26 augustus 2015 - Wall Street is woensdag op weg naar een flink hogere opening, waarbij de markt in de ban is van China. Richting de klok van één uur noteerden de futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tot 2,0 procent in het groen.
Dinsdag leek Wall Street op weg naar een hoger slot, maar tegen het einde van de handelsdag werden de opgebouwde winsten ingeleverd en sloten de beurzen alsnog in het rood.
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus reageren beleggers momenteel met name op de berichtgeving uit het oosten. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die rekent op een aanhoudend hoge volatiliteit.
Vanmiddag komen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en de olievoorraden naar buiten en op donderdag staan de groeiramingen over het tweede kwartaal op de rol. Cijfers over de Amerikaanse inflatie besluiten de week op vrijdag.
Donderdag staat verder de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".
"Een renteverhoging ligt op tafel, al is het onzeker of de Fed [in september] effectief het startschot zal geven voor een verstrakking van het beleid", aldus analist Joke Mertens van KBC. Positief is daarbij volgens Mertens dat de inflatie in Amerika afgelopen maand aantrok. "De recente, forse daling van de olieprijs dreigt de inflatie de volgende maanden echter opnieuw omlaag te duwen", voorziet de analist evenwel.
De Chinese centrale bank kondigde dinsdag reeds aan om per vandaag zowel de beleningsrente als de depositorente met 25 basispunten te verlagen. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO, die daaraan toevoegde dat "ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren".
"Ondanks de twijfels over hun betrouwbaarheid zullen ook de Chinese economische cijfers belangrijk blijven voor het marktsentiment", voorziet Mertens van KBC.
De euro/dollar werd woensdag 0,8 procent lager verhandeld op 1,1432. De olieprijs liet weinig beweging zien. Zowel de oktober-futures op een vat West Texas Intermediate als op een vat Brent stegen fractioneel.