zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Tips voor gebrek aan discipline

Door: John Vrakking Vrakking,   18-02-2011,   16:25 uur
 

‘Een goed begin is het halve werk’. Mooi, maar méér dan dat is het ook niet. Wie veel opstart en niets afmaakt, leeft in een wereld met losse eindjes. Met aangesproken budgetten, maar geen tastbaar resultaat. Met veel hoog gespannen verwachtingen en geen voorgang. Druk, druk, druk, en niets uit uw vingers. Hoe gaat u om met gebrek aan discipline?

Discpline: afspraak met jezelf


Het niet nakomen van gemaakte afspraken levert frustratie op. Ga maar na: u vraagt de schilder om een offerte te doen voor dubbel glas, maar de man komt niet opdraven. Inmiddels is de grootste winterkou voorbij, maar de subsidie-termijn ook.
Ergerlijker is het haast nog als u afspraken met uzelf niet nakomt: diezelfde schilder, diezelfde isolerende beglazing… en u hebt, nu het te laat is voor de subsidie, nog niet eens offerte aangevraagd!
 
‘Elke reis begint met de eerste stap’
Gebrek aan discipline zit voortgang in de weg. Vanaf het punt waar u staat komt u geen stap verder. Maar wie een begin weet te maken en het opbrengt om de vaart erin te houden, krijgt voorsprong. Een voorsprong op een concurrent, maar vooral ook op zichzelf.
Dat kan gelden voor ondernemers die ‘ooit’ nog eens hun strategie moeten uitwerken, individuele medewerkers die ‘toch eindelijk’ hun LinkedIn-account zouden moeten opzetten, een secretaresse die ‘hoognodig’ eens een cursus Outlook moet gaan volgen.
Elk van die doelstellingen helpen, eenmaal gerealiseerd, tot voortgang of een verbetering. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard en tien tegen één dat u na afloop verzucht: ‘het is me meegevallen’.
 
Een olifant eet je niet ineens, maar in stukjes.
Wie discipline op kan brengen, kan nagenoeg elk doel realiseren. Het kan dan helpen om een groot doel op te splitsen in kleinere subdoelen. Dat maakt het makkelijker om te starten en om een eerste tussenresultaat in beeld te brengen.
Voor wie aan een grote, nieuwe taak begint zit misschien de onzekerheid in de weg. "Kan ik dat wel, heb ik daar voldoende ervaring voor?" Dat antwoord hebt u pas als u begonnen bent. Een project als ‘inkomende post alleen nog als digitaal document de organisatie in’ is groot, veel omvattend en het heeft grote consequenties. De uitvoering ervan vraagt veel tijd en een flink budget. Wie zich dan laat weerhouden door onzekerheid, maakt niet eens een begin. Dat begin zou in dit geval kunnen bestaan uit een inventarisatie van gebruikers-ervaringen. "Wie hebben dit al geïmplementeerd? Waar werken ze mee, waar zijn ze tegenaan gelopen?"

In de praktijk
Die eerste stap helpt om een goed begin te maken. En of het ook al het halve werk is, weet ik niet. Ik zou in elk geval willen aanraden om in elk geval een begin te maken. Van mezelf weet ik dat ik een geweldige baan heb, maar ook dat ik voor behoorlijke ‘uitdagingen’ heb gestaan. Daarbij zijn stapje voor stapje knelpunten overwonnen. Aan het begin heb ik mezelf de vraag gesteld ‘wat wil ik bereiken en wat moet ik daarvoor doen?’. En ik ben begonnen met bewegen, elke dag een stukje, dichter naar het doel. Gedisciplineerd volhouden!

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Is het leiderschap niet wat je ervan verwachtte? Kom je niet uit de verf en blijven resultaten achter?

Dat heeft zelden te maken met je kennis en met je tools.
Het gaat om je eigen fundament en de overtuigingen die daarmee samenhangen. 

Samen onderzoeken we wat je zou kunnen versterken: ik help beginnend-leidinggevenden om tot resultaten te komen. Neem contact met me op via www.johnvrakking.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Bram  |   | 
21-02-2011
 | 
09:14 uur
Mooie topic.
Het klopt en is inderdaad het begin van alle grootse projecten.

Zelf starten we te veel kleine sub-projecten die soms later uitgroeien tot een succesverhaal, soms sterven ze een stille dood.
Dat is ook ondernemen. Andere projecten worden gestart en doorverkocht.

En als je een groot project af gerond hebt vragen ze vaak hoe start je hieraan?

Voorbeeld: enkele weken geleden vroegen ze een creatie te maken Vespa 1:1 uit ballonnen. We zijn gestart met de basis, deze mislukte grandioos en we zijn herstart met een andere techniek. Super vlot ging dit. De rest werd er ballon per ballon aan bij gewerkt. Techniek per techniek paste wij toe. Resultaat na 1 avond + nacht doorwerken met 2 ballondesigners stond de vespa 1:1 er!

Het verhaal, je start met een idee en moet proberen door te zetten, doorbijten, doorwerken, en indien het niet lukt herbeginnen tot het klaar is. Dan pas slaag je en heb je succes. Het duurt soms (1 extra nacht omdat we herbegonnen) maar vaak is het resultaat de max!

mijn tip plan dubbel zoveel tijd dat helpt vaak.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10