zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maak u groot en win respect

17 januari 2011 - Grote mensen komen automatisch dominant over. Wie zich groter voordoet dan hij in werkelijkheid is, wordt door anderen ook behandeld alsof hij groter en sterker is. Rechtop lopen is hierbij een belangrijk punt. Dit beïnvloedt niet alleen hoe de omgeving iemand ziet, maar ook hoe diegene zichzelf ziet.

Dit fenomeen – in combinatie met leiderschap - werd onderzocht door Li Huang en Adam Galinsky van de Northwestern University. Hun bevindingen worden samengevat door Express.be



Manager of medewerker
Huang en Galinsky onderwierpen 77 studenten aan een aantal testen. Eerst moesten ze een vragenlijst invullen met betrekking tot hun leiderschapscapaciteiten. Daarna kreeg de helft van de deelnemers te horen dat ze - op basis van de testuitslagen - in een volgend experiment als manager zouden fungeren; de andere helft als ondergeschikten. Terwijl ze zaten te wachten op het begin van dit nieuwe experiment, moesten ze drie tot vijf minuten in een bepaalde houding gaan zitten. De helft van de deelnemers moest voorovergebogen zitten, met de schouders naar voren en de handen onder de dijen. De andere helft zat in een uitvergrotende houding, met de armen en benen gespreid. 

Machtsgerelateerde woorden en daden
Vervolgens moesten de deelnemers zinnen afmaken met het eerste woord dat in hen opkwam. Onderzocht werd hoe vaak de deelnemers hun zinnen afmaakten met zogenaamde machtwoorden. Opvallend genoeg deden de deelnemers die te horen hadden gekregen dat ze de manager zouden spelen dit niet vaker dan degenen die dachten dat ze ondergeschikten zouden zijn. De manier waarop ze in de stoel hadden gezeten, maakte daarentegen wel een groot verschil. Degenen die in de vergrotende houding hadden gezeten scoorden significant hoger op het gebruik van machtswoorden. Om hun vermoeden nog verder bevestigd te zien, testten Huang en Galinksy nog drie machtsgerelateerde zaken: wie eerst het woord zou nemen in een debat, wie bij een vliegtuigcrash als eerste hulp zou gaan zoeken en wie het zou opnemen voor een gevangene die onschuldig opgesloten zat. Steeds kozen de deelnemers die in de uitvergrotende houding hadden gezeten vaker voor een actieve optie (als eerste spreken, hulp zoeken, opkomen tegen onrecht) dan degenen die voorvergebogen hadden gezeten. Conclusie: wie zich groter maakt via zijn lichaamshouding krijgt niet alleen meer respect van anderen, maar ook van zichzelf.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes oogbewegingen van uw klant – en hun betekenis
 Zeven lichaamshoudingen en wat u ermee communiceert
 Wint Barack Obama dankzij hypnose?
 Charisma is te leren
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
17-01-2011
 | 
09:08 uur
Volgens mij is respect afdwingen een kwestie van respectvol handelen. Duidelijkheid, eerlijkheid, transparantie en dat realiseren (met de mensen om je heen) wat je voor ogen had/hebt.
Willem van Druten  |   | 
17-01-2011
 | 
10:23 uur
Geen apengedrag is ons vreemd zullen we maar zeggen. Soms laten we ons mooi achter onze afkomst kijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10