zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Van futloos en gestresst naar empowert en vrolijk. . . met goed resultaat.

Door: Wout Plevier,   05-10-2015,   22:56 uur
 

We kunnen bezieling omschrijven als een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme. U bent bezield als u weet waarom u elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uit springt. Lees hier uit ons nieuwe boek interactieve boek SLIM! hoe u uw bezieling aanschakelt en omzet naar een routine die blijft bestaan als een onblusbaar innerlijk vuur. Gelijk het effect als een groep cheerleaders u elke dag aanmoedigt:)

Mayta Braun en ik zijn een interactief boek, over persoonlijke effectiviteit, aan het schrijven.Bent u op zoek naar:

• balans
• koers
• minder stress
• rust
• zekerheid
• plezier
• persoonlijke kracht
• daadkracht 
• meer momenten dat je werkelijk doet wat je wilt doen

Dan is ons nieuwe boek iets voor u. U leest het in 2 uur uit en start dan direct met interactieve oefeningen, elke dag een inspirerend filmpje en audio. Hierdoor zit u binnen 4 weken op de juiste koers. Kortom, u hebt de juiste routine ontworpen om met plezier te leven en werken. U ervaart meer momenten van moeiteloosheid en komt beter in uw vel te zitten. De motor achter dit juiste gevoel, denken en gedrag wordt gevormd door het feit dat uw bezieling, de juiste discipline en talent precies goed "aan" staan. Kortom, u schakelt aan!

Wat is bezieling eigenlijk?
We kunnen bezieling omschrijven als een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme. Je bent bezield als je weet waarom je elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uit springt. Omdat u een dag voor de boeg hebt waarin u inspiratie, voldoening en bestemming beleeft, en geniet van de ervaringen die u hebt. Het leven gaat als vanzelf. Hoe voelt dat aan? Alsof u innerlijk elke dag een groep cheerleaders hebt die u aanmoedigen het beste van uzelf te laten zien. Bezieling maakt dat u in ‘flow’ bent.

Helaas leert de praktijk dat de bezieling vaak ver weg is. Zo is bijvoorbeeld ongeveer 70% van de werkenden tevreden over hun werk. Maar dat is heel wat anders dan gepassioneerd, geïnspireerd en bezield zijn. Want hoewel 70 % tevreden is, gaat slechts één op de vijf werkenden elke dag vol bezieling aan de slag. En ongeveer 15% van de werkenden heeft burn-out klachten. En wat voor het werk geldt, wijkt niet zo heel sterk af van onze privé situatie!

In het werk onderscheiden we zes actuele thema’s die een rol spelen bij het bestaan of ontbreken van bezieling. Deze thema’s geven we weer in het onderstaande schema.
  • inkomensstress, 
  • regeldruk, 
  • imagostress, 
  • productiedruk, 
  • afstemmingsproblemen,
  • juridisering. 
 Energiebronnen en stressoren
Imperfection and absolutely boringDe mate van bezieling hangt vooral samen met het aanwezig zijn van vier energiebronnen. Tegenover die energiebronnen staan verschillende stressoren, waarover we in het vorige hoofdstuk al meer gezegd hebben. Bezieling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de aanwezigheid van de energiebronnen, en burn-out doordat je de stressoren meer ruimte geeft dan de energiebronnen. De belangrijkste energiebronnen en stressoren staan in het onderstaande schema.

Energiebronnen
1) passend werk hebben
2) leren en zich kunnen ontwikkelen op het werk
3) een positieve balans tussen ‘investeringen’ en ‘opbrengsten’, ofwel, tussen wat u er instopt en wat u er voor terug krijgt
4) afwisselend werk hebben.

Stressoren 
1) emotionele dissonantie (zich anders moeten uiten dan men zich voelt)
2) een verstoorde werk-privé balans
3) hoge werkdruk
4) emotionele belasting.

Boredom at WorkWe ervaren leegte zonder dat we echt in staat zijn een antwoord te vinden. We proberen van alles uit om te ontsnappen uit die situatie. We negeren, houden vol tegen beter weten in, sublimeren, onderdrukken, zitten bij de pakken neer, zijn slachtoffer van de omstandigheden, worden gefrustreerd en kwaad, forceren, hebben verdriet, worden depressief of ziek, balen, en geven anderen en de wereld de schuld. Tegelijkertijd zoeken we naar passie, vervulling, voldoening, bestemming, en een levensdoel. Het is in essentie allemaal een bewust of zelfs onbewust verlangen naar de essentie, en dat is bezieling.

Bezieling is persoonlijk, ieder heeft zijn eigen blauwdruk voor wat hij of zij wenst te ervaren. Ontdekken wat uw innerlijke motivatie is, is de grootste stap maar tegelijk ook de moeilijkste stap. U moet uit uw comfortzone durven te komen. Daarna wordt het eenvoudig, omdat u steeds meer gaat handelen in lijn met uw innerlijke motivatie.

En als u handelt in lijn met wat u bezielt gaan uw dagelijkse ervaringen u helpen, omdat u meer en meer voldoening en succes ervaart. Het leven wordt weer kinderlijk eenvoudig en het enthousiasme geeft u weer de energie die u nodig hebt om het onmogelijke mogelijk te maken. 

*Uit Mayta Braun en Wout Plevier: SLIM! Mayta's visie over bezieling!  Leer hier meer hoe dit werkt!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
In welke mate voelt u zich bezield op uw werk?
 
100%
75%
50%
25%
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10