zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Nu officieel: de Tesla Model X

 

30 september 2015 - Is dit de SUV van de toekomst? Als het aan Tesla ligt wel. En die toekomst begint vandaag. Dit is namelijk de productieversie van de Tesla Model X zoals die medio 2016 bij de dealers zal staan.

Tesla heeft met de traditionele gedachten in de autobranche weten te breken. Zij zijn er namelijk in geslaagd om een elektrische auto op de markt te brengen die er goed uit ziet, goed rijdt en een acceptabele actieradius heeft. En met de Model X wil Tesla dit trucje gaan herhalen in het SUV-segment.



Vleugeldeuren
Meest opvallend aan de Model X zijn zijn vleugeldeuren welke door de fabrikant als 'Falcon Doors' worden bestempeld. Ze bieden volgens Tesla de mogelijkheid om ook in zeer krappe ruimtes gemakkelijk in te kunnen stappen of je kinderen vast te zetten. En buiten dat, het staat toch gewoon ongelofelijk cool als je voor de Appie op de parkeerplaats instapt?

Zes- of zevenpersoons
De Falcon Doors bieden toegang tot een interieur dat naar wens is in te richten voor zes of zeven personen, in beide gevallen verdeeld over drie zitrijen. Bagageruimte is er voorin de auto, een belangrijk voordeel van de technische configuratie van de Amerikaanse fabrikant. Onder de motorkap ligt geen techniek en daarmee is er bagageruimte beschikbaar die in een gebruikelijk zes-/zevenpersoons interieur amper overblijft. Een bekend probleem bij MPV en SUV's dat Tesla weet op te lossen.

Gigantische voorruit
Tijdens het rijden profiteren met name de bestuurder en zijn voorpassagier van een panoramische blik, Tesla heeft namelijk de grootste voorruit ter wereld gemonteerd. Die loopt heel ver door in het dak en biedt net als de Opel Astra GTC alsook de Citroën C4 Picasso een prachtig zicht op de zon of de sterren.

90D en P90D met topprestaties
En dan zijn prestaties. Want ook die spreken tot de verbeelding. De Model X is leverbaar als 90D en P90D. In beide gevallen zijn die vierwielaangedreven, maar de vermogens verschillen nogal. De 90D wordt aangedreven door twee elektromotoren van 263 pk; een voor de voorwielen en een voor de achterwielen. En dat maakt het mogelijk om in 5 seconden naar 100 km/h te sprinten. De P90D weet je echt te verbazen. Die heeft eveneens een 262 pk sterke elektromotor voor de voorwielen maar voegt daar een 510 pk sterk exemplaar voor de achterwielen aan toe. En dat betekent vanuit stilstand naar 98 km/h (0 - 60 mph) sprinten in 3,8 seconden. Ga je echt voor stoplichtsprints dan kun je de Ludicrous Speed-upgrade aanvinken en zal die sprint nog 6 tiende sneller verlopen.

Aanhanger mogelijk
Aan concessies lijkt Tesla niet te doen. De topsnelheid ligt in beide gevallen op 250 km/h. En ga je dat niet continu doen dan belooft de fabrikant een actieradius van 400 km. En voor wie met de caravan, boot of motoren op stap wil? De Model X mag 2.200 kg trekken!Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10