zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe kom ik zelfverzekerder over?

Door: Asha Kalijan
 
Iedere keer als ik in een nieuwe functie kom krijg ik te horen dat ik onzeker overkom. Ook nu weer tijdens mijn middenkaderopleiding krijg ik deze feedback. Ik heb hier nu last van omdat studiegenoten en docenten aangeven mij hierdoor niet als leidinggevende te zouden willen. Collega's op de werkvloer, famillie en vrienden herkennen dit absoluut niet. Zelf denk ik dat het komt doordat ik dingen goed wil doen en veel vragen stel om mijn standpunt te kunnen bepalen. Wat te doen?

Vraag:
Iedere keer als ik in een nieuwe functie kom krijg ik te horen dat ik onzeker overkom. Ook nu weer tijdens mijn middenkaderopleiding krijg ik deze feedback. Ik heb hier nu last van omdat studiegenoten en docenten aangeven mij hierdoor niet als leidinggevende te zouden willen. Collega's op de werkvloer, famillie en vrienden herkennen dit absoluut niet. Zelf denk ik dat het komt doordat ik dingen goed wil doen en veel vragen stel om mijn standpunt te kunnen bepalen. Wat te doen?

Antwoord:
Mensen die extern gericht zijn, ontlenen hun mening over hun functioneren aan de hand van buiten opgelegde maatstaven. Als je relatiegericht bent, dan wil je dat iedereen een goed gevoel heeft. Dat zal niet altijd lukken. Je zult ook taakgericht moeten zijn als leidinggevende om je doelen te halen.

Als je meningen alleen aanhoort en er niets mee doet of niet kenbaar maakt waarom je dat wil weten, dan is het of je geen eigen gedachten hebt en/of onzeker bent. Als mensen de indruk krijgen dat je vragen stelt, puur om vragen te stellen en informatie te verzamelen, dan wekt dat de indruk dat je dingen niet weet en dat je geen informatie uitwisselt. Het kan zelfs zo zijn dat het overkomt alsof je jezelf veilig stelt, om niet iets tegen de zin van de ander te doen.

Wel of niet onzeker
Het is tegenstrijdig dat je opmerkt dat je in nieuwe functies te horen krijgt dat je onzeker overkomt, terwijl je collega’s op de werkvloer die onzekerheid niet herkennen. Is het zo dat je onzeker bent of kom je alleen onzeker over?

Als je de meningen van anderen aanhoort om je standpunt te bepalen, is mijn vraag of je om te beginnen wel een eigen mening hebt en wat je doet als je eigen standpunt heel anders is dan die van anderen. Baseer je mening niet alleen op opmerkingen van anderen. De eerste stap is kennis en acceptatie van wat er werkelijk speelt.

Zelfbeeld
Over het algemeen is er sprake van congruentie tussen de non-verbale en verbale uitingen van een persoon. Hoe je overkomt op anderen, heeft vaak met je zelfbeeld te maken en daarom is het goed om even stil te staan bij hoe je bewust of onbewust over jezelf denkt. Welke factoren bepalen je zelfbeeld?

Het beeld dat anderen van je hebben wordt bepaald door de manier waarop je overkomt, iets zegt, vraagt en reageert. Wil je andere reacties op je gedrag, dan zul je anders moeten handelen, zonder jezelf te verloochenen.

Praktijk en opleiding
De praktijk is je referentiekader. De opleiding kun je goed gebruiken om te oefenen en feedback te vragen. Als ze vinden dat je onzeker overkomt, vraag dan waaruit ze dat opmaken. Ga voor jezelf na of dat klopt met wat jij voor ogen had, maak dat kenbaar en vraag hoe je het anders zou kunnen doen. Het gaat er om dat je leert om je bewust te worden van de non-verbale signalen die jij uitzendt en de interpretatie van je (non-) verbale boodschappen door anderen.

Meer inbreng
Ik geloof graag dat je goed luistert en observeert. Maar je wordt daarnaast beoordeeld op je inbreng en de manier waarop je dat doet.Tijdens interacties tussen mensen wordt namelijk ook van de luisteraar actieve deelname verwacht. En alleen vragen stellen zonder bijvoorbeeld de context van de vraag te schetsen, geeft geen interactie.

Je kunt op verschillende manieren inbreng hebben. Bij een vraag kun je de vraag inleiden door het doel van de vraag te vertellen. Er zijn ook verschillende manieren om vragen te stellen, afhankelijk van het gewenste resultaat. Je kunt met vragen sturen, analyseren en/of informeren.

Als je informatie/meningen nodig hebt om je standpunt te bepalen kun je zelfverzekerd overkomen, door in plaats van te vragen, krachtig te zeggen “ ik ben benieuwd naar je mening in deze, want…”.

Breng verder je eventuele standpunten, gedachten en je gevoelens onder woorden, geef zo nu en dan je eigen mening in plaats van vragen te stellen en maak duidelijk wat je wilt.

Leidinggeven
Van een leidinggevende wordt een professionele houding verwacht en dat gaat samen met zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen. Door te luisteren en te observeren krijg je veel informatie en kun je achterhalen wat er leeft. Aan de andere kant wordt er leiding van je gevraagd. In je functie zul je daarom zaken (directief) moeten kunnen aangeven, ze beargumenteren en bespreekbaar maken en daar beslissingen over kunnen nemen.

Asha Kalijan

Literatuurtip
 • Hoe manage ik mijn manager? - Marco Cevat

  Klik hier voor meer artikelen van Asha Kalijan.

  Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

  Asha Kalijan is directeur van Adimco en houdt zich op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling bezig met advies, implementatie en coaching. De wederzijdse invloed tussen mens en organisatie staat centraal in haar benadering. Ze coacht tevens managers bij het verbeteren van hun persoonlijke effectiviteit.

  Vraag het Asha
  Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

  Naam

  Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Asha)

  Vraag

   

  Gratis toegang

  Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

  Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

  GRATIS REGISTREREN
   
  Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

  E-mailadres:
  Uw persoonlijke wachtwoord:
  Wachtwoord vergeten?
 •  
   
  advertorial
  A life changing event
  Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
  Lees verder
  Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
  Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview (Review marketing)
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  reacties
  Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
  Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
  Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (1) 
  Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
  Kortsluiting bij energieleveranciers (2) 
  Aantal bijstandsontvangers met 24. 000 afgenomen (1) 
  Kwart Nederlanders misdraagt zich tijdens carnaval  (1) 
  top10
  Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)
  Werkgever bemoeit zich graag met privéproblemen medewerker
  Inbreng van één op de vier werknemers wordt niet serieus genomen
  Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie
  32 procent van de IT-managers omarmt Continuous Testing
  93 procent is niet bang voor werkloosheid door robots
  HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder
  Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
  Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
  Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
  meer top 10