zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander is moe

31 augustus 2010 - Maar liefst twee miljoen Nederlanders voelen zich dagelijks 'moe'. Bijna drie miljoen Nederlanders van achttien jaar of ouder dommelen wel eens weg achter het stuur en bij ruim 250.000 Nederlanders gebeurt dit zelfs 'regelmatig' of '(zeer) vaak'. Dit blijkt uit onderzoek van The Choice Marktonderzoek & Advies in opdracht van GoGo Guaraná.


Vermoeidheid blijkt niet alleen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook werk, school en gezin lijden hieronder. Zo valt één op de zeven Nederlanders wel eens op school of op werk in slaap en gaat bij vier op de tien vermoeidheid ten koste van het gezin. Eén op de zes Nederlanders zegt op werkdagen te moe te zijn voor sex. Voor vrouwen geldt dit vaker dan voor mannen (23 procent versus tien procent). "Uit de cijfers blijkt dat onze drukke levens veel van ons, maar ook van onze omgeving vragen," aldus Thea van Pluuren, verantwoordelijk voor GoGo Guaraná bij TS Products. Directeur van The Choice Marktonderzoek & Advies, Arno van Welzen vult aan: "Omdat vermoeidheid op zo'n grote schaal voorkomt, moeten we als maatschappij natuurlijk oppassen dat we deze 'exhaustion epidemic' niet als 'normaal' gaan beschouwen." 



Concentratiedip
Naast een lager energieniveau, uit vermoeidheid zich ook in een verslapping van de aandacht. Meer dan de helft van de ondervraagden (58 procent) bemerkt gedurende de dag een 'dip' in de concentratie en maakt als gevolg daarvan onnodige fouten (52 procent). Vooral vrouwen zeggen hier veel last van te hebben. Om deze energie- en concentratiedip tegen te gaan, wordt massaal naar allerhande eten en drinken (87 procent) gegrepen. Met name koffie wordt genoemd als middel om het energieniveau en de concentratie weer op peil te krijgen (54 procent) gevolgd door fruit (41 procent) en chocoladerepen (23 procent). 

Meer energie
Thea van Pluuren herkent in het onderzoek de groeiende vraag naar producten die niet een kortstondige energy boost, maar die gedurende de dag meer energie geven: "Werk, gezin, familie, vrienden, sporten, hobby's. Met name de groep werkende, hoger opgeleide vrouwen met kinderen heeft moeite de juiste balans te vinden."

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bevlogen werknemer mentaal gezonder
 Opgebrande werknemer presteert nauwelijks slechter
 Ochtendmensen hebben meer energie
 ‘Werknemer kan het best biologische klok volgen’
 
 
reacties
 
Aschwin Wesselius  |   | 
31-08-2010
 | 
15:48 uur
Veel van dit soort problemen liggen in de stofwisseling. Het Westerse dieet en eetpatroon sloopt onze gezondheid. Er zijn oplossingen voor en zo goed als iedereen kan meer concentratie, energie en vitaliteit terugwinnen door hun voeding eens onder de loep te nemen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met deskundigen op het gebied van natuurlijke voeding.
ellis d. Jesurun  |   | 
31-08-2010
 | 
16:10 uur
Naar aanleiding van uw artikel denk ik dat stress een grote rol speelt t.a.v. de verwachtingen die men tegemoet staat of moet overkomen.
Dit kan leiden tot een totale burnout in het gedrag en heeft als resultaat depressieve symptomen.
A.J.Huisman  |   | 
1-09-2010
 | 
08:54 uur
Het voedsel van tegenwoordig is door al haar chemische toevoegingen een oorzaak maar de grootste chaos in het leven brengen managers met zich mee en dan vooral diegenen die door hun machogedrag niet willen luisteren naar de mensen op de werkvloer.
Ferrie Veen  |   | 
1-09-2010
 | 
09:42 uur
De vermoeidheid komt mede voort uit:
- te weinig slapen
- afschaffen van het middag-dutje van 1/2 uur
Daarnaast als extra factor:
- te weinig aandacht voor dromen en het gebruik daarvan
Bedrijven zouden slaapcellen kunnen invoeren, waar je tijdens de dag een 1/2 uur kunt slapen, ontspannen e.d.
Zoiets als een honingraat-structuur.
Wim  |   | 
1-09-2010
 | 
14:36 uur
Of is ''de wereld'' moe?
Als dit soort onderzoeken globaal zou worden gedaan zou de uitkomst kunnen zijn dat dit een algemeen wereldbeeld is. Met uitzondering van volken of groepen mensen die nog verstoken zijn van hedendaagse informatietechnologie en actueel ''ver weg en dichtbij'' nieuws.

Oude motivatie effecten vanuit kapitalisme en welvaarttheoretische principes zijn tanende en staan onder druk. De negatieve effecten van dit soort systemen overspoelen ons dagelijks. Denk aan milieu/klimaat problemen (rampen), grondstoffen die op raken (prijsvorming)of andere onzekerheden dichtbij of ver weg. Oorlogen en terreur, pensioenen en banken die niet meer zeker zijn, Politieke en sociaal maatschappelijke stelsel die per regering kunnen wijzigen, de snelheid (steeds kortcyclische) waarmee veranderingen en vernieuwingen komen en gaan (ook technologisch).

De bulk aan informatie die je dagelijks voorgeschoteld kunt krijgen. Lokaal en wereldnieuws dat je kunt consumeren maar meestal met een gemiddelde negatieve lading.
De categorie leuk beperkt zich tot;''blinde helpt dove bij het oversteken van drukke straat''.

Een mens kan maar een beperkte informatieload aan en wat eerdere zekerheden en ankers waren vervallen. Onzekerheid- en onveiligheidsgevoelens nemen toe. Vraag blijft of materialisme en individualisme oorzaken of gevolg zijn van bestaande moderne economische systemen en principes? Is het vluchtgedrag door de complexheid en toename van technologische vooruitgang of is het een menselijke reactie op welvaart.

De wereld is moe. Moe van zichzelf. En er komen nog heel veel mensen bij die daar ook last van krijgen. Zolang een aantal fundamentele (wereld-) problemen niet opgelost worden zal het spook van de vermoeidheid voortrazen over deze wereld.

Voor de mens(-heid) naderen we de houdbaarheidsdatum van een aantal modellen.
Dus ergens en eens gaat er wat kantelen.
Hopelijk niet op een manier die we al kennen als een klassieke crisis (milieu of economische rampen, conflicten en geweldsdreigingen) maar door menselijk inzicht en intellectuele en mentale groei.

Pas dan kunnen nieuwe motivatoren, zekerheden en veiligheidsgevoelens de oude vergane vervangen en onze vermoeidheid verdrijven.
Ton Plekkenpol  |   | 
6-09-2010
 | 
08:31 uur
Kort geleden is er bij ADP een werknemer overleden. Een man die met overgave en liefde zijn werk deed. Hij zag mogelijkheden en kansen voor zijn collega's. Maar de interne zogenaamde stoere Rotterdamse werkersmentaliteit was als een blok aan zijn been. Als hij zijn werk had mogen doen daar, dan was het bedrijf naar een nieuwetijds model gegroeid. Nu kan het voorlopig nog even voort met winstcijfers die de Amerikaanse aandeelhouders bevredigen en een stoere jongens gedrag. Het ging goed, het gaat goed, het zal goed blijven gaan. Jahoor. de volgende patient!
sandrina  |   | 
6-09-2010
 | 
09:20 uur
Mijn tip is om af en toe te lanterfanten. Een nieuwe soort onthaasten. 1 a 2 uur per week,kan al helpen. Ook even thuis werken en dan lekker een dagje uitslapen. In Nederland zijn we zo vastgeroeste dat we zoveel uren moeten draaien. Maar de ene keer draai 36 en de ander keer 45 uur per week.
Ook zouden managers eens op informatiedieet moeten gaan.

Ooit stond er een stukje dat een manager meer informatie krijgt per dag dan iemand in de middeleeuwen in zijn leven. Dat geeft al weer dat we veel te veel informatie op een dag krijgen. En niet alleen managers.
Aschwin Wesselius  |   | 
6-09-2010
 | 
10:17 uur
Stress is inderdaad een killer net als informatieoverload. En we dreigen steeds meer te denken dat we dingen 'moeten'. Terwijl anderen zeggen dat ze in 4 uur per week net zoveel kunnen bereiken als ze maar meer ontspanning en planning konden hanteren.

De meeste managers zijn ook geen managers. Ze weten niet hoe, ze weten niet waarom en al helemaal niet waarmee ze daadkrachtig iets kunnen realiseren. Terwijl er veel energie en mentaliteit verloren gaat.

Waarom zijn er zoveel entrepreneurs ineens? Recessie? Of zijn we het model van de industrialisering gewoon zat en willen we een andere manier van arbeid verrichten?

Mijnwerkers/dokwerkers/machinewerkers, dat waren nog eens bonken. Houten schepen, mannen van staal, dat verhaal. En nu zijn we mietjes/watjes en toch kost het ons kennelijk meer energie en leggen we ons er snel bij neer. Denkwerk is vele malen intensiever en de onzichtbare werkdruk heeft meer impact die je niet zomaar kan ombuigen. Je blijft denken, ook in het weekend.

Daarnaast is ons fysiek vermogen dramatisch. We krijgen minimale voeding binnen. We vullen onze magen, maar niet onze voorraad van voedingstoffen. Je hersenen hebben ook voeding nodig. 1 Factor daarvan is cholesterol. Je hersenen bestaat voor 10% uit cholesterol. Maar we dienen dit te verlagen omdat het 'slecht' zou zijn. Wat gebeurd er met je hersenen? En de rest van je lichaam?

Laat je niet gekmaken door wat de industrie wil dat je met je leven doet. Ga zelf nadenken, zelf op zoek en besluit zelf hoe goed je je wilt voelen. Want het kan. Het kan beter, gezonder en vitaler. Je voelt je positiever, fitter en je kunt je beter concentreren als je de juiste voeding kiest.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Jij betaalt ook zelf de rekening van een verkeerde keuze. De makkelijke keuze leidt tot de dood. De moeilijke keuze tot een waardevol leven.
Ferrie Veen  |   | 
6-09-2010
 | 
11:11 uur
Hi, spanning, stress, angst.... is mijn geliefde onderwerp.
Mijn voorlopige conclusie zit hem in 't simpele gegeven dat spanning-ontspanning elkaar afwisselen.
En... dat de know how DAAROVER bepaalt hoe het met je leven verder gaat.
Zelf heb ik de meeste baat gevonden bij chi-running en ... droomwerk.
De beste spannings-theorie is en blijft volgens mij de mentaliteitenleer van de inmiddels overleden Prof. v.d. Griend.
Helaas voor velen al een onbekene, jammer!
Peter van Hamersveld  |   | 
26-09-2010
 | 
20:04 uur
Spanning, stress, ontspanning is één ding.
Een goede fysieke balans is echter onontbeerlijk daarbij. Goede stofwisseling en voldoende vitaminen en mineralen zorgen dat je lichaam voldoende fysieke energie heeft. Helaas halen we dat niet meer uit onze voeding. Aanvullen op natuurlijke basis is het beste.
Daarnaast is er nog veel meer mogelijk. Een fysieke, mentale en financiele balans zorgt voor meer energie dan je voor mogelijk houdt. En het is nog te bereiken ook.....
Geert van Helmond  |   | 
27-09-2010
 | 
11:47 uur
Nederland is inderdaad moe.

Het tempo van onze samenleving gaat nog steeds omhoog. Het is dan onvermijdelijk dat er mensen achterblijven. Ik kijk verlangend uit naar het moment dat ik achterover leun in een luie stoel om me te beraden op de te nemen stappen en die stappen, samen met mijn mede leidinggevenden en mensen die het mede moeten uitvoeren te bespreken en goed dóór te denken. Ik vrees dat het er niet van komt want een dag 'niksen' vindt men zéér vreemd en is eigenlijk 'not done' in de huidige managerssfeer. De enigen die daar een oplossing in kunnen bieden zijn wij zelf. Doe gewoon niet mee aan die hectiek en waan van alledag. Werk in je eigen tempo en hou dat vast. Ik lees na wat ik opschreef en denk bij mezelf;'je hebt gelijk maar......' Zo gaat dat nou altijd!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10