zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Het effect van emoties op uw beslissingen

Door: Frank van Marwijk
 
Zijn mensen rationele wezens die doorslaggevende beslissingen gewoonlijk pas nemen na doordachte afweging of laten we ons bij onze besluitvorming vooral sturen door emoties? De meeste mensen hebben van zichzelf het idee dat zij steeds goed nadenken voordat zij een belangrijk besluit nemen. Toch wordt deze veronderstelling weinig ondersteund door de wetenschap. Onder andere Prof. Dr. Ap Dijksterhuis en Dr. Dan Hill concludeerden onafhankelijk van elkaar, dat mensen hun beslissingen voor 95 procent nemen op basis van onbewuste keuzes en emoties in plaats van rationele afwegingen. Met dit besef is het belangrijk dat u beter leert luisteren naar uw gevoel als u beslissingen neemt. Verder is het zinvol dat u de emoties van anderen leert herkennen en daarop anticipeert.


Onbewust denken
Als we bewust nadenken wanneer we een keuze maken, wegen we de voors en tegens tegen elkaar af. Dit proces is niet altijd eenvoudig, maar het voordeel is dat we de controle behouden over de besluiten die we nemen. Zo ontstaat het idee dat onze beslissing beter zal zijn als we daarover goed nadenken, dan wanneer we een besluit nemen op ons gevoel of impuls. Wij identificeren ons met ons bewustzijn en zien ons onbewuste eerder als een inferieur, dierlijk en oncontroleerbaar deel van onszelf. Ap Dijksterhuis hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen neemt in zijn boek Het slimme onbewuste enige afstand van de ideeën over het dierlijke onbewuste zoals die ooit door Freud zijn geschetst.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10