zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Grote mond over kenniseconomie? Betaal parttimers fulltime!

Door: Ilja van Roon ,   01-05-2006,   08:06 uur
 

Kenniswerkers die parttime willen werken worden gestraft met een onterechte en demotiverende korting op hun loon. Professionals worden niet voor hun tijd maar voor hun kennis betaald, dus bij gelijke productiviteit hoort gelijke beloning. Managers met een grote mond over de kenniseconomie moeten de daad bij het woord voegen en parttimers betalen als fulltimers.


Mijn vrouw en ik hebben beiden gekozen voor het ondernemersschap. Toen we nog in loondienst waren (respectievelijk als advocaat en communicatieadviseur), hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheid om parttime te werken. In ruil voor een extra dag met elkaar en onze kinderen, moesten we 20% salaris inleveren.

Je zou zeggen: een fair deal. We werden immers betaald voor een fulltime dienstverband en als je 20% minder werkt, krijg je 20% minder betaald. Terugkijkend is deze redenering zo krom als een hoepel. Of, beter gezegd, de onderliggende gedachtengang is achterhaald.

lopende band
De aanname in een arbeidsrelatie is dat de werkgever tijd koopt van de werknemer. In die tijd, zeg 40 uur per week, staat de werknemer ter beschikking aan de werkgever om arbeid te verrichten. Zo’n manier van denken heeft zijn wortels in de tijd dat arbeiders nog zwoegend bij de lopende band stonden en productie direct verband hield met de beschikbare tijd.

Maar die visie past niet meer bij de realiteit van vandaag. We leven in een kenniseconomie en de praktijk leert dat de relatie tussen arbeidstijd en productiviteit verre van lineair is. Kenniswerkers bepalen zelf de snelheid van hun lopende band.

denigrerend
Mijn vrouw en ik waren bijvoorbeeld prima in staat ons werk in vier dagen te doen. Het betekende dat we intensiever werkten en minder bij het koffieapparaat stonden, maar we boekten hetzelfde resultaat.

Die korting van 20% voelde dus unfair en overbodig. Het werkte demotiverend en ergens denigrerend: we waren in dienst genomen omdat we professionals waren, maar de impliciete boodschap was dat we slechts productie-units in een werkmachine waren. Natuurlijk geen bewuste keuze van de werkgever, maar wel een uitvloeisel van de geijkte manier van kijken naar een arbeidsrelatie.

loyaliteit en trots
Misschien is het tijd om die aanamen ter discussie te stellen. Tijd staat niet gelijk aan productiviteit en mensen moeten beloond worden voor resultaat en niet aanwezigheid. Kijk eens naar je eigen organisatie: is de manager die zich 60 uur in de week uitslooft nu echt zoveel effectiever dan iemand die 40 uur werkt? En is een parttimer die een dag minder werkt nu echt 20% minder effectief?

Managers die hun mond vol hebben van de kenniseconomie en die luidkeels roepen dat ‘mensen het belangrijkste goed zijn in de organisatie’, zouden het lef moeten hebben de echt gecommitteerde parttimers als fulltimers te betalen. Je bent hetzelfde kwijt, maar je hebt een medeewerker die minstens even effectief is en nog loyaler dan ervoor.

ruimte voor talent
De kenniseconomie draait niet om tijd, maar om het met creativiteit toepassen van kennis op complexe problemen. Tijd is een factor, ja, maar geen dominante of beslissende. Kenniswerkers werken zo lang als ze nodig hebben, en de praktijk is dat goede mensen die gericht werken hun tijd in elk geval niet verdoen.

Wil je als organisatie ruimte creëren voor je talent en zorgen dat ook de middenmoter mee wil blijven draaien, dan moet je het model van geld-voor-tijd loslaten. Niet alleen bonussen, maar ook de primaire beloning voor arbeid moet volledig worden gerelateerd aan output.

 
 Doorsturen    7 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ilja van Roon (Lucid Communication) writes about global business, geopolitics, and technology for Fortune 500 executives, government ministers and entrepreneurs. His book Capture. Deliver. Excel. explains how to apply the principles of business writing and is available as a free download.
 

Laatste weblogs

  Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
  Hoe ga je van "superdruk en ik heb niets af" naar rustig werken met focus "het was een leuke dag en de belangrijke dingen zijn klaar"?
  Hoe fix je een verstoorde privé-werk balans?
 
reacties
 
Jan Maasland  |   | 
2-05-2006
 | 
05:06 uur
Ilja, je houdt je betoog op het verkeerde forum, naar mijn idee. Als werkgevers, ondernemers en managers zouden mogen belonen op eindresultaat, zouden ze er vandaag nog voor tekenen. In de weg zitten: vakbonden, OR's, SER, (algemeen verbindend verklaarde) cao's, PvdA/SP/Groenlinks, et cetera. Die zitten, zoals voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels het treffend noemt 'allemaal nog in het industriële tijdperk'.
Norman Dragt  |   | 
2-05-2006
 | 
11:54 uur
Er zit natuurlijk wel een haakje aan dit idee. En dat haakje is het menselijke onvermogen om realistisch naar zijn omgeving te kijken. Zolang spreekwoorden als "the squeaky wheel gets the grease" bestaan, zal een eerlijke beloning alleen mogelijk zijn als managers en organisaties bereid zijn om de beloning los te koppelen van hun eigen inbreng. En aangezien niets menselijk managers vreemd is, mogen we nog heel lang wachten op zo'n situatie.

Overigens zal uiteindelijk de grootste drempel voor invoering van een prestatie gekoppelde beloning de overheid en vooral de belastingdient zijn. Kijk maar eens hoe ze omgaat met freelancers en zelfstandigen zonder personeel. Die worden op geen enkele manier geholpen om grote opdrachten aan te nemen.

Verder heeft deze hele gedachtengang natuurlijk niets te maken met kennis of kenniseconomie, want die economie bestaat al sinds het begin van de tijd dat mensen op deze aarde rondlopen. Alles wat mensen doen is gebaseerd op kennis, die wordt omgezet in handelen, bewust of onbewust. Het heeft dus alles te maken met het feit, dat managers zich bedreigt voelen in hun positie omdat steeds meer mensen hun aansturing eigenlijk niet nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld maar naar het mislukken van de invoering van zelfsturende teams in de jaren negentig binnen veel organisaties.
Jan Mulder  |   | 
3-05-2006
 | 
10:19 uur
Ilja, als kleine werkgever heb ik ervaring met belonen en korter werken. Daarmee heb ik dus aan de andere kant gestaan. Een direct gevolg van korter werken is b.v. dat binnenkomende telefoontjes of follow up sales gesprekken doorschuiven naar de collega (mijzelf dus). Het valt naar die collega toe dan ook niet te verkopen dat iemand die korter werkt toch meer zou moeten verdienen. Ik denk dat in het type werk dat jij en je vrouw doen dit minder speelt, en dat dit daardoor voor jou minder logisch is.
Anderzijds zou het zo moeten zijn dat als je zo enorm productief bent, je beloont zou moeten worden met een promotie. Maar ja, hoe promoot je een advocaat? En, realistisch gezien, denk ik dat in de praktijk hier een enorm gevoelsmatig knelpunt voor de collega's ligt. Hoe accepteren de 9 to 5-ers het dat iemand die 4 dagen werkt uitverkoren wordt voor promotie?


Sabah Oustou  |   | 
3-05-2006
 | 
12:37 uur
Ik sluit me volledig aan bij de visie dat parttimers die als kenniswerkers in dienst zijn een goed salaris moeten krijgen die ze motiveert. Een kenniswerker is iemand die gebruik maakt van zijn eigen kennis om een product of dienst te leveren. Dus ik vind het achterhaald om in deze tijd in tijd te denken terwijl kennisintensieve organisaties bestaan uit de gradatie van kennis, dat is wat anders dan de productiviteit uitgedrukt in tijd bij een fabriek. Loon moet gekoppeld worden aan know how en tijd is hierbij relatief niet belangrijk.

Hartelijke groet,

Sabah Oustou

Johan  |   | 
3-05-2006
 | 
17:01 uur
Tja, als het goed is het full-time salaris een weerspiegeling van jouw kennis / functie. En is de tijd de factor waarvoor je dit in dienst stelt van het bedrijf. Niet meer dan normaal dus dat als je minder werkt, je minder salaris krijgt.
Michael  |   | 
4-05-2006
 | 
09:59 uur
Ik mag aannemen dat als je zo productief ben en zoveel know how hebt dat je je in iedergeval tot uiting kwam in de hoogte van het salaris wat je ontvangen hebt .
Zoniet dan kan dit twee dingen betekenen,je maakt een inschattingsfout of werd ondergewaardeerd.
In het laatste geval had ik of een andere baan gezocht of voor mezelf begonnen zodat je je tijd helemaal zelf in kon delen .
Buiten het feit dat het voorgestelde in Nederland(nog)onhaalbaar is .
Daarnaast is in Nederland de werkgever het kind van de rekening als "hetzelfde werk in een kortere tijd doen"niet zou blijken te werken.Of de medewerker raakt overspannen of het eind resultaat valt tegen en zie de afspraken dan maar terug te draaien.
Dus ik denk dat ,als je minder werkt dit automatisch gevolgen heeft voor het salaris de meest logische oplossing is.


Peter  |   | 
4-05-2006
 | 
11:04 uur
De specifieke kennis heb je nodig voor de individuele productie, maar stel je ook, gedurende een overeengekomen TIJD beschikbaar. Logisch toch dat dan de beloning verlaagd wordt bij gelijke productie!
Ik ben het er wel mee eens dat de verhouding niet volledig op uurbasis moet zijn maar meer een basisbeloning voor de beschikbare kennis (hier is er ook een goede mogelijkheid voor extra beloning) en een variabel deel voor de tijd waarop deze specifieke kennis beschikbaar is.
Deze methode is transparant en kan gelden voor ieder arbeidscontract. (ook productie!)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Luie manager voorkomt burn-out
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
Duitse occasions meest geliefd in Europa
meer top 10
vacatures
meer vacatures