zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Klassieke flitspaal blijft melkkoe voor CJIB

 

16 februari 2018 - Gasgeven, het is en blijft een soort verslaving onder automobilisten. Anders waren er vorig jaar niet 9,2 miljoen verkeersboetes uitgedeeld, waarvan maar liefst 84 procent wegens harder rijden dan toegestaan.

In 2017 zijn 9.223.477 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, foutparkeren en bellen achter het stuur. Weliswaar zijn dit er minder dan een jaar eerder, toen er 9.437.717 verkeersboetes werden opgelegd, maar bedraagt het aantal overtredingen nog altijd fors.Stop!
Hoewel het totaal aantal verkeersboetes licht afnam, is het aantal staande houdingen iets toegenomen. In 2017 was dit 384.982, tegen 357.544 in 2016. Dit komt met name omdat de politie meer boetes uitschreef voor niet-handfree bellen: 74.561 in 2017, tegen 59.815 een jaar eerder.En voor 2018 wordt een nog hoger aantal verwacht. Bellen of appen achter het stuur blijkt namelijk een van de voornaamste oorzaken te zijn dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers " na jaren van daling " weer aan het toenemen is.

Iets voorzichtiger met gas
Het merendeel van de verkeersboetes wordt opgelegd wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. In 2017 zijn in totaal 7.814.043 boetes opgelegd voor te hard rijden, tegen 7.972.245 in 2016. Van de overtredingen van de maximumsnelheid werden er vorig jaar 2.135.062 geconstateerd middels trajectcontroles. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 2.212.592 een jaar eerder.

Blind voor flitspaal
Opvallend is dat het leeuwendeel van de boetes nog altijd wordt geregistreerd door de klassieke flitspaal. In 2017 ging het in totaal om 4.134.705 verkeersovertredingen, waarvan 3.893.848 voor te hard rijden en 240.857 voor het rijden door rood licht. Met waarschuwingsapps als Flitsmeister zou je toch anders verwachten, en ook is het zo dat een flitspaal niet telkens op een andere plek staat zoals een mobiele controle. Toch blijkt dat velen zich als een ezel stoten aan dezelfde steen.

Buitenlanders spekken mee
Overigens is het niet zo dat alleen Nederlandser bijdragen aan het spekken van de staatskas door boetes te verzamelen. Buitenlandse verkeersdeelnemers doen tevens een aardig duit in het zakje. Zo zijn er vorig jaar ruim 1 miljoen verkeersboetes naar een adres voorbij onze langsgrenzen verstuurd. Dat is iets meer dan de 975.343 in 2016. De oorzaak van deze toename schuilt in het feit dat meer landen zijn aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE). Vanaf december 2016 zijn zes extra landen toegevoegd: Hongarije, Litouwen, Malta, Slowakije, KroatiŽ en Spanje. En in november 2017 nog eens tien landen: Estland, Finland, ItaliŽ, Letland, Oostenrijk, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, TsjechiŽ en Zweden.Franse overtreders betalen overigens het slechtst. Van de boetes die zij krijgen wordt maar 56% keurig betaald aan het CJIB. Belgische kentekenhouders kennen het hoogste inningspercentage met 88,5%.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Subtiele verjongingskuur voor Mercedes C Coupť en Cabrio
  Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
  Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren (1) 
Werkstress zorgt voor slaapproblemen (1) 
Test nu uw persoonlijkheid: goed/fout (3) 
'Vertrouwenspersoon moet stevigere positie krijgen' (1) 
In zes stappen naar meer arbeidsvreugde (1) 
Lonen stijgen, koopkracht blijft achter (2) 
Hoe beÔnvloedt een hoge beloning de prestaties? (3) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Werkstress zorgt voor slaapproblemen
Een op vijf Nederlanders heeft weleens seks met collega
Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
GDPR compliance vereist realtime inzicht en adaptief leren
Nederlandse CMO worstelt met snelheid digitale transformatie
Gebrek aan personeel remt recordgroei zonne-energie
Aukje Kuypers Zakenvrouw van het Jaar 2018
Marketing automation belangrijkste trend voor 2018
Logingegevens populairste doelwit van cybercriminelen
Nederlander vindt zichzelf slechte onderhandelaar
meer top 10
vacatures
meer vacatures