zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe voer ik een persoonlijk ontwikkelingsgesprek?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"In mijn organisatie beginnen wij binnenkort met het voeren van persoonlijke ontwikkelingsgesprekken. Deze gesprekken gaan over het functioneren van de medewerker, zijn toekomst maar ook over het werk zelf. Hoe voer ik zo'n gesprek en zijn er checklists of instrumenten om na te gaan wat mijn stijl hierin is? Ik weet dat er curussen zijn op dit gebied, maar liever heb ik een korte, praktische handleiding."

Antwoord
Ik kan je geen kant en klare instrumenten en checklist verstrekken of opgeven voor het testen van leidinggevende stijlen en persoonlijke ontwikkelingsgesprekken, zonder eerst de specifiek situatie en doelstellingte kennen.

Handleiding
Als je een handleiding wilt schrijven zul je je meer moeten verdiepen in de onderwerpen die spelen. Als je geen cursus of coaching hierbij wilt, dan is het handig om naslagwerken te raadplegen. Op Managersonline.nl staan boeken vermeld die je tegemoet kunnen komen. E zijn ook standaardtesten beschikbaar via de site en uitgebreide testen bij allerlei instanties en bureaus. Kijk ook rond bij collega-bedrijven en in je netwerk.

Van output naar input
Begin eerst te bepalen wat je doel is. Gaat het om het voeren van functioneringsgesprekken, om persoonlijke opleidingsplannen, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering, organisatieontwikkeling of iets anders? De achtergrond van de vraag is relevant, als ook het resultaat wat de vraagsteller beoogt. Daarna zul je structureel iets moeten uitrollen in de organisatie. Een functioneringsgesprek kan als eerste gevoerd worden. In een dergelijk gesprek gaat het erom wat goed gaat in de functie en wat niet en wat beter kan (oplossingen/afspraken). Zie ook mijn andere artikelen over het onderwerp functioneringsgesprekken. Vervolgens kun je een persoonlijk opleidingsplan per medewerker gaan opstellen en bepalen wat nodig is om te ontwikkelen ten behoeve van de organisatie. Het kan om persoonlijke wensen, behoeften van de medewerker gaan, maar ook om noodzakelijke ontwikkelingstrajecten die organisatiegebonden zijn. Probeer te achterhalen waar het accent ligt. Heeft de organisatie meer deskundigheid nodig of wil de organisatie medewerkers extra belonen door ze tegemoet te komen in hun persoonlijke ontwikkeling?
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10