zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

De mensheid samengevat in een notendop?

Door: Michel Hoetmer
 
Weinig maakt zo’n verwarrende indruk op ons als het gedrag van onze medemens. Mensen verkeren liever niet in een ‘staat van verwarring’. En dus zijn wij behept met een onstilbare honger naar het scheppen van orde in de chaos. Een populaire manier om het gedrag van anderen te ordenen is het werken met modellen voor gedragstijlen. De vraag is: welk praktisch nut hebben deze modellen?

De bedrieglijke eerste indruk
Een bekakte Engelse dame, inderdaad zo’n Bouquet type – of is het Bucket? – mag met haar man mee op zakenreis. Uiteraard vliegen ze businessclass. Eenmaal in de lucht en van de eerste opwinding bekomen, neemt ze de tijd om de andere, bevoorrechte passagiers, in zich op te nemen. Achter haar zit een man gekleed in een spijkerbroek en t-shirt. Dit komt haar vreemd over. Wat doet zo’n sjofel figuur in ‘haar’ businessclass? Ze wenkt de stewardess en zegt: "Mevrouw ik geloof dat er iemand achter me zit die hier niet thuis hoort!" De stewardess kijkt even naar de man en schrikt zich een hoedje. Met enige moeite trekt ze haar gezicht weer in de plooi: "Mevrouw als er één persoon het voorrecht heeft om bij ons in de businessclass te vliegen is het wel meneer Bono, de leadzanger van U2!" Eerste indrukken kunnen bedrieglijk zijn.

Mensen ‘leren’ op eerste indrukken af te gaan
Wij hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de eerste indruk blijkt niet altijd de beste indruk. Het vervelende van dergelijke indrukken is dat ze vaak blijvend zijn. Mensen hebben de neiging om actueel gedrag steeds te vergelijken met de eerste indruk. Sterker: ze verklaren onbewust het gedrag van anderen vanuit die eerste momentopname. Met alle nare gevolgen van dien. Het is dan wel heel vreemd dat men juist in trainingen en de literatuur, deze etikettenplakkerij bevordert.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10