zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe kan ik zelf een sollicitant screenen?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Momenteel hebben wij weer enkele vacatures en zijn wij druk aan  het werven en selecteren. In een oriënterend gesprek krijg ik meestal een redelijk goede indruk van een kandidaat maar soms is er wat twijfel. De keuze van kandidaten is niet zo ruim dat je zo'n twijfelgeval gelijk wilt afwijzen. Welke mogelijkheden zijn er om kandidaten te screenen zonder dat je direct van een bureau gebruik moet gaan maken. Diploma's, referenties en legitimatie liggen voor de hand maar hoe ver kan/mag je als werkgever gaan?"

Antwoord
Het werven en selecteren van mensen is een vak apart en inderdaad wil je de twijfels elimineren bij je keuze in het proces van selecteren. Als werkgever wil je zeker meer informatie dan diploma’s, referenties en legitimatie.

Zelf doen
Als je werving en en selectie serieus oppakt, dan wil je daar wellicht een procedure voor opzetten. Het begint er al mee dat je duidelijk hebt wat voor kandidaten je zoekt, maar ook welke kandidaten op lange termijn passen bij je bedrijf. Ook duidelijk hebben wat je niet zoekt helpt al. Daarna is het sollicitatiegesprek belangrijk. Met name de gespreksvoering. Welke vragen heb je, wat wil je precies weten en wat laat je de kandidaat zelf horen vertellen? Hoe ga je om met de informatie die je krijgt. Hoe persoonlijk kun je zijn? Is de kandidaat bereid de nodige vaardigheden aan te leren? Hoe observeer je de kandidaat op houding en gedrag. Hoe leg je een dossier aan, wat is de verdere procedure (bewaartermijn in portefeuille etcetera)? 

Meerdere gesprekken

Vaak zie je dat mensen meerdere gesprekken nodig hebben om tot een gedegen beslissing te komen. Laat bij twijfel iemand nog een keer op gesprek komen en zelf een derde keer. Zorg ervoor dat meerdere mensen het gesprek met de kandidaten voeren.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10