naar of een roep om meer openheid?

En wordt er via regelgeving al niet steeds meer verantwoordelijkheid toebedeeld aan toezichthouders?

Zo maar een aantal overwegingen die in me opkomen als ik het artikel en de reacties lees, zonder dat ik probeer een stelling in te nemen.
guus van der werf  |   | 
27-06-2012
 | 
20:04 uur
De social media zijn pixels in een zwarte ruimte. War het om gaat is dat velen innerlijk volledig afstand nemen van dit systeem.

Velen nemen niet eens meer de moeite om maar bij benadering mee te doen.

Hoeveel mensen zijn er nog lid van een partij? Wie stemt er nog?

Het lijkt me stilte voor de storm.



Guus van der Werf  |   | 
27-06-2012
 | 
20:09 uur
O ja.. In het oude China werden slecht functionerende mandarijnen langzaam gekookt. Verantwoordelijkheid betekent antwoord geven op vragen van ver. Als die er niet zijn.

De overlevingskans van slecht functionerende adel tijdens de revolutie was in Frankrijk (en in meerdere delen van de wereld) was ongeveer nul.
Barry  |   | 
27-06-2012
 | 
22:44 uur
@Guus,
Zo had ik het nog niet gezien. Maar je opmerking beschouw ik niet als irreeel.

Als ik eenvoudigweg het overheidstekort deel door het aantal inwoners van Nederland en vermenigvuldig met het aantal gezinsleden van degene met wie ik spreek, realiseren ze over hoeveel duizenden Euro's het zijn eigen gezin betreft.
Ter vergelijk: de Grieken worden in de ogen van velen terecht gekort, maar toch gaan ze met z'n allen de straat op.

Dan staat ons nog wat te wachten...
Guus van der Werf  |   | 
27-06-2012
 | 
23:45 uur
@Barry. Het lijkt me een prima idee als Grieken eerst eens het geld van rijk geworden landgenoten confisceren.Gaan we daarna wel kijken naar tekorten.

Chantage Corruptie en Connectie zijn de snelste weg naar naar armoede en oorlog.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10