26 augustus 2015 - Olievoorraden in de Verenigde Staten zijn in de week eindigend op 21 augustus gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het ministerie van Energie.
Voorraden ruwe olie namen met 5,5 miljoen vaten af tot 450,8 miljoen vaten. Benzinevoorraden stegen met 1,7 miljoen...
26 augustus 2015 - De Nederlandse oliedienstverleners zijn woensdagmiddag koplopers op het Damrak. Fugro noteert 4,5 procent hoger en SBM Offshore wint 3,6 procent.
De koersen hadden de wind in de rug nadat het Amerikaanse Schlumberger een akkoord bereikte over de overname van sectorgenoot Cameron voor...
26 augustus 2015 - ArcelorMittal heeft afgelopen maandag een meerjarige steunlijn gebroken en bereikte daarmee het laagste koersniveau sinds 2004.
Net als de bredere aandelenmarkt deed de staalreus afgelopen maandag een sprong in het diepe vanwege zorgen over met name de economische ontwikkelingen in China.
ArcelorMittal brak...
26 augustus 2015 - Wall Street gaat woensdag vermoedelijk flink hoger openen. Ruim een half uur voor de openinszoemer noteerden de futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq meer dan 2,5 procent in het groen.
Dinsdag leek Wall Street op weg naar een hoger slot, maar tegen het einde van de handelsdag werden de opgebouwde winsten ingeleverd en sloten de beurzen voor de zesde dag op rij in het rood.
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus reageren beleggers momenteel met name op de berichtgeving uit het oosten. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die rekent op een aanhoudend hoge volatiliteit. Voorbeurs bleken de duurzame goederen in juli gestegen met 2,0 procent. In juni was er nog sprake van groei van 4,1 procent.
"De bedrijfsinvesteringen zijn weer aan het opkrabbelen van de impact van de dure dollar en de lage olieprijs", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Het is evenwel geen cijfer dat volgens Marey de Federal Reserve zal doen overhalen om in september de rente te verhogen. "Daarvoor zijn de inflatievooruitzichten te somber", zo meent de marktkenner. Wel vergroot het de kans dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar de rente zal verhogen in plaats van dit door te schuiven naar volgend jaar.
Donderdag staat de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda.
"Een renteverhoging ligt op tafel, al is het onzeker of de Fed [in september] effectief het startschot zal geven voor een verstrakking van het beleid", aldus analist Joke Mertens van KBC. Positief is daarbij volgens Mertens dat de inflatie in Amerika afgelopen maand aantrok. "De recente, forse daling van de olieprijs dreigt de inflatie de volgende maanden echter opnieuw omlaag te duwen", nuanceerde de analist.
De Chinese centrale bank kondigde dinsdag reeds aan om per vandaag zowel de beleningsrente als de depositorente met 25 basispunten te verlagen. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO, die daaraan toevoegde dat "ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren".
"Ondanks de twijfels over hun betrouwbaarheid zullen ook de Chinese economische cijfers belangrijk blijven voor het marktsentiment", voorziet Mertens van KBC.
De euro/dollar werd woensdag meer dan een procent lager verhandeld op 1,1369. Later vanmiddag volgen nog de wekelijkse olievoorraden. De olieprijs stijgt in aanloop naar deze publicatie. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 39,64 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent duurder op 43,45 dollar.
26 augustus 2015 - Orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zijn in juli opnieuw gestegen, maar wel in een lager tempo. Dit meldde het ministerie van Handel woensdag.
In juli namen de orders voor duurzame goederen op maandbasis toe met 2,0 procent na een...
26 augustus 2015 - De Implied Volatility Index (IVIx) van de AEX noteerde woensdagmiddag bij een stand van circa 428 punten op 32,5 procent. De volatiliteit is daarmee ruim 6 procent hoger dan vorige week.
"Er is nog geen rust op de beurzen. Met forse koersuitslagen...
26 augustus 2015 - Wall Street is woensdag op weg naar een flink hogere opening, waarbij de markt in de ban is van China. Richting de klok van één uur noteerden de futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tot 2,0 procent in het groen.
Dinsdag leek Wall Street op weg naar een hoger slot, maar tegen het einde van de handelsdag werden de opgebouwde winsten ingeleverd en sloten de beurzen alsnog in het rood.
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus reageren beleggers momenteel met name op de berichtgeving uit het oosten. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die rekent op een aanhoudend hoge volatiliteit.
Vanmiddag komen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en de olievoorraden naar buiten en op donderdag staan de groeiramingen over het tweede kwartaal op de rol. Cijfers over de Amerikaanse inflatie besluiten de week op vrijdag.
Donderdag staat verder de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".
"Een renteverhoging ligt op tafel, al is het onzeker of de Fed [in september] effectief het startschot zal geven voor een verstrakking van het beleid", aldus analist Joke Mertens van KBC. Positief is daarbij volgens Mertens dat de inflatie in Amerika afgelopen maand aantrok. "De recente, forse daling van de olieprijs dreigt de inflatie de volgende maanden echter opnieuw omlaag te duwen", voorziet de analist evenwel.
De Chinese centrale bank kondigde dinsdag reeds aan om per vandaag zowel de beleningsrente als de depositorente met 25 basispunten te verlagen. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO, die daaraan toevoegde dat "ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren".
"Ondanks de twijfels over hun betrouwbaarheid zullen ook de Chinese economische cijfers belangrijk blijven voor het marktsentiment", voorziet Mertens van KBC.
De euro/dollar werd woensdag 0,8 procent lager verhandeld op 1,1432. De olieprijs liet weinig beweging zien. Zowel de oktober-futures op een vat West Texas Intermediate als op een vat Brent stegen fractioneel.
26 augustus 2015 - De economie in de OESO-regio is in het tweede kwartaal van 2015 in een lager tempo gegroeid. Dit meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling woensdag in een rapport op basis van voorlopige cijfers.
De groei was met 0,4 procent iets...
26 augustus 2015 - Schlumberger heeft een akkoord gesloten met Cameron over een overname. Dit maakten de twee Amerikaanse oliedienstverleners woensdag voorbeurs bekend.
Met de overname is een bedrag van 14,8 miljard dollar gemoeid. Aandeelhouders van Cameron ontvangen per aandeel 14,44 dollar in contantene en 0,716...
26 augustus 2015 - De Amsterdamse beurzen hebben woensdag de stevige verliezen aan het begin van de handelsdag iets teruggebracht.
De AEX daalde 1,7 procent op 429,29 punten, terwijl de AMX 1,2 procent in het rood noteerde. In de voorgaande twee handelsdagen beleefde de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog een enorm volatiel koersverloop, met een min van 5,2 procent op maandag en een winst van 4,1 procent op dinsdag.
"De Aziatische markten bleken weer grillig, waardoor de positieve trend van dinsdag niet kon worden doorgezet vanochtend," aldus Rein Schutte van Indexus. De beleggingsadviseur zag gisteravond de Amerikaanse beurzen al een ommezwaai maken van een plus eerder op de handelsdag naar rode slotstanden. Het positieve effect van de renteverlaging in China was daarmee alweer tenietgedaan, meende Schutte.
Volgens de beleggingsadviseur reageren beleggers momenteel met name op headlines. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die verwacht dat de volatiliteit "nog wel even" hoog zal blijven.
Beleggers moesten het verder stellen met een vrijwel lege beursagenda. Vanmiddag komen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en de olievoorraden naar buiten en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de rol. Cijfers over de Amerikaanse en Duitse inflatie besluiten de week op vrijdag.
Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".
Het muntpaar euro/dollar daalde woensdagochtend 0,5 procent op 1,1460.
26 augustus 2015 - Gemalto heeft in de eerste zes maanden van 2015 een hogere omzet en operationele winst behaald dan een jaar eerder. Dit bleek uit een rondgang door ABM Financial News onder analisten.
De omzet tegen constante wisselkoersen kwam in de eerste jaarhelft naar verwachting 7 procent hoger uit op jaarbasis op 1.472 miljoen euro, dat wil zeggen met inachtneming van het overgenomen SafeNet. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de omzetgroei van de Franse digitale beveiliger met een notering aan het Damrak volgens Morgan Stanley evenwel nog 7,3 procent.
De operationele winst steeg volgens Morgan Stanley vergeleken met dezelfde periode vorig jaar van 120 miljoen naar 174 miljoen euro, wat een neerkomt op een winstmarge van 11,7 procent. In de eerste jaarhelft van 2014 bedroeg de winstmarge volgens de marktvorsers nog 10,6 procent.
De nettowinst kwam volgens analisten van Rabobank vrijwel onveranderd uit op 95 miljoen euro.
25 augustus 2015 - Wall Street is ondanks een goede start alsnog in het rood gesloten. Een renteverlaging in China en overwegend goed macro-economisch nieuws uit eigen land konden Amerikaanse beleggers onvoldoende inspireren.
De Dow Jones index verloor dinsdag 1,3 procent op 15.666,44 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,4 procent in op 1.867,62 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,4 procent in het rood op 4.506,49 punten. Daarmee sloot Wall Street voor de zesde dag op rij lager.
Het sentiment kreeg aanvankelijk nog een flinke steun in de rug van de People’s Bank of China. De centrale bank verlaagde, niet verrassend, de rente per woensdag. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO.
De beleningsrente werd voor de vijfde keer sinds november 2014 verlaagt, van 4,85 procent naar 4,60 procent. Ook de depositorente werd met 25 basispunten naar beneden bijgesteld.
Kounis verwacht dat Shanghai nog meer uit de kast zal trekken indien de getroffen maatregelen onvoldoende blijken. "Ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren", aldus de econoom van ABN AMRO.
Uit Amerika zelf kwam goed nieuws. De huizenprijzen stegen en er werden meer nieuwe woningen verkocht. Verder tankte de consument aan vertrouwen. De vertrouwensindex steeg van 91,0 in juli naar 101,5 in augustus.
De voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector wees op een aanhoudende groei van de Amerikaanse dienstensector, hoewel in een iets lager tempo.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1490. Maandagavond bij het sluiten van Wall Street was dit nog 1,1599. Olie herstelde na de enorme dalingen van de afgelopen weken. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,6 procent in prijs naar 38,84 dollar en een vat Brent olie werd 0,6 procent duurder op 42,93 dollar.
25 augustus 2015 - Wall Street is op weg naar een groen slot. Op minder dan een uur voor de slotzoemer noteerden de Dow Jones en de breder samengestelde S&P 500 index ruim 1,5 procent hoger. Techbeurs Nasdaq dikte zelfs meer dan 2,5 procent in waarde aan.
Het sentiment kreeg een fikse steun in de rug door de People’s Bank of China. De centrale bank verlaagde, niet verrassend, de rente per woensdag. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO.
De beleningsrente werd voor de vijfde keer sinds november 2014 verlaagd, van 4,85 procent naar 4,60 procent. Ook de depositorente werd met 25 basispunten naar beneden bijgesteld.
Kounis verwacht dat Shanghai nog meer uit de kast zal trekken indien de getroffen maatregelen onvoldoende blijken. "Ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren", aldus de econoom van ABN AMRO.
Uit Amerika zelf kwam goed nieuws. De huizenprijzen stegen en er werden meer nieuwe woningen verkocht. Verder tankte de consument aan vertrouwen. De vertrouwensindex steeg van 91,0 in juli naar 101,5 in augustus.
De voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector wees op een aanhoudende groei van de Amerikaanse dienstensector, hoewel in een iets lager tempo.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1412. Maandagavond bij het sluiten van Wall Street was dit nog 1,1599. Olie herstelde na de enorme dalingen van de afgelopen weken. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,8 procent in prijs naar 39,29 dollar en een vat Brent olie werd 1,3 procent duurder op 43,22 dollar.
In de Dow Jones was Apple koploper met een koerswinst van 4,4 procent. CEO Tim Cook mailde maandag voorbeurs aan presentator Jim Cramer van zakenzender CNBC dat Apple nog altijd sterke groei boekt in China. De vraag naar iPhones zou volgens de topman zelfs versneld zijn in de afgelopen weken. Cook benadrukte dat hij de toekomst niet kan voorspellen, maar "onze prestatie is dit jaar vooralsnog geruststellend". China geldt als belangrijke groeimarkt voor de Amerikaanse technologiegigant. De mail kan evenwel consequenties hebben voor Cook, omdat deze mogelijk in strijd is met de regels die de toezichthouder hanteert over wat een topman wel en niet kan zeggen.