zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe creëer ik een zelfsturend en zelflerend team?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Binnenkort start ik als teamleider in en nieuw bedrijf. Het team bestaat uit 27 medewerkers, verdeeld over diverse productiehallen. Enkele van deze medewekers sturen weer kleinere groepjes aan. Deze hebben zeer veel productie/ en technische kennis in huis. Op dit moment ben ik fysiek de meeste werkplekken aan het "inleren". Zo kan ik niet alleen de werkzaamheden maar ook de medewekers beter leren kennen. Mijn doel is om een zelfstandig, zelflerend en zelfsturend team te vormen waarbij ik een goede sfeer en loyaliteit heel belangrijk vind. Heb jij voor mij echte bruikbare tips?"

Antwoord
Het is al een pre dat je met (materie)deskundigen te maken hebt. Dat geeft al aan dat er zelfstandig en zelfsturend gewerkt kan worden, wat past bij je doel. Daar kun je je leidinggevende stijl op aanpassen. Dat houdt in dat je in principe niet hoeft te instrueren bij de huidige werkzaamheden, maar kunt volstaan delegeren en coachen en waar nodig participeren. Voor meerinformatie over leidinggeven kun je enkele van de vorige artikelen raadplegen.

Doelen halen en krachtenvelden
Je focus is goed. Met je doelstellingen zet je namelijk de randvoorwaarden goed neer en werk je aan draagvlak. Daarmee creëer je een stevige basis voor verdere ontwikkeling van je hele afdeling en zo kun je de beoogde doelenhalen.Zelf raak je nu vertrouwt met de materie, de omgangsvormen, de mensen en hun kennis en kunde. Beloof in het begin niet te veel, omdat je de krachtenvelden van de organisatie nog moet leren kennen en je je niet kunt permitteren om irreële verwachtingen te scheppen. Leer de krachtenvelden eerst goed kennen.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10